livios logo

Verhuis je badkamer in 5 stappen!

Typisch Belgisch scenario: je koopt een oude woning en krijgt er een stoet aan koterijen bij, inclusief badkamer. Ver weggestopt achteraan. Dichter bij de tuin… dan bij je bed. Daar wil je komaf mee maken. Huseyin Kaya, productmanager bij Lambrechts, gidst je in vijf stappen naar je droombadkamer.

Stap 1: kies een geschikte plek. Een slaapkamer van zo'n 10 m² net boven de keuken is ideaal.


  

Stap 2: denk na over de inrichting. Trend: het bad wijkt voor een inloopdouche. En als je een bad plaatst: hou rekening met de extra vloerbelasting...

Foto Lambrechts NV
  

Stap 3: bepaal je budget. Toestellen, meubels...


  

... en misschien je verwarmingsinstallatie. Stap 4: check of je cv-ketel geschikt is. Een nieuwe, moderne badkamer vraagt om een groot warmwatervolume.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Er komt heel wat kijken bij de verbouwing van een badkamer. Regel je alles zelf? Of doe je beroep op een totaalaannemer? Stap 5: schakel de juiste vakman in.

Foto Duravit
  

Budgettip van Huseyin Kaya: overweeg om samen te werken met één totaalaannemer. Zo ben je dikwijls goedkoper en sneller af dan wanneer je het werk overlaat aan verschillende vakmannen.

Foto GROHE
  

Stap 1: kies een geschikte plek

Wil je je badkamer op de bovenverdieping? Dan moet je een slaapkamer opofferen. Het meest praktisch is de ruimte boven de keuken. Dan zit je dicht bij afvoer- en waterleidingen. Dat biedt volgens Huseyin drie voordelen:

  1. Minder kosten voor leidingwerken: minder materiaal en werkuren.
  2. Minder breekwerken: je hoeft niet heel het huis door met de leidingen.
  3. Minder afstand ten opzichte van de cv-ketel: die staat vaak in de buurt van de keuken.

“Pak je alleen de badkamer aan, dan is dit de meeste praktische oplossing. Strip je de volledige woning, bekijk dan samen met je architect waar je welke ruimte inplant.”

10 m² is ideaal

"10 à 12 m² is méér dan voldoende. Tenzij je extra functies wil integreren, zoals wellness. Vergeet ook niet: hoe groter je badkamer, hoe hoger je verwarmingskosten."

Stap 2: denk na over de inrichting

Wat heb je allemaal nodig? "Een renovatietrend is dat het bad verdwijnt in ruil voor een grotere inloopdouche. Dat vergemakkelijkt het onderhoud. En zorgt voor een verruimend effect."

"Het bad weglaten, is interessant voor koppels die er al twintig jaar wonen en toch nooit in bad gaan. Tegen jonge koppels zeg ik: denk twee keer na. Komen er kinderen? Dan is een bad handig", aldus Huseyin.

Vloerbelasting

Hou rekening met de extra vloerbelasting. "Een bad heeft al snel een inhoud van 200 liter. Tel daar één persoon bij en je zit aan 280 kilo. Check of je vloerconstructie nog in goede staat is."

Stap 3: bepaal je budget

Een volledige badkamerverhuis vergt een forse investering. "Bovenop de toestellen en -meubels komen nog de structurele werken, de aanpassing van de riolering en de afbraak van de oude badkamer."

Totaalkost = prijs toestellen x 2,5

Huseyin geeft een ruwe indicatie: "Vermenigvuldig de prijs van de toestellen met 2,5. Heb je voor 5.000 euro aan toestellen? Dan zit je aan minstens 12.500 euro. Tenminste, als je bestaande verwarmingsinstallatie voldoet. Anders moet je ook die kost nog in rekening brengen."

Handige leidraad: onze richtprijzen en rubriek Wat kost dat?

Stap 4: check of je cv-ketel geschikt is

"Meerdere waskommen, een bad en een grote regendouche vergt mogelijk een groter watervolume. Heb je een aparte boiler? Dan zit je normaal gezien goed. Maar bespreek dit zeker met je installateur."

“Kijk ook naar de leeftijd van je ketel. Misschien is het beter dat je de verwarmingsinstallatie vervangt. Het probleem is dat ketels veel te groot gedimensioneerd werden. Waardoor je erg veel verbruikt om je water op te warmen."

Lees ook Welke stookketel voor warm water is geschikt voor jouw gezin?

Zonneboiler of warmtepomp

Volstaat je cv-installatie niet, maar is ze nog te recent om te vervangen? Dan ziet Huseyin twee mogelijkheden. "Een warmtepompboiler of een zonneboiler, zodat je water extern kan opwarmen. Reken op 2.500 euro voor een warmtepompboiler. Goedkoper dan wanneer je de volledige ketel vervangt. Een zonneboiler is wel interessanter qua subsidies."

Stap 5: schakel de juiste vakman in

Bij de installatie van een nieuwe badkamer komt heel wat kijken: sanitair en verwarming, elektrische werken, en de vloer- en tegelwerken achteraf. Wie gaat dat allemaal uitvoeren?

Optie 1: de totaalaannemer

"Er zijn bedrijven die zich volledig focussen op badkamerinrichting. Zij nemen het hele traject in handen. Van de riolering tot de tegelwerken.”

"Meestal is zo’n verbouwing in vijf tot tien werkdagen klaar. Dat is het voordeel van deze manier van werken. De firma kan alle werken, eventueel met verschillende onderaannemers, precies op elkaar laat aansluiten."

Optie 2: verschillende vakmannen

"Coördineer je de werken zelf, dan ben je meestal langer bezig. Omdat je verschillende aannemers nodig hebt - sanitairman, elektricien, vloerder - en ze zelden juist tijd hebben als je hen opbelt."

Op zoek naar een aannemer?

Optie 3: de architect

"Bij een totaalrenovatie werk je waarschijnlijk met een architect. Dan coördineert die eventueel de werken, afhankelijk van wat je afspreekt. Zo heb je, net als bij de totaalaannemer, het voordeel dat je met alle vragen terecht kan bij één contactpersoon."

Op zoek naar een architect?

Budgettip

Goedkoper om alles zelf op te volgen? Fout! "Dat is tijdrovend. Het makkelijkst is dat je alles regelt via één aanspreekpunt. Zelf heb je het dikwijls te druk om alles nauwgezet op te volgen" rondt Huseyin af. "Waardoor het project vaak langer aansleept én meer kost."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/badkamerinrichting/verhuis-je-badkamer-in-5-stappen/