Je woning verwarmen met een kachel of haard? Ontdek welke mogelijkheden je hebt

Kachels en haarden zijn nog steeds erg populaire sfeermakers en bieden een echte meerwaarde als bijverwarming. Maar welke kachel of haard past nu het best bij jou? En welke brandstof heb je nodig, wat kost het en waarop moet je letten? Kom het allemaal te weten!

Welke soorten kachels en haarden zijn er?

Kachels en haarden zijn er in alle soorten, vormen en maten. Je hebt klassieke kachels, accumulerende kachels, cv-kachels, open haarden en inbouwcassettes. Al deze types kachels en haarden kan je onderverdelen in gesloten en open verbrandingssystemen. Modernere kachels en haarden werken met een gesloten verbranding, waarbij de lucht van buiten naar binnen wordt gezogen met een buis. Open systemen halen zuurstof voor de verbranding uit de omgeving en voeren de lucht af via de schoorsteen.

Kachel

Een kachel warmt zowel de ruimte zelf als de lucht op. Een klassieke, vrijstaande kachel staat niet in de schoorsteenopening, maar ervoor. De rookgassen worden afgevoerd via de schoorsteen. Hoe groter de verbrandingskamer van je kachel, hoe meer warmte hij afgeeft. Je kan kiezen uit klassieke kachelmodellen, maar tegenwoordig zijn kachels met moderne uitvoeringen met meer glas gewilder.

Accumulerende kachel

Speksteen- en tegelkachels zijn voorbeelden van accumulerende kachels. De vuurvaste stenen (charmottestenen) of spekstenen waaruit de kachels zijn opgebouwd, nemen de warmte op geven ze geleidelijk aan terug af. Je hoeft relatief kort te stoken om lang te kunnen genieten van de warmteafgifte, in de vorm van stralingswarmte.

Cv-kachel

Een cv-kachel verwarmt je volledige woning op biomassa, met bijvoorbeeld pellets of houtblokken. Daarnaast geniet je van een gezellig vuur in je leefruimte of keuken. Zo’n type kachel is ideaal in een nieuwbouw.

Open haarden en inbouwcassettes

Een open haard of een inbouwcassette (open haard met keramische glasdeur) wordt ingebouwd en neemt bijgevolg minder plaats in dan een vrijstaande kachel. Het rendement en de warmteafgifte ligt wel wat lager dan bij een klassieke kachel.

Ontdek hier meer over de verschillende soorten kachels en haarden.

Wat is het verschil tussen een kachel en een haard?

Ongeacht de brandstof (hout, gas, pellets, elektriciteit of bio-ethanol), heb je de keuze tussen een kachel of een haard. Vroeger werd er quasi standaard gekozen voor een kachel, omwille van de grote stralingswarmte. Nu fungeert een kachel eerder als sfeermaker, dan als hoofdverwarming. Tegenwoordig is het rendement van een haard bijna vergelijkbaar met dat van een kachel. Het grote verschil tussen kachels en haarden is dat kachels vrijstaande elementen zijn die voor de schoorsteenopening worden geplaatst, en dat haarden eerder inbouwmodellen zijn.

Authentieke houtkachel of moderne gashaard? Wij lijsten de pro’s en contra’s voor jou op!

Hoe werkt een kachel?

Met een centrale verwarmingskachel geniet je zowel van een knisperend vuurtje in  je leefruimte als van een volledige verwarming van je woning, bijvoorbeeld met pellets of houtblokken. Heb je een nieuwbouw, dan is je woning voldoende geïsoleerd om een cv-kachel als enige warmtebron en dus als totaalverwarming te gebruiken. In bestaande woningen of renovaties, wordt er meestal gekozen voor het behoud van de bestaande cv-ketel en werkt de kachel complementair en dus als bijverwarming. Een kachel kan ook instaan voor de warmwaterproductie, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Je leest hier meer over de werking van een cv-kachel.

Hoe hoger het rendement van een kachel, hoe meer warmte hij verspreidt en hoe minder brandstof er nodig is. Naast een kwalitatieve brandstof, heb je voor een goed werkende kachel ook een degelijke luchtaanvoer en -afvoer nodig. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een open en een gesloten verbrandingssysteem. Bij een open verbranding heb je een schoorsteen nodig, bij een gesloten systeem niet.

Hoe wordt een kachel geplaatst?

Een vrijstaande kachel of een ingebouwde haard kan je laten plaatsen door een erkende installateur. Wil je zelf aan de slag? Wij tonen je stap voor stap hoe je zelf een vrijstaande houtkachel kan plaatsen. Voor je van start gaat, laat je best altijd eerst je schouw controleren en reinigen door een schoorsteenveger.

Welke brandstoffen kan je gebruiken?

Een cruciale vraag bij de aankoop van een kachel of haard is welke brandstof je verkiest. Ontdek hier welk type kachel of haard het best scoort.

Hout

Hout is de gekendste vaste brandstof voor kachels en haarden. Het levendige vlammenspel en het knetterende geluid van brandend hout is dan ook een echte sfeermaker. Let erop dat het hout dat je gebruikt volledig droog is. Geïmpregneerd of geschilderd hout mag je absoluut niet gebruiken. Dit kan ongezonde emissies veroorzaken. Meer weten over het ideale brandhout?

Gas en stookolie

Gas- en stookoliekachels zijn onderhouds- en gebruiksvriendelijk. Ze hebben een hoog rendement en een moderne uitstraling. Zowel bij hout als gas is een goede rookgasafvoer essentieel.

Pellets

Pellets zijn samengeperste korrels van zuiver houtafval of zaagsel die goedkoper zijn dan gas of stookolie. Het is een heel klimaatvriendelijke brandstof die hetzelfde vlammenspel oplevert als een houtvuur. Let erop dat je pellets voorzien zijn van een DINplus- of ENplus-certificaat. Het strakke design van pelletkachels en -haarden maakt van hen echte eyecatchers!

Elektriciteit

Voor wie geen traditionele haard op gas of hout wil laten plaatsen, is een elektrische kachel of haard ideaal. Je geniet van een realistisch vlammenbeeld en hebt geen plaats nodig voor een rookafvoerkanaal.

Bio-ethanol

Bio-ethanol is een organisch geproduceerde brandstof op basis van alcohol van o.a. maïs, bietsuiker, graan en aardappelen. Het is minder vervuilend dan een fossiele brandstof en geeft een schone verbranding, waarbij je geen afvoerkanaal nodig hebt.

Welke regels gelden er voor het verwarmen met kachels?

Oudere kachels zijn vervuilend, niet energie-efficiënt en scoren vaak slecht op het vlak van fijnstofuitstoot. Nieuwe modellen moeten daarom aan de strenge Europese uitstootnormen voldoen. Ze hebben meestal een A of A+ energielabel en behalen een hoog rendement. Naast het energielabel moeten kachels ook de Europese Ecodesign-richtlijnen volgen. Deze hebben betrekking op veiligheid, materiaal en uitstoot. Daarnaast is er nog de Green Deal: richtlijnen inzake huishoudelijke houtverwarming om de negatieve gevolgen van verbranding op het milieu en de gezondheid te beperken.

Meer weten over de energienormen voor kachels en de eisen waaraan je verwarming moet voldoen?

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een kachel?

Bij de aankoop van een kachel of haard moet je met tal van zaken rekening houden. Moet de kachel als bij- of als hoofdverwarming dienen? Hoe groot is de ruimte die het toestel moet verwarmen? Welke brandstof wil of mag je gebruiken? Welke warmtecapaciteit heb je nodig? Wat is het rendement van het toestel? Gebruik onze handige checklist kachels en haarden om geen enkel aandachtspunt over het hoofd te zien.

Wat is de prijs van kachels en haarden?

Benieuwd naar de prijs van een kachel of haard op pellets, hout of gas? Hier vind je de richtprijzen. Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief plaatsing en levering. De prijzen liggen ver uiteen en zijn afhankelijk van de afwerking, de opties, het verbrandingstype, het soort brandstof, het type toestel, de warmtecapaciteit, de vorm …

Hoe onderhoud je een kachel of haard?

Je verwarmingsinstallatie werkt het hele jaar, dag en nacht. Daarom is het belangrijk én noodzakelijk een jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. Daarnaast doe je er goed aan de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant nauwgezet op te volgen. De verbranding van pellets en hout stelt bovendien hoge eisen aan je schouw. Laat ze daarom ook jaarlijks reinigen. Zo verlaag je het risico op een schoorsteenbrand.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!

DUOGAS zorgt voor de aansluiting van gaskachels en gashaarden in de individuele woning. Het zorgt voor de rookgasafvoer en de luchttoevoer. Poujoulat heeft ...

Lees meer
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten

Een haard of inbouwhaard zijn mooie eyecatchers in de living en kunnen zeker met Gyproc® gipsplaten afgewerkt worden. Zo kan je eenvoudig een strakke...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken