Zwembad in je tuin: dit moet je weten

Zwembaden zijn populairder dan ooit. Sinds corona lopen de orderboekjes van zwembadbouwers vol, en die trend blijft. Ga jij binnenkort ook overstag? Dan moet je weten uit welke zwembadtypes je kan kiezen, wat ze kosten, hoe je ze plaatst, verwarmt en onderhoudt. Ontdek de complete zwembadgids!

Welke soorten zwembaden bestaan er?

Heb je besloten een zwembad te installeren in je tuin? Dan zal je moeten kiezen wélk type je gaat aanschaffen. Wat voor jou het perfecte zwembad is, is onder andere afhankelijk van je budget, je zwembehoeften en de oppervlakte van je tuin. Wij loodsen je door de meest gangbare types zwembaden, van klein naar groot.

Opblaaszwembad

Iedereen is vertrouwd met een klein, opblaasbaar kinderzwembad. Uiteraard bestaan er daarnaast ook grotere types opblaaszwembaden, met een zelfdragende structuur. Ideaal voor kinderen én volwassenen die zich tijdens de zomer willen verfrissen. Aan het einde van het seizoen, laat je het even snel weer af dan dat je het hebt opgezet.

Plunge pool

Een plunge pool is de perfecte oplossing waar al wie een kleine tuin heeft, maar toch graag plonst bij warm weer. Het zwembad heeft een beperkte oppervlakte en leent zich dus niet tot het trekken van baantjes maar is wel zalig als verfrissing op een warme zomerdag.

Opzet- of opbouwzwembad

Een opzetzwembad is een zwembad met een houten, metalen of kunststof structuur dat je ofwel volledig bovengronds plaatst, of deels laat ingraven. Ideaal als budgetvriendelijke verfrissing! Bovendien kan je het makkelijk zelf plaatsen en weer afbreken.

Zwemvijver

Zwemvijvers zijn in principe natuurlijk ogende zwembaden. Ze bestaan uit twee gescheiden zones: een diepe zwemzone en een ondiepe filterzone met vijverplanten. Onderschat de plaatsing ervan niet! Ga in zee met een ervaren aannemer die perfect op de hoogte is van de grondsamenstelling.

Containerzwembad

Wist je dat je een container kan omvormen tot een zwembad? Ideaal om in te relaxen tijdens je staycation. Het zwembad wordt kant-en-klaar geplaatst en is voor velen een goed alternatief voor een ingebouwd zwembad, waarvoor je vaak een vergunning nodig hebt.

Monoblok zwembad

Een monoblok zwembad is een ingebouwd zwembad met een voorgevormde kuip uit epoxy, polyester of vinylester. De kuip wordt in één stuk geleverd en zo in de grond geplaatst. Het plaatsen van dergelijk zwembad neemt weinig tijd in beslag. Een ander voordeel van een monoblok zwembad is de strakke, naadloze afwerking.

Bouwkundig zwembad

Traditionele, bouwkundige zwembaden worden altijd op maat gemaakt: jij bepaalt dus helemaal zelf hoe groot het is, welke vorm het heeft en hoe het zwembad wordt afgewerkt. Een bouwkundig zwembad wordt ingegraven en kan zowel gemetseld als in beton gegoten worden. En ook wat de afwerking betreft, zijn er tal van mogelijkheden: folie, mozaïek, polyester … Wil je dus echt een custom made zwembad? Kies dan voor een bouwkundige variant.

Zwemkanaal

Een zwemkanaal is een uiterst strak zwembad met een lange, smalle vorm. Ideaal voor sportieve zwemmers die graag baantjes trekken. Daarnaast is een kanaal een ware esthetische topper. De ideale afmeting is 3,60 op 12 meter.

Waar plaats ik best een zwembad in mijn tuin?

De meest voor de hand liggende plaats voor een zwembad, is in de achtertuin. Dit hoeft weliswaar niet. Kies je bijvoorbeeld voor een kleiner zwembad, dan kan je dit eventueel ook in je zijtuin inpassen. Zo krijgt zo’n vergeten tuinstrook meteen een nuttige invulling!

Idealiter kies je een stuk van je tuin waar de zon zo veel en zo lang mogelijk op schijnt. Zo kan je al flink besparen op verwarmingskosten. Je zwembad plaatsen in de nabijheid van een waterafvoer, wateraansluiting en elektriciteitsvoorziening is ook handig. Ook met de afstand tot je terras of woning hou je best rekening. Je wil tenslotte niet altijd te ver de tuin in moeten.

Hoeveel plaats moet ik voorzien voor een zwembad?

In principe maak je een zwembad zo groot of zo klein als je wil. Je kan je zwembad dus overal plaatsen, zeker wanneer je kiest voor een zwembad op maat. Om echt comfortabel te kunnen zwemmen, of om baantjes te trekken heb je minstens een lengte van 8 à 10 meter nodig. Trek je graag baantjes, maar ontbreekt het je aam ruimte, neem dan een jetstream. Zo blijf je ter plekke zwemmen, tegen de stroming in. Zelfs voor wie in een rijhuis woont, zijn er oplossingen voor het plaatsen van een zwembad in een kleine tuin.

Hoe wordt een zwembad geplaatst?

Eerst en vooral moet je bepalen waar je zwembad geplaatst zal worden. Hierna kan je de afmetingen uitzetten en beginnen uitgraven. Ook een bodemanalyse is aangeraden voor een kwalitatieve plaatsing. Daarnaast moet je tuin voldoende toegankelijk zijn om het zwembad te plaatsen. Graafwerken gebeuren met een minigraver en die moet in je tuin geraken. De uitgegraven grond en eventueel weggenomen verharding moet ook afgevoerd kunnen worden. En de zwemkuip en alle benodigde materialen moeten in je tuin geraken. Kom hier meer te weten over het plaatsen van een zwembad.

Nadat de grondwerken zijn uitgevoerd en alles waterpas staat, kan je in principe van een zwemklaar bad genieten in slechts 7 dagen tijd! Het zwembad wordt gestabiliseerd, de filtratie wordt geplaatst en daarna wordt het gevuld met water. Nadien vindt de afwerking met boordstenen en eventueel een rolluik plaats.

Heb ik een vergunning nodig voor een zwembad?

Vraag je je af of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Dan zal je moeten nagaan of je zwembad aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je hebt geen vergunning nodig indien je zwembad o.a. niet overdekt is, maximaal 80 m2 van je zij- en achtertuin inneemt en minder dan 30 meter van je woning verwijderd is. Benieuwd naar alle voorwaarden? Die ontdek je hier.

Hoe onderhoud ik een zwembad?

Om je water in topconditie te houden, is een regelmatige waterbehandeling en gepast onderhoud van je zwembadwater noodzakelijk. Een gemiddeld zwembad moet je bij intensief gebruik tot 10 uur per dag filteren. Grof vuil verwijder je met een schepnet. En de bodem reinig je met een zwembadstofzuiger of bodemzuiger. Verder dien je regelmatig de waterkwaliteit te testen met speciale teststrips en het water te ontsmetten met o.a. chloor.

Hoe verwarm ik een zwembad?

Om te genieten van je buitenzwembad, is een temperatuur van zo’n 26 à 28 graden echt een must. Aangezien er in ons land doorgaans geen al te tropisch klimaat heerst, is zwembadverwarming nodig. Dankzij een goede zwembadverwarming, kan je er tenslotte ook bij minder warm weer van genieten en er een plonsje in wagen. De ideale oplossing om je zwembad op een ecologische manier te verwarmen? Warmtepompen, warmtewisselaars en zonnecollectoren of -panelen. Ontdek hier welke methode het meest geschikt is om jouw zwembad te verwarmen. Kies je voor zonnecollectoren als zwembadverwarming? Deze zwarte buizen kan je zelf installeren, dankzij dit handige stappenplan. Opgelet: om je zwembad te verwarmen kan je niet dezelfde warmtepomp gebruiken als die van je woning.

Tip: gebruik een afdekzeil, overkapping of solar-lamellen om de gewonnen warmte niet te verliezen. Dek je zwembad ’s nachts af: zo blijft je zwembadwater beter op temperatuur. Benieuwd hoe je nog meer uit je zwembad kan halen?

Hoeveel kost een zwembad?

Daar waar je vroeger zo’n 80.000 euro moest neertellen voor een kwalitatief zwembad, ben je nu al voor ongeveer de helft gesteld. Maar wat kost een zwembad nu precies? Dat hangt natuurlijk af van het type zwembad dat je kiest.

Zo is een zwemcontainer goedkoper dan een klassiek zwembad. Inclusief transport, plaatsing, aansluiting en zeil betaal je er zo’n 34.000 euro voor. Een instapklaar monoblok zwembad heb je vanaf 40.000 euro, inclusief plaatsing, infiltratie, verlichting en boordstenen. Wil je er graag een rolluik bij? Dan betaal je 25 à 30% extra. Bouwkundige zwembaden heb je vanaf 55.000 euro en een zwemkanaal vanaf 65.000 euro.

Naast de aankoopprijs van je zwembad dien je ook rekening te houden met onderhoudskosten, verwarming en afwerking. Voor filters en onderhoudsproducten mag je rekenen op zo’n 400 à 600 euro per jaar. Laat je een zwembadspecialist je zwembad zomer- en winterklaar maken, dan kost je dat 200 à 300 euro per onderhoudsbeurt. Een warmtepomp kost je tussen de 3.000 en 5.000 euro. Plus de kostprijs van de stroom die je verbruikt. Lees hier meer over hoe betaalbaar het is om een zwembad te onderhouden en verwarmen.

Je kan natuurlijk flink besparen door zelf je zwembad te bouwen. Dat kan al voor een budget van minder dan 25.000 euro. Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en kan niet terugvallen op garanties van een ervaren zwembadbouwer.

Hoe beveilig ik mijn zwembad?

Om je kinderen te verzekeren van zorgeloos zwemplezier, moet je je zwembad zo goed mogelijk beveiligen. Je wil slippartijen, oververhitte stenen en gevaar voor verdrinking dan ook te allen tijde vermijden! Om te beginnen kan je een omheining rond je zwembad plaatsen. Daarnaast kan je je zwembad afdekken met een beloopbaar rolluik of zwembadoverkapping. Ook een plonsalarm kan soelaas bieden. Meer tips voor veilig zwemmen, vind je hier.

Welke alternatieven zijn er voor een klassiek zwembad?

Je hebt geen grote tuin nodig voor het installeren van een zwembad, noch een heel groot budget. Een alternatief voor een klassiek inbouwzwembad is een opbouwzwembad, een containerzwembad, een zwemvijver en een kleiner zwembad zoals een plunge pool. Welk type je ook kiest, je zal evenveel water- en zwemplezier ervaren!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zwembad in zwemvijverstijl - ontdek de vele voordelen!
Zwembad in zwemvijverstijl - ontdek de vele voordelen!

Bent u op zoek naar de natuurlijke uitstraling van een zwemvijver, maar met de voordelen van een zwembad? Dan heeft Starline dé oplossing voor u!

Lees meer
Het zwemseizoen is van start! Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen
Het zwemseizoen is van start! Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen

Met de lente in aantocht is het weer tijd om je zwembad op te starten. Als je een eigen zwembad hebt, weet je dat veilig en schoon zwembadwater een must is ...

Lees meer
opendeurdag alert!
opendeurdag alert!

Het is weer zover, Leisure Pools Benelux opent de deuren op 25 maart voor iedereen die interesse heeft! Kom zeker eens langs en geniet van een feestelijk...

Lees meer
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken