Maak je inloopdouche waterdicht: 6 tips voor een juiste installatie

Inloopdouches zien er eleganter uit dan hoge douchebakken met een gordijn of een douchecabine. Maar om vocht, schimmels en loskomende tegels te vermijden, neem je best enkele regels in acht.

1. Tegels zijn geen waterdichting

Keramische tegels, kitten en lijm zijn waterwerend maar niet waterdicht. Via scheuren en voegen kan nog altijd vocht in de wand of vloer doordringen. Een waterdichte douche begint dan ook met een goede bescherming van de ondergrond en aansluitingen.

2. Welke basis voor je tegels?

Cementgebonden pleisters zijn beter bestand tegen vocht dan gipsgebonden pleisters. Ook interessant zijn betegelbare platen met een kern van hardschuim, die specifiek bedoeld zijn voor natte ruimten.

3. Waterdicht membraan

Alvorens ze te betegelen, komt er op de vloeren en wanden een waterdicht membraan. In veel gevallen worden hiervoor afdichtingsdoeken in polyethyleen gebruikt. Er bestaan ook pasta's en vloeibare waterdichtingen.

4. Let op de details

Hoeken, naden, doorvoeren van buizen en de zone rond de douchegoot of -put zijn extra gevoelig. Je maakt ze waterdicht door ze te behandelen met een coating en daarna hoekstukken, buismanchetten of afdichtingsstroken aan te brengen.

5. Doorlopende tegels …

Als je de tegels laat doorlopen in de douchevloer, moet in de dekvloer een afschot worden aangebracht. Zo vermijd je plassen. Je kan ook kiezen voor een betegelbaar vloerelement met daarin een geprefabriceerde helling en plaats voor de afvoer.

6. … of toch beter een douchebak?

Een doorlopende betegeling oogt strak maar heeft ook de reputatie wat vochtgevoeliger te zijn. Een douchebak daarentegen is naadloos uitgevoerd en dus perfect waterdicht. Let er wel op dat de bak niet te veel kan bewegen en dat je voegen overal goed afkit.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media