Natuurlijk bouwen als oplossing voor hoge bouwprijzen?

Door de prijsstijging van bouwmaterialen en traditionele grondstoffen en de voorbije energiecrisis gaan kandidaat-(ver)bouwers meer en meer op zoek naar alternatieven. Niet enkel naar alternatieven voor hun portemonnee, maar ook naar materialen toe. “De wereld verandert, dus we moeten dingen herdenken. Natuurlijk bouwen kan een oplossing zijn”, aldus Hilde Vanwildemeersch van Woonder, een coöperatie voor natuurlijk bouwen.

Wat is natuurlijk bouwen?

Hilde: “Natuurlijk bouwen doe je met bouwmaterialen die recht uit de natuur komen, en die niet of nauwelijks bewerkt worden. We gebruiken bij voorkeur materialen van plantaardige oorsprong, zoals strobalen, hennep (in kalkhennep), andere vezelgewassen en hout. Die zijn hernieuwbaar, ruim voorradig en lokaal. Ook bouwmaterialen met een minerale oorsprong zoals schelpen, kalk en leem worden gebruikt. We bouwen nagenoeg zonder bewerkte materialen zoals plastic, cement, beton of chemicaliën. Ook gebruiken we geen platen en folies, omdat er meestal natuurlijke alternatieven zijn.”

Moeten we terug gaan bouwen zoals vroeger?

“Ja en nee. Als we naar hedendaagse normen bouwen met de materialen van vroeger, winnen we veel comfort en sparen we de aarde. Natuurlijk bouwen kan veel kwaliteiten bieden die we nu zoeken. We kunnen innoveren door terug te grijpen naar de no-nonsense eenvoud van vroeger en dat doortrekken naar vandaag. Daardoor bouw je tijdloos. Natuurlijk bouwen is eeuwenoud. Maar de kwaliteit ervan zien we vandaag nog. Alles wat ouder is dan pakweg 70 jaar is natuurlijk gebouwd. Onze steden staan er vol van. We zijn die kennis onderweg kwijtgeraakt, maar vandaag pakken we die terug op.

Waarin verschilt natuurlijk bouwen van traditionele bouwmethodes? 

“Bij natuurlijke woningen is de bouwfysica heel anders. Daar werk je met luchtdichte, maar dampopen en capillair actieve buitenmuren. Dat betekent dat er vocht door de poriën van de materialen kan bewegen. Je werkt dus niet met dampdichte folies zoals bij traditionele bouwmethoden, maar je zorgt ervoor dat je constructie volledig dampopen is. De damp die ontstaat in je woning door te ademen, wonen, douchen, koken wordt door de constructie opgenomen en dan naar buiten afgevoerd, tot er een evenwicht bereikt is. Zo blijft je vochthuishouding stabiel en krijg je een fijn binnenklimaat.”

Quote

Voor je natuurlijk gaat bouwen, moet je eerst kijken of het echt nodig is om ‘nieuw’ te bouwen. Gebouwen en materialen hergebruiken of recupereren is erg waardevol als je daardoor minder nieuwe grondstoffen moet gebruiken.

Wat zijn de voordelen van natuurlijk bouwen?

“Het allergrootste voordeel van natuurlijk bouwen is het comfort. Op een low-tech manier stabiliseert de gebouwschil het binnenklimaat. We gebruiken verwarming en ventilatie om het te optimaliseren, maar het werkt ook al goed op zichzelf. Daarnaast is er natuurlijk de klimaatwinst van deze bouwmethode. Door gebruik te maken van onbewerkte plantaardige materialen of reststromen, sla je CO2 voor lange tijd in het gebouw op. Het gaat heel erg uit van een wederkerige relatie met je omgeving en de natuur. Maar vóór je natuurlijk gaat bouwen, moet je eerst kijken of het echt nodig is om ‘nieuw’ te bouwen. Gebouwen en materialen hergebruiken of recupereren is erg waardevol als je daardoor minder nieuwe grondstoffen moet gebruiken.”

Hoe populair is natuurlijk bouwen? 

“België is een van de Westerse landen met de grootste dichtheid aan natuurlijke gebouwen per inwoner. Dat is misschien verbazend, want je ziet niet altijd aan de buitenkant of een woning natuurlijk is gebouwd of niet. Denk maar aan oudere woningen die langs de binnenkant geïsoleerd zijn met kalkhennep. We doen het dus niet slecht, al moedigt het beleid het nog niet aan. Natuurlijk bouwen wint wel aan terrein. Er is veel aan het verschuiven. Er is veel interesse van bouwers en verbouwers. En er is een groeiende groep architecten en aannemers die de kennis en kunde hebben om natuurlijk te bouwen.”

Voor welke uitdagingen staan we nog?

“Er komen meer natuurlijke materialen op de markt, maar vaak beschikken die nog niet allemaal over een certificatie. Veel beoordelingsmethodes zijn trouwens  niet echt op deze producten afgestemd. Het comfort van een binnenklimaat wordt bijvoorbeeld niet gemeten, terwijl natuurlijke materialen daar in de praktijk in uitblinken. Waarom meten we niet de voltooide woningen? Waarom vragen we niet naar de ervaringen van de bewoners? Wij vinden het wel belangrijk om kwalitatieve materialen te garanderen. Meer gecertificeerde materialen met een gekende lambda-waarde voor je energieprestatieberekening helpen zeker. Zo krijgt natuurlijk bouwen de plek die het verdient.”

Benieuwd hoe je een woning kan bouwen met strobalen? Kijk binnen in het strobalenhuis van Katrien en David.

Verschil tussen bio-ecologisch bouwen en natuurlijk bouwen

Bio-ecologische materialen zijn gebaseerd op natuurlijke bronnen, maar worden vaak gemengd met synthetische materialen. Natuurlijk bouwen gebruikt weinig bewerkte materialen. Waar je bij natuurlijk bouwen zou werken met strobalen, zou je bij bio-ecologisch bouwen kunnen denken aan synthetisch gebonden isolatiematten van vezels zoals gras of hennep.

Met dank aan ecobouwers.be en Woonder.be 

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken