Badkamer: welke materialen en kleuren kies je?

Hoewel wit het nog altijd goed blijft doen in de badkamer, heeft het wel stevige concurrentie gekregen van meer donkere, door de natuur geïnspireerde materialen en kleuren. Bovendien is de keuze zo groot dat er voor ieder wat wils is. We geven je een overzicht.

Badkamers verliezen hun puur functionele karakter, en worden meer en meer opgevat als volwaardige ontspanningsruimtes. Zo maakt het strakke, hoekige design in de badkamer plaats voor meer afgeronde vormen, die zowel in spiegels, waskommen als meubilair terugkomen. Anderzijds worden onze woningen natuurlijk steeds kleiner, wat een rationele indeling van de badkamer vraagt. Om hieraan tegemoet te komen zijn er bijvoorbeeld meer inbouwmeubels te koop, of bestaan er meubels die slechts 45 in plaats van 50 centimeter diep zijn en waarbij de sifon niet langer plaats inneemt in de kast.

1. Melanine

Een traditioneel materiaal dat nog altijd vaak wordt gebruikt, is melanine: één enkele laag papier met hars gekleefd op een mdf- of spaanplaat, waarbij de folie slechts 0,1 millimeter dik is. Niet alleen omwille van het aantrekkelijke prijskaartje, maar het laat ook toe om bijvoorbeeld houtnerven heel realistisch weer te geven. Dankzij de nieuwste ontwikkelingen zien de kasten er niet alleen uit als beton of marmer, maar voelen ze ook zo aan. Ook de matte afwerking is momenteel zeer populair.

2. Laminaat

Daarnaast maakt laminaat (een combinatie van meerdere lagen papier en kunsthars van zo’n 0,8 millimeter dik) een sterke terugkeer, in een meer kwalitatieve variant die het toelaat om met diepere structuren te werken, zodat stenen oppervlakken zeer realistisch nagebootst kunnen worden.

3. Gelakte meubels

De derde optie zijn gelakte meubels. Die zijn zowel in een matte als in hoogglansafwerking beschikbaar en zijn ideaal voor een industriële stijl. Om het relatief hoge prijskaartje te drukken, kan je gelakte meubels enkel als accent gebruiken en ze combineren met andere materialen, of je kan voor een geverniste variant in melanine kiezen.

4. Fenix, HPL en keramiek

Ook Fenix® is aan een sterke opmars bezig. Het kan zowel gebruikt worden voor het corpus als voor het tablet, en is zacht en tegelijk uitstekend bestand tegen krassen. Andere nieuwkomers zijn HPL (High Pressure Laminate) in allerlei steen- of houtimitaties, en keramische materialen. Deze twee materialen bieden het voordeel dat ze er dankzij de hoogtechnologische printtechnieken precies als hout of steen uitzien, terwijl ze tegelijk zeer onderhoudsvriendelijk zijn.

5. Natuurlijke materialen: hout, marmer, glas en leer

Hoewel ze op zich niet nieuw zijn, zijn natuurlijke materialen meer dan ooit alomtegenwoordig in de badkamer. Bovendien is het aanbod de laatste tien jaar enorm toegenomen. De houtsoorten worden op nieuwe manieren bewerkt, zodat de tekeningen en nerven nog mooier tot uiting komen, en op het vlak van natuursteen is er een nieuwe wereld opengegaan. Terwijl marmer vroeger voornamelijk gelinkt werd aan Carrara-marmer, zijn er nu soorten in de meest diverse kleuren en met een rijkelijke beadering.

Een ander natuurlijk materiaal dat niet nieuw is, maar wel aan een revival bezig is, is glas. Ook leer duikt op als afwerking voor badkamermeubilair. Er worden ook nerven en texturen nagebootst in artificiële materialen als HPL en keramische platen. Daardoor kan je met een gerust gemoed het gevoel van hout oproepen in een natte ruimte als een badkamer.

Een vleugje kleur

Spierwitte badkamers moeten het onderspit delven voor donkere kleuren die meer warmte, geborgenheid en verfijndheid uitstralen. Aangezien de badkamer toch meestal een afgesloten ruimte blijft, is het kleurenpalet hier erg uitgebreid. Net als in de interieurwereld doet blauw, dat ontspannende eigenschappen bezit, ook haar intrede in de badkamer. Al blijft het daar niet bij.

Aangezien er een sterke vraag naar kleur is, bieden fabrikanten meubels in tal van RAL-kleuren aan. Zo doen de aarde- en grijstinten, maar ook bijvoorbeeld groen, roze, blauw en rood het goed. Niet alleen in het meubilair, maar ook voor de wastafelbladen en vooral -kommen doet kleur opnieuw haar intrede. Zo kan je één monochroom geheel creëren, of de waskom net als blikvanger laten functioneren.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media