livios logo

Het juiste bad kiezen? Dat doe je zo

Aan wat doet een bad je denken? Ontspanning, me-time, … Even alle zorgen vergeten en genieten van een warm, rustgevend bad. En genieten doe je als je je comfortabel voelt. Comfort is dus een belangrijke pijler bij de keuze van je bad. Wat maakt jouw bad comfortabel? Een persoonlijke kwestie: we bekijken de verschillende mogelijkheden. 

1. Welk bad kies je?

 • Klassiek ligbad
  Dit is het standaardmodel, met de focus op liggend gebruik. De ergonomische vorm van de binnenzijde van een ligbadkuip zorgt voor het comfort. Een standaard ligbad is tussen 150 en 180 cm lang en 70 à 80 cm breed.
 • Zitbad
  Weinig ruimte in de badkamer, maar liever geen douche? Dan biedt een zitbad de oplossing. Het is bovendien budgetvriendelijk en verbruikt weinig water en energie. 
 • Combibad
  Een combinatie van douche en bad. Het ontwerp van de badkuip is aangepast zodat de wanden steiler afhellen en het gedeelte aan de voeten breder is. Een douchegordijn of glazen wand zorgt voor afscherming tijdens het douchen.
 • Duobad
  Ga je graag met twee in bad, maar heb je te weinig plaats? Ga dan zeker op zoek naar een duobad. Zo geniet je allebei van optimaal comfort. Bovendien zit de afvoer in het midden van het bad. Heb je ook niet genoeg ruimte voor een duobad? Kies dan een duobad in de vorm van een hoekbad. Hou wel je waterrekening in de gaten, want met deze baden verbruik je eens zoveel water. Check bij renovatie zeker of je boiler voldoende warm water levert.
badkamer douche bad

Foto Bubbles & Co
  

douchebad

Foto Kermi
  

bad badkamerkraan

Foto Eauplus
  

2. Vrijstaand of inbouwen?

Als je voldoende ruimte hebt, kan een vrijstaand bad voor een retrolook zorgen. Ook de liefhebbers van strak gaan voor een vrijstaand bad. Tegenwoordig vind je ze in alle vormen en kleuren. 

Een specifiek voorbeeld van een vrijstaand bad, is het ronde bad. Hiermee creëer je een ruim gevoel en een exclusieve uitstraling. Let wel: dit type bad komt het best tot zijn recht in een grote ruimte.

Toch liever een ingebouwd bad? Let er dan op dat de afvoerpijp goed bereikbaar blijft om later makkelijk te kunnen ontstoppen of herstellen. Dit kan met een deurtje of uitneembaar paneel ter hoogte van sifon.

badkamer bad wastafel lavabo

Foto Duravit
  

bad douche combinatie douchebad inloopbad

Foto Van Marcke
  

3. Welk materiaal?

Baden bestaan in allerlei materialen: solid surface, hout, glas, natuursteen, roestvrij staal, gietijzer en beton. Ook quaryl komt voor. Dat is een mengsel van acryl en kwartszand. Maar de meest gebruikte materialen zijn geëmailleerd plaatstaal en acryl.

Geëmailleerd plaatstaal

• Hard en krasbestendig.
• Slag- en kleurvast.
• Heeft glasachtig en poriënvrij oppervlak waarop bacteriën zich niet kunnen vastzetten.
• Geleidt de warmte goed en neemt na enkele seconden temperatuur van het water aan.

Acryl

• Licht materiaal en minder glad.
• Voelt warm aan en is beschikbaar in een uitgebreid kleurengamma.
• In de massa gekleurd, zodat je bij beschadiging geen kleurverschil krijgt.
• Verschillende afmetingen en vormen, ook complexe, zijn mogelijk.
• Let op met goedkope baden uit acryl: die zijn dun en kunnen vervormingen vertonen.

4. Leegloop (waste inrichting) 

Om het bad te laten leeglopen, installeer je een leegloop. Het bad en de leegloop worden vaak apart verkocht. Let er dus op dat het leegloopsysteem in de prijs is inbegrepen. Je bedient de leegloop met een knop (draaiknop of drukknop). Achter die knop zit het overloopgat.

5. Welke kraan? 

Het aanbod aan badkranen is heel gevarieerd qua stijl en techniek. Wij helpen je kiezen in onze rubriek kranen.

9 dingen die je moet weten over badkamermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/badkamermaterialen/het-juiste-bad-kiezen-dat-doe-je-zo/