Een houten terras of houtcomposiet: prijs, houtsoorten en plaatsing

Heb je je zinnen gezet op de warme, natuurlijke look van een houten terras? Dan moet je je eerst enkele cruciale vragen stellen. Zoals: tussen welke houtsoorten kan je kiezen en op welke manier doe je dat? Of ga je beter voor houtcomposiet? Maar ook: hoe plaats je een terras uit hout of houtcomposiet? Wat met het onderhoud? En hoeveel moet dat allemaal kosten?

Tussen welke houtsoorten kan je kiezen?

Laat ons beginnen met die vraag. Ofwel ga je voor tropische hardhoutsoorten. Daarbij zijn vooral padoek en ipé vandaag zeer populair. Verder zijn ook tali, merbau en massaranduba in opmars. Waak er in ieder geval over dat het hout het FSC- of PEFC-label heeft. Alleen zo ben je zeker dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bosbouw.

Verkies je een lokale houtsoort met een lagere CO2-uitstoot? Dan kan je ook kiezen voor massieve Europese houtsoorten als kastanje, lariks, eik en robinia. Zachte houtsoorten zoals grenen, vuren, essen en populier zijn niet geschikt, tenzij ze een thermische of chemische behandeling kregen.

Daarnaast is houtcomposiet vandaag een populaire optie voor buitenterrassen. Houtcomposiet bestaat uit houtvezels en kunststof. Je vindt het materiaal in allerlei RAL-kleuren, maar ook houttinten. Het grote voordeel is dat je houtcomposiet niet moet onderhouden. Het materiaal is namelijk erg duurzaam en kleurvast.

Hoe kies je tussen al die soorten?

Ga je voor hout? Dan moet je zeker zijn dat het genoeg bestand is tegen langdurig buitengebruik. Ofwel kies je hout met een duurzaamheidsklasse van I tot III. Dat is duurzaam genoeg om zo te gebruiken. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse IV of V kan je enkel gebruiken als ze thermisch of chemisch behandeld zijn. Houtcomposiet is sowieso duurzaam genoeg voor buitengebruik.

Vervolgens hangt het ervan af wat je het mooist vindt. De tropische houtsoorten padoek en ipé zijn bijvoorbeeld oranjerood en middenbruin, met een lichte gevlamde tekening. Thermisch behandeld hout heeft dan weer een warme bruintint. Maar uiteindelijk zal elke houtsoort vergrijzen, tenzij je het hout jaarlijks behandelt.

Hoe plaats je een houten terras?

Start je op een zachte ondergrond? Ofwel breng je dan eerst een stabilisébed aan, met daarover worteldoek of tegels en daarop onderbalken of kepers. Ofwel werk je met terrasdragers: slabben of poten uit beton, terrasdragers uit polymeer of houten piketpalen. Waak er in ieder geval over dat de ondergrond 2% afhelt, zodat regenwater vlot weggeraakt. Leg ook altijd folie of roofing tussen het beton en hout, zodat het hout geen vocht opneemt.

Begin je op een verharde ondergrond, zoals steen of beton? En is die effen? Plaats dan eerst de onderbalken op de ondergrond, waarna je die vastzet met stabilisé. Is de ondergrond niet effen? Breng dan eerst terrasdragers aan, waarmee je het hoogteverschil kan opvangen. Daarop komen vervolgens de onderbalken of kepers.

Installeer je terrasplanken van 20 of 22 mm dik? Leg de onderbalken of kepers dan op 40 cm van elkaar (van hart tot hart). Tussen de lange kepers plaats je haaks vloerbalken. Werk je met polymeerdragers? Dan draai je het geheel van de kepers en vloerplanken om en schroef je de dragers in de onderbalken vast. Daarna draai je het geheel weer om en check je of het waterpas staat.

Bovenop de onderstructuur monteert je haaks de vloerribben. Daarbovenop komen dan uiteindelijk de terrasplanken. Europese houtsoorten krimpen veel en zetten veel uit. Plaats ze dus 3 tot 12 mm van elkaar en van de muren. Europees hout schroef je ook altijd vast, omdat het meer ‘leeft’. Tropische houtsoorten zoals padoek en ipé kan je met clips vastmaken.

Met bovenstaand plan van aanpak kan je zowel een terras uit hout als een uit houtcomposiet aanleggen. Voor dat laatste bestaan er echter ook innovatieve kliksystemen, waarmee je de onderstructuur zonder schroeven opbouwt. Aan jou de keus.

Hoeveel kost een houten terras?

Dat hangt natuurlijk af van de houtsoort, het houtcomposiet en de grootte van het terras. Uiteindelijk schommelt de prijs tussen 50 en 150 euro per m2, plaatsing inbegrepen. Tropisch hardhout is over het algemeen het duurst. Europese houtsoorten zoals eik en lariks zijn wat goedkoper.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Terrasoplossing op maat: ontdek alle voordelen van Twinson-terrasplanken
Terrasoplossing op maat: ontdek alle voordelen van Twinson-terrasplanken

Levenslang van je terras genieten? Dat doe je met een Twinson-terras van Deceuninck. De lange levensduur en integrale recycleerbaarheid maakt dit...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken