livios logo

Levenslang wonen: blijven genieten van je badkamer

De badkamer geldt in de meeste woningen als dé relaxruimte bij uitstek. Je kan er de stress van de dag even vergeten en genieten van rust. Om ervoor te zorgen dat je badkamer jarenlang je ultieme ontspanningsoord blijft, zijn er enkele praktische tips waar je rekening mee kan houden.

Creëer ruimte

Ruimte is de eerste voorwaarde voor comfort. Zelfs als je het met een wat kleinere badkameroppervlakte moet stellen, helpen deze tips je een ruime stap vooruit.

  • Zorg dat de badkamerdeur naar buiten draait.
  • Stel de badkamercomponenten (wastafel, bad, douche, wc, bidet, enz.) zo op, dat je in het midden een vrije cirkel van minstens 1,5m doorsnee kan maken. Dat zorgt niet alleen voor voldoende ademruimte. Als je bijvoorbeeld ooit minder mobiel bent, pluk je er eveneens de vruchten van.
  • Installeer je een toilet in de badkamer? Laat dan 1,2m ruimte vrij voor het toilet en 90cm aan minstens één zijde van het toilet.
  • Is de ruimte beperkt? Probeer dan niet koste wat kost toch een bad te installeren. Hou het liever bij een (misschien wat luxueuzer uitgevoerde) douche. Zeker weten dat je heel blij zal zijn met de bespaarde ruimte.

Voorzie de badkamervloer, de bodem van het bad en de douchebak van een antisliplaag.

Foto Van Marcke
  

Een inloopdouche (zonder drempel) is niet alleen de meest praktische, maar ook de veiligste oplossing.

Foto Kaldewei
  

Is de ruimte beperkt? Probeer dan niet koste wat het kost toch een bad te installeren.

Foto Facq
  

Hou het veilig

De badkamer is samen met de keuken een typisch decor voor huiselijke ongevallen. Neem daarom voorzorgen om het risico op slip- en struikelpartijen tot een minimum te beperken.

  • Voorzie de badkamervloer, de bodem van het bad en de douchebak van een antisliplaag.
  • Hou bij het kiezen van een douche rekening met de instaphoogte. Een inloopdouche (zonder drempel) is niet alleen de meest praktische, maar ook de veiligste oplossing.
  • Zorg ervoor dat het doucheoppervlak minstens 1m² bedraagt. Zo heb je voldoende bewegingsruimte en moet je jezelf niet in allerlei vervelende bochten wringen die de kans op valpartijen verhogen.
  • Beperk ook de instaphoogte van het bad tot maximum 50cm. In sommige gevallen wordt het bad helemaal ingewerkt in de vloer. Dat is praktisch bij het instappen, maar voor oudere mensen niet altijd even handig bij het uitstappen.
  • Laat bij nieuwbouw de wanden van je badkamer stevig uitvoeren. Dat is belangrijk bij een eventuele plaatsing van handgrepen, een douchestoel, enz.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/badkamerinrichting/levenslang-wonen-blijven-genieten-van-je-badkamer/