Alles wat je moet weten over sauna's

Een sauna combineert hoge temperaturen (tussen 70 en 100°C) met een lage vochtigheidsgraad. Dat werkt ontspannend en verbetert de bloedcirculatie, de conditie en de weerstand.

Droge en vochtige sauna

Een droge sauna of klassieke sauna kent een lagere vochtigheidsgraad. Daardoor is de warmte wat agressiever en het effect op je lichaam groter. Een vochtige sauna voelt door hoge luchtvochtigheid en lagere temperatuur (tussen de 40 en 75°C) vaak aangenamer aan.

Cabines

Cabines in massief hout en zonder isolatie staan bekend om hun biologisch en natuurlijk karakter. Cabines die zijn opgebouwd uit sandwichpanelen, met tussenin een isolatielaag en dampscherm, nemen minder plaats in, zijn gemakkelijker in te werken en komen sneller op temperatuur.

Beide types zijn verkrijgbaar in standaardmodellen of op maat gemaakt. In duurdere prijsklasses zijn ook andere materialen mogelijk, zoals volledig glazen cabines. Zogenaamde drie-in-eencombinaties omvatten niet alleen een sauna, maar ook een douche- en stoomsysteem. Een andere mogelijkheid zijn saunakits die je zelf kan installeren.

Nodige voorzieningen

 • Een sauna, zeker standaardmodel, kan je probleemloos zelf plaatsen. Hou ruimte vrij van minimum 2 bij 1,5 m waarin een standaardcabine past.
 • Leg wachtbuizen voor elektrische aansluiting.
 • Vermogen saunaoven moet aangepast zijn aan grootte cabine. Voor familiesauna schommelt vermogen tussen 6 en 9 kW.
 • Oven vereist directe aansluiting op meterkast (drijfkrachtaansluiting 380 V). Elektrische installatie van oven en regelapparatuur moet je laten uitvoeren door erkend elektricien.
 • Houtkachel warmt minder snel op dan elektrische oven, maar levert aangenamer en zachter binnenklimaat.
 • Betere sauna’s hebben ingebouwd ventilatiesysteem dat zorgt voor luchttoe- en afvoer.
 • Waterafvoer voorzie je beter niet in sauna. Door lage relatieve luchtvochtigheid kan vloersifon uitdrogen, met mogelijke reukhinder tot gevolg.

Zweethut

Een zweethut is een sauna met houtkachel die qua prijs kan wedijveren met traditionele sauna's. Je kan er een installeren in de tuin of op het terras. Het sterke Finse dennenhout straalt niet alleen een originele charme uit, de dikke muren en het dak houden samen met de dubbele beglazing de nodige warmte binnen. Standaard bestaat de dakbedekking uit roofing shingles, maar je kan ook tegelpannen en shingles uit cederhout gebruiken.

Kenmerken van een sauna
 • Hoge temperatuur.
 • Ontspannend en therapeutisch effect.
 • Zelf te plaatsen.
 • Betere bloedcirculatie.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media