livios logo

Ga je een badkamer plaatsen of vernieuwen? Denk dan nu al aan later

Is je badkamer toe aan een make-over of ben je plannen aan het maken voor het inrichten van een nieuwe badkamer? Dan hou je best rekening met enkele aandachtspunten zodat je badkamer jarenlang jouw ultieme relaxruimte blijft. Inter helpt je op weg met enkele praktische tips.

Praktische inrichting

De badkamer is doorgaans geen al te grote ruimte in huis. Probeer de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Nu denk je er misschien niet aan, maar toch is het handig om te checken of je er bijvoorbeeld ook in een rolstoel makkelijk gebruik van kan maken. In dat opzicht is een ruime inloopdouche ook een logischere keuze dan een bad. De douchevloer is minstens 100 op 100 cm en zeker antislip.

Voor je wastafel is een hoogte van 85 cm ideaal. Zo kan je er zowel zittend als staand gebruik van maken. Met een onderrijdbare wastafel kan je er ook vlot met een rolstoel onder. Dat gaat niet als je kiest voor een wastafel met een kastje dat tot op de grond komt. Qua gebruiksgemak zit je ook goed met een eengreepsmengkraan. En zorg ervoor dat als je een radiator plaatst, die niet in de weg staat.


© UD Woonlabo Hasselt – Inter  

bad douche inloopbad douchebad

Foto Van Marcke
  

badkamer lavabo wastafel rolstoeltoegankelijk levenslang wonen

Foto Kaldewei
  

Keuzes maken

Een toilet in de badkamer of apart? Een bad of douche? Of liever allebei? Bij de inrichting van je badkamer zal je heel wat knopen moeten doorhakken. Laat je hierbij niet enkel leiden door wat je mooi vindt. Ga goed na hoe en wanneer je de badkamer vooral zal gebruiken en met hoeveel personen.

Heb je plaats voor zowel een bad als douche? Dan kies je best voor een bad met een badrand van maximum 50 cm hoog. Zo kan je er vlotter in en uit. Laat ook een doorlopende boord aan één korte zijde van je bad, bijvoorbeeld een tegelboord, om je producten binnen handbereik te houden. Denk ook na over de plaatsing van je badkraan. Als je die voorziet aan de voorkant van het bad kan je ze veel makkelijker bedienen voordat je in het bad stapt.

Veiligheid voorop

De ideale badkamer is niet alleen praktisch en volgens jouw smaak ingericht, ook veiligheid speelt hier een grote rol. Kies voor een antislipvloer in de badkamer en douche. Want een natte vloer zonder structuur is gevaarlijk glad. En het lijkt misschien een detail, maar let ook op de draairichting van de deur. Een deur die naar buiten opendraait in veiliger en je wint er bovendien plaats mee.

Als je later wat minder te been bent, zijn steunbeugels of een douchezitje geen overbodige luxe. Zorg er dus nu al voor dat de muren van je badkamer stevig genoeg zijn om die zonder problemen te kunnen bevestigen. Qua kraan is een thermostatische douchekraan een veilige optie, liefst met een afneembare douchekop.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/badkamerinrichting/ga-je-een-badkamer-plaatsen-of-vernieuwen-denk-dan-nu-al-aan-later/