livios logo

Zo bespaar je water met je keuken- en badkamerkranen

Er bestaan verschillende technieken waarmee je het waterverbruik van je keuken- en badkamerkranen onder controle kan houden. Wij geven je een handig overzicht.

Doorstroombegrenzer

Een doorstroombegrenzer is een ring uit rubber of kunststof die de doorstroomsnelheid van het aantal liter water per minuut naar beneden haalt. Zo verlaag je dus het debiet van je kraan. Als je een perlator (mousserende filter) aan de kraan bevestigt, heb je de indruk dat er een volle straal uit de kraan komt. Een nadeel is dat je ook met een laag debiet zit op momenten dat je veel water nodig hebt.

badkamertrends 2020 badkamer natuur wastafel lavabo kraan badkamerkraan

Foto Facq
  

keukenkraan keuken foto10-twinclassic

Foto AQUALEX
  

Spaar- en comfortstand

Kranen die met twee standen werken zijn interessanter: een spaarstand met een lager debiet en een comfortstand met het volledige debiet. Onder normale omstandigheden staat de kraan in spaarstand. Dat volstaat voor de meeste situaties. Je vindt dit systeem ook terug op de betere thermostaatkranen voor bad en douche, hiermee kan je 50 % op je waterverbruik besparen. Als je meer water nodig hebt, schakel je over op de comfortstand, bijvoorbeeld door een knop in te drukken.

Elektronische kraan

Met een elektronische kraan bepaal je zowel het debiet als de tijd dat de kraan blijft lopen. Zo is verspilling nagenoeg uitgesloten.Elektronische kranen met infraroodsensoren zijn vooral geschikt voor openbare wasgelegenheden. Een sensor regelt de aan- en uit-functie, zodat je de kraan niet moet aanraken. Een hygiënisch en onderhoudsvriendelijk systeem.

badkamer wastafel lavabo badkamerkraan kraan Eurocube infrarood elektronische wastafelmengkraan chroom

Foto GROHE
  

 keuken spoelbak keukenkraan kraan

Foto GROHE
  

Hoekstopkraan

een hoekstopkraan zit ingebouwd onder de wastafel en beperkt de doorstroming. Hij levert de hoeveelheid water die vooraf is ingesteld, en geen druppel meer.

Drukreduceertoestel

De meeste kranen leveren een bepaalde hoeveelheid water bij een druk van zo’n 1 bar. Maar dikwijls is de druk op de waterleiding hoger, zodat de kranen te veel water leveren. Een drukreduceertoestel dat je installeert na de watermeter, vermindert de hoeveelheid water die uit de kraan stroomt. Dit is vooral interessant voor leidingen waar de druk hoger is dan 4 bar.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/22663/zo-bespaar-je-water-met-je-keuken-en-badkamerkranen/