Zo haal je warmte uit je douchewater

In een traditionele woning gaat ongeveer 12 procent van het totale energieverbruik naar de verwarming van water. De productie van sanitair warm water is zo, na ruimteverwarming, een van de grootste energieverslinders in onze woning. En tijdens het douchen vloeit deze warmte zomaar weg via het afvoerroostertje…

Om dit energieverbruik te beperken kan je energie uit het gebruikte water terugwinnen door middel van een warmtewisselaar. Deze optie is misschien minder bekend, maar ze is zeer efficiënt. Laten we dit eens nader bekijken.

Principe warmteterugwinning

Het principe is al bij al eenvoudig. Tijdens het douchen valt de vraag naar warm water gelijktijdig met de afvoer van het douchewater, dat een aanzienlijke hoeveelheid restwarmte bevat. Via een warmtewisselaar kan een deel van die restwarmte worden gerecupereerd – tot wel de helft! – door het aangevoerde koude leidingwater voor te verwarmen. Je zal dus minder moeten stoken om het water op de juiste temperatuur te krijgen. 

Soorten warmtewisselaars

Er zijn verschillende soorten douchewarmtewisselaars in de handel verkrijgbaar, elk met hun specifieke voordelen en beperkingen.

Verticale douchewarmtewisselaar

Als de omstandigheden het toelaten, is een verticale douchewarmtewisselaar meestal de beste optie.

Deze is opgebouwd uit een verticale koperen buis, waardoor het afgevoerde douchewater loopt, terwijl het koude leidingwater in een concentrische buis of in een spiraalvormige buis stroomt die rond de afvoerbuis is gewikkeld en zo dus de warmte opneemt van het afvoerwater. In het beste geval stroomt het koude water in de tegengestelde zin als het afvalwater door de warmtewisselaar (tegenstroomprincipe). Dit levert het hoogste rendement op. Om te vermijden dat het leidingwater gecontamineerd wordt in geval van lekken, wordt steeds met een dubbele scheidingswand gewerkt met lekdetectie.

De warmtewisselaar is 1,5 à 2 meter lang, waardoor deze oplossing enkel mogelijk is bij douches op de verdieping. Voor een optimaal rendement wordt hij best zo dicht mogelijk bij de douche geplaatst. Dit type warmtewisselaar is zelfreinigend en vergt nagenoeg geen onderhoud.

Lees ook > 6 keer besparen om warm water in de badkamer

Horizontale douchewarmtewisselaar

Is een verticale douchewarmtewisselaar niet mogelijk, dan kan je voor een horizontale uitvoering. Hier wordt het koude leidingwater via een koperen buizenwarmtewisselaar doorheen het afgevoerde douchewater geleid. Afhankelijk van de uitvoering, wordt deze ingebouwd in een douchegoot, een douchebak of een doucheput

Door hun ontwerp en de verschillende mogelijke varianten, zijn horizontale douchewarmtewisselaars vrij breed inzetbaar. Ze zijn echter doorgaans iets minder efficiënt en vragen een regelmatig onderhoud. Doordat het water rechtstreeks tussen de koperen buizen stroomt, moet je regelmatig haren, zeepresten… verwijderen.

De aansluitingen voor het koud water bevinden zich steeds buiten de douchegoot of -bak en komen dus dikwijls in een dekvloer te liggen. Hierdoor zijn eventuele lekken moeilijk of zelfs helemaal niet vast te stellen. Dit is zeker een aandachtspunt bij de plaatsing.

Door het plaatsen van een douchewarmtewisselaar kan je tot ongeveer 50 procent van deze warmte terugwinnen! Dat betekent een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten van je sanitair water.

Tekst Ben Weyns
Foto Viega

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media