We rijden almaar meer elektrisch, en dus moeten we onze auto ook kunnen opladen. Welke laadmogelijkheden voor thuisgebruik zijn er vandaag?
Elektriciteit komt uit elk stopcontact in je woning. Je zou dus kunnen overwegen om je elektrische wagen via zo’n klassiek stroompunt op te laden. Je hebt daarvoor immers enkel de laadkabel nodig die bij het voertuig werd meegeleverd. Die bevat in principe een ingebouwde stroombeperking die oververhitting en dus het risico op brand moet voorkomen.
Veiliger en sneller
“Toch bestaat de kans nog altijd dat het elektriciteitscircuit in je woning hierdoor overbelast geraakt, omdat dit doorgaans niet voorzien is op een urenlange belasting op hoog vermogen”, weet Sander Hereijgers van Pluginvest, een bedrijf dat ondersteuning biedt bij de transitie naar duurzame mobiliteit.
“Bovendien duurt laden via een gewoon stopcontact erg lang. De kleinere batterij van een plug-inhybride geraakt misschien wel vol na een nachtje opladen, maar voor een volledig elektrische wagen heb je sowieso een aangepast laadstation nodig. Zo’n station wordt afzonderlijk aangesloten op je zekeringskast, wat overbelasting vermijdt. Het laden zelf verloopt ook tien keer sneller.”
Wallbox of laadpaal
Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je voorkeur kan je kiezen tussen een wallbox (die aan een binnen- of buitenmuur van je woning bevestigd wordt) en een laadpaal (op je oprit). Plaats die bij voorkeur niet te ver van je zekeringskast om bijkomende graaf- of slijpwerken te voorkomen. Maar een te grote afstand tot je wagen is ook verre van ideaal vanwege het stroomverlies dat er bij lange kabels optreedt.
Welk laadvermogen?
Een extra aandachtspunt is de capaciteit van je laadstation. Het ideale laadvermogen is afhankelijk van de laadsnelheid van je elektrische auto. Die kan aanzienlijk variëren - van 3,7 tot 22 kilowatt - naargelang het type wagen.
“Maar het laadvermogen van je laadstation moet ook afgestemd zijn op de elektriciteitsinstallatie in huis: die kan één- of driefasig zijn”, merkt Sander Hereijgers op. “Om een voertuig met een groot laadvermogen snel te kunnen opladen heb je sowieso driefasespanning nodig, en die is niet in elke woning voorzien.”
Snellader in huis?
Merk op dat er ook snellaadstations bestaan. Die bevatten een ingebouwde omvormer die wisselstroom omzet in gelijkstroom, wat zich laat vertalen in nog veel kortere laadsessies. Je vindt zulke snelladers bij bedrijven en langs autowegen, maar zelden bij particulieren. Ze zijn namelijk erg duur (al snel het tienvoud van een gewoon laadstation) en vergen een zware elektriciteitsaansluiting. Weet ook dat een continu gebruik van zo’n snellaadstation de levensduur van je batterij kan verkorten.
Extra opties
Laadstations bevatten vaak allerlei technische snufjes. Om in aanmerking te komen voor een belastingvermindering als particulier (van 15 tot 45 procent met een maximum van 1.500 euro), moet je sowieso investeren in een ‘intelligente’ oplossing waarbij de laadtijd en het laadvermogen door een energiebeheerssysteem gestuurd kunnen worden.
Dit zijn alvast enkele slimme functies die mogelijk een hoger prijskaartje met zich kunnen meebrengen:
- Monitoring via een app: hiermee kan je via je smartphone altijd en overal het laadproces van je auto opvolgen.
- Dynamic load balancing: deze optie zoekt continu naar het beste evenwicht tussen de laadsnelheid van je auto en het totale elektriciteitsverbruik in je woning.
- Smart charging: hiermee kan je bijvoorbeeld instellen dat je auto enkel mag opladen tegen nachttarief of wanneer je zonnepanelen stroom leveren.
- Bidirectioneel laden: deze functie zorgt ervoor dat de batterij van je wagen ook stroom kan leveren aan je woning. Let wel, nog maar weinig voertuigen ondersteunen deze technologie.
Hoeveel kost het?
Een slim laadstation, inclusief standaardinstallatie en keuring vind je vanaf 1.250 euro exclusief btw. Eventuele graafwerken, ingrijpende aanpassingen van je elektriciteitsinstallatie en extra opties kunnen de prijs uiteraard opdrijven. Voor de duurste modellen moet je vandaag een budget tussen 1.600 en 2.000 euro exclusief btw voorzien. Het btw-tarief bedraagt 6 of 21 procent naargelang de ouderdom van je woning.
Kabel over het voetpad?
Wanneer je elektrische wagen op straat geparkeerd staat, kan thuisladen meestal niet zonder een kabel die over het voetpad ligt. Niet elke medeburger is daar even blij mee, en ook sommige gemeentebesturen hebben zich al negatief uitgelaten over hinder voor voetgangers en rolstoelgebruikers. In afwachting van een globaal wettelijk kader werken fabrikanten aan slimme oplossingen zoals kabelmatten en trottoirtegels met een ingebouwde kabelgoot.