livios logo

Alles wat je moet weten over badkamerkranen

Er zijn verschillende soorten bad-, lavabo- en thermostatische kranen. Ontdek alles over de materialen voor je badkamerkraan en de opbouw ervan. Daarnaast kan je nog enkele interessante opties kiezen. 

1. Soorten Kranen

Eengreepsmengkranen

Bij een eengreepsmengkraan bedien je met dezelfde hendel zowel de temperatuur als de waterstraal. Zo heb je altijd één hand vrij. De meeste badkamerkranen zijn van dit type. Belangrijk: de hendeloppervlakte moet groot genoeg zijn voor een precieze regeling. Let ook op de bevestiging van de greep. Een stevig bevestigde kraangreep is geen overbodige luxe als je jaren van je kraan wil genieten.

Tweegreepsmengkranen

Een tweegreepsmengkraan is één kraan met een aparte warmwater- en koudwaterknop. Deze soort kranen kom je steeds minder vaak tegen, maar is wel nog in trek als retrokraan.

Let op de hendeloppervlakte van de kraan. Die moet groot genoeg zijn voor een precieze regeling.

Foto Van Marcke
  

Waterbesparende kranen verbruiken minder water zonder dat het comfort in het gedrang komt.

Foto GROHE
  

Twee aparte kranen

Uitzonderlijk kan je voor twee aparte kranen kiezen om een nostalgisch of uiterst modern uitzicht te creëren.

Driegatswastafelmengkranen

Bij een driegatswastafelmengkraan staan de bedieningsknop en kraan los van elkaar. De belangrijkste reden hiervoor is het design.

Thermostatische kranen

Bij thermostatische kranen kan je de gewenste temperatuur instellen voor je de kraan opendraait. Meestal hebben ze een veiligheidsslot voor kinderen, zodat ze zich niet kunnen verbranden.Thermostatische kranen zijn comfortabel, veilig en energiebesparend. De meerprijs ten opzichte van gewone kranen is bovendien sterk gedaald. Je verkiest best een systeem met gradenverdeling boven een kraan met bepaalde schaalverdeling. De voordelen van een thermostatische kraan komen vooral tot hun recht bij douches, en in mindere mate bij keukens of lavabo's. Voor een bad is het interessant als je de badsproeier ook als douche gebruikt.

Foto Van Marcke
  

Foto GROHE
  

Badkranen

Badkranen moeten een grote uitloop hebben: zo kan je het bad sneller vullen. laat de uitloop niet te ver over de badrand uitsteken; als het water langs de badhelling naar beneden stroomt, is er minder lawaai. Badkranen zijn vaak uitgerust met een doucheuitloop: handig om je haren te spoelen. Als de slang lang genoeg is, kan je hem bovendien als volwaardige douche gebruiken. De slang van de doucheuitloop kan je eventueel ook in de muur inbouwen. Thermostatische kranen zijn alleen interessant als je de doucheuitloop vaak gebruikt. Met een automatische omstelling springt de kraan steeds terug op badstand nadat je hem dichtdraait.

2. Soorten materialen

Verchroomd messing is één van de populairste materialen voor badkamerkranen. Het chroom wordt soms gecombineerd met andere materialen en kleuren (bv. goud). Er bestaan ook kranen van inox of roestvrij staal. Dit materiaal is zeer resistent tegen lucht, water, chemische corrosie, mechanische slijtage en hoge temperaturen. Kwalitatief bestaan er weinig of geen verschillen tussen deze materialen. De keuze berust eerder op esthetische en financiële overwegingen.

3. Interessante opties

  • Een uittrekbare uitloop is interessant om je haren boven de lavabo te wassen of om een emmer te vullen.
  • Met een automatische omstelling (meestal in combinatie met uittrekbare uitloop) schakel je via een knop om van douchestraal naar zachte masseurstraal en terug.
  • Een mousserende filter zorgt dat water schuimend en minder hard uit de kraan komt.
  • een sensorgestuurde kraan begint te lopen als je je handen eronder plaatst.
  • Waterbesparende kranen verbruiken minder water zonder dat je comfort in het gedrang komt.
  • Cascadekranen worden vooral gebruikt voor baden. Het water stroomt er als een waterval uit.

4. De opbouw van je kraan

De kwaliteit van een kraan staat of valt met het binnenwerk of het kraanhuis. Daarmee open en sluit je de kraan, meng je koud en warm water en regel je het debiet.

Keramische schijven

In plaats van de vroeger gebruikelijke rubberen dichtingen (leertjes of joints), werken kranen vandaag meestal met keramische schijven. Die schuiven over elkaar als je de hendel van de kraan beweegt. Omdat je bij deze kranen de hendel iets verder kan draaien, kan je het water beter doseren. Meerdere merken gebruiken een keramische cartouche die je bij slijtage eenvoudig kan vervangen. Bij sommige kranen zijn de keramische schijven bedekt met een beschermingslaag van diamant of harde koolstof.

Bolkranen

Er bestaan ook bolkranen met in het binnenwerk een roestvrijstalen kogel, die over een teflonzitting beweegt. Een goed systeem met weinig kans op slijtage of lekkage.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/badkamermaterialen/alles-wat-je-moet-weten-over-badkamerkranen/