Een tuinhuis is ideaal om gereedschap, tuinmeubelen en fietsen in op te bergen. Ben je van plan een nieuw tuinhuis te kopen? Ontdek hier alle opties wat betreft materiaal, budget, fundering, plaatsing en vergunning.
Welke soorten tuinhuizen zijn er?
Tuinhuizen bestaan in alle soorten, maten en stijlen. Daar waar een klassiek tuinhuis vroeger sierranden en reliëf had, is het tegenwoordig vaak erg modern. Strakke lijnen en glazen elementen voeren dan ook vaak de boventoon. Bovendien fungeert een tuinhuis – naast opbergruimte – nu ook veel als thuiskantoor, atelier, man cave of hobbykamer. Kies jij voor een op maat gemaakt exemplaar, een kant-en-klaar-model of een zelfbouwpakket? Een warm houten, degelijk metalen of budgetvriendelijk kunststof tuinhuis? Of misschien zelfs een luxueuze poolhouse? Welk type tuinhuis je ook kiest, bekijk zeker onze handige checklist met veel praktische tips!
Uit welke materialen bestaat een tuinhuis?
Het meest gekozen materiaal voor een tuinhuis blijft wellicht hout. Harde houtsoorten, zoals eik of teak zijn populaire klassiekers. Maar ook ecologisch thermowood of verhit Europees naaldhout scoort goed. Een metalen tuinhuis kan zowel uit aluminium als uit verzinkt staal gemaakt worden, al dan niet met een beschermende laklaag of poedercoating. Ook tuinhuizen uit pvc of polycarbonaat behoren tot de mogelijkheden. Benieuwd naar de pro’s en contra’s van elk type? Die ontdek je hier.
Wat kost een tuinhuis?
Of je nu over een beperkt of ruim budget beschikt: een tuinhuis is er voor ieders portemonnee. De prijs van een tuinhuis is in grote mate afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Hout en metaal is duurder dan pvc of polycarbonaat. Bovendien kan je een tuinhuis dat vervaardigd is uit zo’n budgetvriendelijk materiaal ook bijna altijd zelf bouwen, en daarmee spaar je dan ook weer geld uit.
Vergeet ook bijkomende kosten zoals dakbedekking, vloer, ventilatieroosters, deur, slot en dakgoten niet. Prijzen variëren van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van je wensen. Benieuwd naar de prijs van een tuinhuis uit metaal, kunststof of hout? Wij zetten alles op een rijtje!
Heb je een vergunning nodig voor een tuinhuis?
In principe moet je een vergunning aanvragen voor een tuinhuis. In Vlaanderen blijkt dat in de praktijk weliswaar vaak niet nodig, mits je je houdt aan bepaalde regels. Je tuinhuis mag niet hoger dan 3,5 meter zijn en moet binnen een straal van 30 meter van je woning liggen. Ook moet je de afstand ten opzichte van de perceelsgrenzen altijd respecteren. De maximale oppervlakte van je tuinhuis is 40 m2. Opgelet: alle bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend. Beschik je dus bijvoorbeeld al over een serre van 20 m2, dan ben je enkel vrijgesteld van een vergunning als je tuinhuis maximaal 20 m2 inneemt.
Dit zijn enkele van de regels die gelden voor een klassiek tuinhuis. Heb je echter grootsere plannen en wil je het op termijn ombouwen tot een atelier, kantoor of tiny house? Dan moet je wel een vergunning aanvragen én een architect onder de arm nemen. Meer weten over een omgevingsvergunning voor je tuinhuis?
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Ben je een echte doe-het-zelver? Dan kan je makkelijk zelf je tuinhuis plaatsen. De snelste en eenvoudigste manier is met een kant-en-klaar-bouwpakket. Houd er wel rekening mee dat een tuinhuis een goede fundering nodig heeft. Hiervoor heb je een funderingsplaat, een bekisting en beton nodig. Lees er hieronder meer over!
Welke fundering heb je nodig voor een tuinhuis?
Vooraleer je je tuinhuis in elkaar kan boksen, moet je beginnen bij de basis: een stevige fundering. Een betonnen vloer is het sterkst, maar vraagt tijd en voorbereiding. Benieuwd hoe je zelf een betonnen ondergrond voor je tuinhuis kan gieten? Ontdek ons handige 4-stappenplan!
Nadat je de plaats bepaald hebt en het plan getekend hebt, kan je aan de slag met het uitgraven van de fundering. Hiervoor dien je de grond weg te graven, de ondergrond aan te trillen en een bekisting aan te brengen. Nadien kan je het beton storten. Meer tips voor een stevige tuinhuisfundering vind je hier.
Waar plaats je een tuinhuis best?
De plaats van je tuinhuis hangt af van wat voor soort tuinhuis je beoogt. Wil je het enkel gebruiken als opbergruimte? Dan plaats je het best zo ver mogelijk achteraan in de tuin. Wil je het eerder gebruiken om er ’s avonds in en rond te verblijven en langer te genieten van je tuin? In dat geval doe je er goed aan je tuinhuis meer op het zuiden te plaatsen. Ook voorzieningen voor water en elektriciteit verdienen aandacht.
Welke dakbedekking kies je?
Een tuinhuis is pas compleet wanneer je al je spullen droog kan bewaren. En daar heb je een waterdicht dak voor nodig. Welk type dakbedekking jouw tuinhuis nodig heeft? Dat hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Golfplaten zijn perfect als dakbedekking voor een tuinhuis. Tegenwoordig zijn er ook moderne golfplaten die je dak een strakke look geven. Ook metalen dakpanplaten en shingles zijn opties. Bouw je een tuinhuis met een plat dak? Dan is roofing of EDPM-rubber een goede keuze.
Hoe onderhoud je een tuinhuis?
Het onderhoud van je tuinhuis is afhankelijk van het soort materiaal waaruit het gemaakt is. Zo zal een houten tuinhuis doorgaans meer onderhoud vergen dan een tuinhuis uit metaal, pvc of polycarbonaat.
Een houten tuinhuis wordt continu blootgesteld aan temperatuurswisselingen, wind, regen en uv-stralen. Een tuinhuis uit eik, teak of thermowood is goed bestand tegen vocht en rot dus minder snel. Toch is een regelmatig onderhoud aangeraden. Bescherm je houten tuinhuis met een beschermende olie: zo wordt het gevoed en ga je vergrijzing tegen. Meer tips om je houten tuinhuis te onderhouden vind je hier.