Dé lenteklus bij uitstek: zo isoleer je zelf je woning

Geen beter moment dan de lente om je woning te isoleren. Met een beetje geluk is het droog en zonnig, maar nog niet te warm. Ideaal klusweer dus. En zo is je woning extra geïsoleerd wanneer de winter aanbreekt. Maar hoe doe je dat, zelf je woning isoleren? En is het wel een goed idee om dat op eigen houtje te doen?

Begin met het dak isoleren

Ben je van plan om zelf je woning te isoleren, dan begin je bij het dak. Langs het dak ontsnapt namelijk maar liefst dertig procent van de gestookte warmte. Een geïsoleerd dak zal je het meest doen besparen op je energiefactuur. Daarna is je gevel aan de beurt. Door isolatiepanelen aan je buitenmuur te bevestigen en die te voorzien van een nieuwe gevelbekleding beperk je het warmteverlies met nog eens twintig procent. Kies bij een renovatie ook voor hoogrendementsglas of driedubbele beglazing in plaats van gewone dubbele beglazing. Zo bespaar je opnieuw vijftien procent op je energiefactuur. Daarna kan je ook nog de vloer isoleren, via de kruipruimte bijvoorbeeld. Zo bespaar je nog eens tien procent.

Maar wanneer weet je nu of je voldoende geïsoleerd hebt? Je streeft het beste naar de energiedoelstelling van 2050. Een energielabel A of A+ is dan de norm. Je woning is dan zo goed als energieneutraal. Je komt de energiescore van jouw woning te weten door een energieprestatiecertificaat te laten opmaken door een energiedeskundige. Laat dat EPC opmaken voor je aan de isolatiewerken begint. Je vindt er namelijk aanbevelingen op terug om je huis of appartement energiezuiniger te maken.

Lees ook: Hoeveel kan je besparen met isolatie?

Hoe doe je dat, zelf je woning isoleren?

Beginnen doe je dus met dakisolatie. Het is ook de enige klus die je relatief makkelijk zelf kan klaren. Bij het isoleren van een dak is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie naadloos op de dakconstructie aansluit. Zijn er kiertjes, dan krijg je later te maken met koudebruggen die condensproblemen veroorzaken. Om dezelfde reden moet je ook altijd een dampscherm voorzien.

Lees hier hoe je een hellend dak isoleert en hoe je een plat dak isoleert.

Wat de isolatiematerialen betreft, kan je kiezen voor PUR-platen of PUR-schuim, maar ook EPS, XPS en minerale wol. Wie een milieuvriendelijk isolatiemateriaal wil gebruiken, kan kiezen voor cellulose. Hoe lager de lambdawaarde van het isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert en hoe minder je er dus van nodig hebt. Is de ruimte eerder beperkt, kies dan voor het best isolerende materiaal zodat de panelen minder plaats innemen.

Wil je ook de gevel isoleren, dan zijn er twee mogelijkheden. Of je vult de spouwmuur op met isolatie, of je brengt isolatiepanelen aan op de buitenmuren. Buitengevelisolatie is het meest efficiënt en ook de enige gevelisolatieklus die je zelf kan doen.

Je moet bij het isoleren van een buitenmuur vooral rekening houden met de extra ruimte die isolatiepanelen innemen. Je woning zal minstens tien centimeter breder worden. PUR en PIR hebben de beste lambdawaarde, waardoor je er minder van nodig hebt. De isolatiepanelen bedek je vervolgens met een nieuwe gevelbekleding, zoals crepi of steenstrips bijvoorbeeld.

Is er geen ruimte om de buitengevel te isoleren? Dan kan je ook de spouwmuur opvullen. Daar komt wel vakkennis aan te pas; het is geen doe-het-zelfklusje. De spouwmuur moet eerst met een camera gecontroleerd worden op eventuele bouwresten of andere opstoppingen. Ook de isolatie zelf gebeurt met professionele apparatuur. Bovendien kan niet elke spouw geïsoleerd worden. Schakel hier dus een expert in.

Heeft je woning een kruipruimte en is die voldoende hoog om isolatie aan te brengen? Dan loont het eveneens de moeite om het warmteverlies via de vloer tot een minimum te beperken met isolatiepanelen van PUR of EPS. Voorzie wel steeds de nodige ventilatie in de kruipruimte om na de isolatiewerken condensproblemen te vermijden. Kies bij een houten ondervloer altijd voor een dampopen isolatiemateriaal om houtrot voor te zijn.

Let op deze valkuilen bij het isoleren

Alles begint met een goede voorbereiding. Vooraleer je het dak isoleert, moet je mogelijk extra latten aanbrengen om voldoende ruimte voor de isolatie te creëren. Bij het isoleren van een buitengevel moet je dan weer eerst de oude bakstenen reinigen en barsten herstellen.

De grootste valkuil wanneer je zelf je woning isoleert, is echter condensatie. Zorg ervoor dat er geen kiertjes tussen de isolatiepanelen zijn. Daar zal je niet alleen last hebben van warmteverlies, maar koude lucht kan er ook in contact komen met een opgewarmde oppervlakte. Zo vormt er zich condens, wat tot vochtproblemen en schimmelvorming leidt. Gebruik bovendien altijd dampschermen bij dak- en zoldervloerisolatie om dat soort vochtproblemen te vermijden.

Bij het isoleren van een dak, moet je voldoen aan een minimumnorm. De R-waarde van de dakisolatie moet minimaal 0,75 K/W bedragen. Controleer dus zeker of jouw isolatieplannen aan die regel voldoen. Bij nieuwbouwwoningen gelden dan weer de BEN-normen, waarbij een E-peil van E30 of lager behaald moet worden.

Zelf je woning isoleren kan je vooral met isolatieplaten of -dekens. Vereist jouw isolatieklus bijvoorbeeld PUR-schuim, dan is het beter om een beroep te doen op de diensten van een expert.

Hoeveel kost het om zelf je woning te isoleren?

Hoeveel je precies betaalt om je woning zelf te isoleren, hangt van heel wat factoren af. Je bespaart natuurlijk flink door zelf aan de slag te gaan, maar er is ook een keerzijde aan die besparing. De Vlaamse overheid dringt de kosten van isoleren terug met de Mijn VerbouwPremie, maar die krijg je enkel wanneer je de werken laat uitvoeren door een expert. Wie zelf klust, mist die premie dus. En als doe-het-zelver maak je natuurlijk ook geen aanspraak op de garantie die aannemers op hun werk bieden. De Mijn VerbouwPremie dekt dak-, vloer- en gevelisolatie en ook het laten plaatsen van nieuwe ramen.

Lees hier meer over de prijs van muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'
MEISTER-akoestiekpaneel 'Acoustic Sense'

Het zijn absolute eyecatchers en hebben een geweldig geluidsisolerend vermogen: de nieuwe akoestiekpanelen 'Acoustic Sence' van MEISTER geven de moderne...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken