Warmtepompboiler als energiezuinige oplossing: werking, soorten en prijs

Wie bouwt of renoveert is zich bewust van de energiezuinigheids- en andere eisen waaraan een woning tegenwoordig moet voldoen. Een warmtepompboiler kan wat dat betreft soelaas bieden: je produceert er goedkoper en duurzamer warm water mee. We leggen je graag alles uit over de werking, de verschillende soorten, de kostprijs, de plaatsing en het onderhoud.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler werkt volgens het principe van een warmtepomp. Met behulp van warme lucht uit je woning of omgeving verwarmt hij water voor sanitair gebruik (douche, wastafel of spoelbak in de keuken). Die warme lucht wordt door de warmtepompboiler onttrokken uit eender welke ruimte in je huis, of geleverd door je ventilatiesysteem. Een ingebouwde compressor verhoogt die omgevingswarmte, waardoor ook de ketel opwarmt. En zo zet de boiler de warmte om in warm water.

Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler. Je verbruikt er 3 à 4 keer minder energie mee. Een warmtepompboiler wordt beschouwd als een systeem van hernieuwbare energie. Daarom ben je er ook op ecologisch vlak bij gebaat: hij stoot tot de helft minder CO2 uit dan een boiler gekoppeld aan een stookolie- of gasketel.

Welke soorten warmtepompboilers zijn er?

We onderscheiden 4 systemen:

  1. Met een elektrische weerstand: dit is meestal standaard voorzien op de boiler
  2. Gekoppeld aan verwarmingsketel of warmtepomp
  3. Gekoppeld aan zonneboiler
  4. Gekoppeld aan zonnepanelen

Een warmtepompboiler die goed is afgestemd op de behoeften van je gezin vereist geen bijverwarming. Het volume van de boiler hangt af van je gezins- of woonsituatie. Een warmtepompboiler met een volume van 260 liter is bijvoorbeeld geschikt voor een gezin van 4 à 5 personen. De elektrische weerstand treedt in werking in geval van nood in of wanneer je snel veel warm water na elkaar gebruikt. Bijvoorbeeld als meerdere personen in een korte tijdspanne een bad nemen. In de praktijk komt dit weliswaar niet veel voor.

Het uitstekende rendement maakt een warmtepompboiler een goede keuze, zeker in vergelijking met een klassieke elektrische boiler. Wil je er eentje aanschaffen? Bepaal dan op voorhand welk volume aan warm water je nodig hebt en vergelijk verschillende modellen van diverse fabrikanten. De warmtepompboiler hoeft enkel jouw waterverbruik en dat van je huisgenoten te dekken. Een te grote boiler is niet praktisch en is uiteraard minder voordelig.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler kan prima op zichzelf werken. Maar je kan hem ook koppelen aan bijvoorbeeld je zonnecollectoren of verwarmingsketel. Het werkingsprincipe is eenvoudig. Een warmtepompboiler werkt volgens het principe van een warmtepomp, maar staat binnenshuis en onttrekt warme lucht uit de ruimte waarin hij geïnstalleerd is. Door middel van een kleine lucht-waterwarmtepomp haalt hij energie uit de omgevings- of buitenlucht. De warme lucht wordt aangezogen om je water voor sanitair gebruik op te warmen en de koude lucht wordt opnieuw uitgestoten. Net als alle andere warmtepompen produceert een warmtepompboiler meer energie dan dat hij verbruikt.

Is een warmtepompboiler geschikt voor jouw woning?

Vraag je je af of een warmtepompboiler geschikt is voor jouw woning? Dan is het interessant te kijken welke andere vormen van hernieuwbare energie je reeds gebruikt. Heb je bijvoorbeeld al zonnepanelen op je dak liggen, dan is een warmtepompboiler zeker interessant. Opgelet: in sommige gevallen heb je een extra warmtebron zoals een ketel nodig om piekmomenten op te vangen.

Vergeleken met andere systemen van hernieuwbare energie, hoef je niet zoveel te controleren om zeker te zijn dat je een warmtepompboiler kunt plaatsen. Zo is er amper kap- of breekwerk nodig, behalve eventueel voor grotere buizen. Dit soort boiler kan wel heel wat plaats innemen. Het groot warmwatervat heeft immers een gemiddeld volume van 100 à 300 liter. Voorzie dus voldoende ruimte om de boiler te plaatsen, ook in de hoogte. Controleer ook of de ondergrond het gewicht kan dragen.

Wat is de prijs van een warmtepompboiler?

De prijs van een warmtepompboiler (250 tot 300 liter) varieert van 2.500 tot 3.500 euro, inclusief btw, exclusief installatiekosten en toebehoren (aansluitingen, regeling …). Installatiekosten bedragen ongeveer 500 à 1.000 euro. Je doet er goed aan bij enkele installateurs een offerte te vragen en de verschillende opties te bespreken, naargelang jouw persoonlijke situatie.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler kost gemiddeld 2.500 à 3.500 euro. Vergeleken met een klassieke elektrische boiler verdien je de meerprijs al op 3 jaar terug dankzij het lage energieverbruik, want een warmtepompboiler verbruikt 3 à 4 keer minder dan een elektrische boiler. Zo bespaar je jaarlijks tot 70% op je energiefactuur. Wanneer je je oude (elektrische) boiler vervangt door een warmtepompboiler kan je overigens een premie aanvragen via de netwerkbeheerder. Meer weten over de terugverdientijd van een warmtepompboiler?

Waar plaats je een warmtepompboiler?

Aangezien een warmtepompboiler zijn warmte uit de omgevingslucht haalt, kan je hem het best in een warme ruimte plaatsen, zoals een stook- of wasruimte. Zo verhoog je het rendement. Als je bijvoorbeeld de restwarmte van je ventilatiesysteem kan gebruiken om je warmtepompboiler te laten werken, bespaar je extra op je energiefactuur.

Hoe onderhoud je een warmtepompboiler?

Een regelmatige check-up of vakkundig onderhoud van je warmtepompboiler is nooit een slecht idee. Je wil immers dat je verwarmingssysteem altijd naar behoren functioneert, en liefst zo optimaal mogelijk. Soms is een controle van je toestel wettelijk verplicht. Wat levert het jou op? Een hoger rendement en bijgevolg een lagere energiefactuur, een verhoogde veiligheid voor jou en je gezinsleden én een langere levensduur van je toestel. Een onderhoud van je warmtepompboiler laat je best regelmatig uitvoeren door een ervaren vakman. Het onderhoud is sterk aangeraden aangezien boilers gevoelig zijn voor kalk. Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je toestel minder goed functioneert of zelfs stukgaat.

Tip: laat je toestel onderhouden in de zomer. Zo ben je helemaal klaar voor de winter!

Welke premie kan je aanvragen?

Wanneer je een warmtepompboiler laat installeren, kan je een premie aanvragen. Goed nieuws: in 2023 werd de premie voor een warmtepompboiler fors verhoogd. Tot eind 2025 heb je recht op een premie van 900 euro. Een mooie financiële tegemoetkoming, als je weet dat een boiler ongeveer 3.500 euro kost.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken