livios logo

Wat wil de Belg veranderen aan zijn woning?

Wat willen we veranderen aan onze woning? En hoe zit het met onze energiekeuze? Informazout ging op zoek naar de verbouwlijstjes van de Belg. Dit zijn de resultaten! 

Uit eerder onderzoek bleek al dat 83% van de Belgen niet in zijn droomwoning woont. Maar wat willen we dan graag veranderen?

Foto Getty Images
  

Uit eerder onderzoek bleek al dat 83% van de Belgen niet in zijn droomwoning woont. Maar wat willen we dan graag veranderen? Vooral de badkamer en het dak zijn volgens een onderzoek van Informazout bij 500 Belgen dringend aan verbouwing toe. Ook de keuken steken we graag in een nieuw jasje. Zo’n 15% droomt van een volledig uitgeruste keuken.

Hernieuwbare energie wordt nog maar weinig als hoofdverwarming gebruikt.

Foto Getty Images
  

Energie-efficiëntie 

Naast het interieur willen we ook de energie-efficiëntie van onze woning verbeteren. 12% van de ondervraagden wil graag investeren in een efficiënte centrale verwarming. En dat omwille van verschillende redenen. Maar liefst 80% wil zijn verwarmingsinstallatie aanpassen om in de toekomst minder energie te verbruiken. 42% vindt het vooral aantrekkelijk voor de subsidies of premies en de interessante terugverdientijd. De waarde van het huis vergroten  is dan weer voor 34% belangrijk.

Benieuwd hoe je kan besparen op je energiefactuur? De tips uit ons dossier Op Energiedieet helpen je op weg.

Nieuwe verwarmingsketel 

Bij de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel vindt 87% vooral de hoge efficiëntie ervan belangrijk. Daarnaast moet de ketel ook onderhoudsvriendelijk zijn en goede garantievoorwaarden hebben. Service na verkoop staat op de laatste plaats.

Behoudsgezind 

Hoewel energie-efficiënte oplossingen alsmaar populairder worden, wil 74% van de Belgen toch bij zijn huidige energiekeuze blijven. We zijn wel bereid om hernieuwbare energie als aanvulling te gebruiken op onze bestaande energiekeuze: 26% ziet dat wel zitten. Als hoofdverwarming wordt hernieuwbare energie nog maar weinig gebruikt. Slechts 4% gebruikt zonne-energie, en nog 4% heeft een elektrische warmtepomp.

Tip: Ga je verbouwen en krijg je graag een goed zicht op waar het verbeterpotentieel voor jouw woning? Check dan de Comforttool en ontdek welke ingrepen je kan doen voor een optimaal comfort.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/badkamermaterialen/53614/wat-wil-de-belg-veranderen-aan-zijn-woning/