livios logo

Zo kies je de juiste douche

Wat douches betreft, heb je veel opties. Ga je voor een douchebak met gordijn? Liever een douchecabine? Of ga je ineens voor een luxedouche? Ook op het gebied van kranen en douchekoppen zijn er heel wat keuzes. Wij helpen je met het samenstellen van je douche.

1. Welke soort douche?

We maken onderscheid tussen vier soorten douches. Je hebt combi-baden die ook als douche dienen, maar daarnaast heb je de douchecabine, de douchebak op zich en de populaire inloopdouche.

badkamer douche lavabo zwart

Foto Bubbles & Co
  

badkamer douche inloopdouche handdoekdroger

Foto Kermi
  

Stonetto materiaal

Foto Duravit
  

Douchecabine

Een douchecabine bestaat uit een douchebak en afscheiding. Ze is gemakkelijk te installeren: er bestaan zelfs totaalpakketten met de nodige voorzieningen.

De douchebak is doorgaans 15 cm diep en heeft afmetingen van 80 bij 80 of 90 bij 90 cm. Ze zijn uiteraard ook verkrijgbaar in andere maten en vormen, bijvoorbeeld rond of afgerond aan 1 zijde. Rondom de douchebak komt de afscheiding. Een douchecabine heb je in alle prijscategorieën.

Douchebak

Je kan ook enkel een douchebak plaatsen, in combinatie met een afscheiding (zie lager). Deze wordt op of in de vloer bevestigd en vangt het water op. Dit soort douches zijn meestal rechthoekig. De standaardmaten zijn 80x100, 90x120, 90x140, 90x160 en 90x180 cm.Voor een comfortabele douche wordt een breedte van 90 cm aangeraden. De meeste bakken zijn gemaakt uit acryl, composiet of geëmailleerd staal, met elk hun voor- en nadelen. 

Acryl is het goedkoopste materiaal. Het is licht en sterk en voelt warm aan, maar het materiaal is wel gevoelig voor krassen. Geëmailleerd staal is krasvast, onbuigzaam en sterk, maar voelt dan weer kouder aan. Vallen er harde objecten op vanop een grote hoogte? Dan kunnen er stukjes afbreken. Composiet is een hard en vormvast materiaal dat driemaal sterker is dan acryl. Maar dat is dan weer een pak duurder.

Bij de douchebak heb je zowel een inbouw- als opbouwmodel. Een opbouwmodel installeer je op de badkamervloer en steekt dus boven de vloer uit. Het inbouwmodel installeer je in de vloer zelf, zodat er vrijwel geen hoogteverschil is.

Inloopdouche

Een inloopdouche wordt vaak verward met een douche met enkel een douchebak. Zeker wanneer het gaat om een douche waarbij de douchebak werd ingebouwd. Maar bij een inloopdouche is er geen sprake van een douchebak.

Bij een inloopdouche wordt er een loodbak of EPDM-folie aangebracht tussen de ondervloer en tegelvloer om de waterdichtheid te garanderen. Er wordt natuurlijk ook een afvoer voorzien. Je doucht dus eigenlijk gewoon op de vloer. De afwerkingsmogelijkheden zijn uitgebreid: tegels, natuursteen, gepolierd beton,… keuze te over!

badkamer lavabo douche draaideur

Foto Desco
  

badkamer douche inloopdouche regendouche

Foto Facq
  

2.Douche-afscheiding

Om te voorkomen dat heel je badkamer nat is na een douchebeurt, kies je best voor een geschikte douche-afscheiding. Hieronder ontdek je de verschillende opties:

  • Douchegordijn: dit is vrijwel de goedkoopste oplossing en wordt vooral gebruikt bij combi-baden.
  • Glazen/kunststof wand: een mooi alternatief voor het douchegordijn is een wand uit glas of kunststof. Een vouwmodel is ideaal voor een combi-bad. Maar een glazen wand wordt ook vaak gekozen als scheidingswand bij een douchebak en inloopdouche.
  • Muur: ook een muur kan dienen als afscheidingswand. Vooral bij inloopdouches valt dit soort afscheiding in de smaak.
  • Schuif, vouw-, draai- of klapdeuren: vooral bij een douchecabine wordt er gewerkt met deuren die open schuiven of vouwen. Ook draai en klapdeuren zijn een optie. Je kan ook een deur installeren voor een douchebak of inloopdouche, al is dat geen must. Wanneer je speciale opties in je douche hebt, zoals een stoomdouche, is de mogelijkheid om de doucheruimte af te sluiten wel aan te raden.
badkamer Euphorias smart control bad douche lavabo wastafel

Foto GROHE
  

douche douchekraan aco_douchegoot_twist_solid_douche

Foto ACO Douche
  

regendouche douche

Foto Van Marcke
  

3. Kranen, sproeiers en douchepanelen

Een goede douche valt of staat met het kiezen van het juiste beslag. Welke kraan of sproeier je kiest, hangt af van drie factoren: temperatuur, douchestraal en waterbesparing.

Temperatuur

Douchen doe je graag op de gewenste temperatuur. Niet te warm, niet te koud. Voor het regelen van de juiste temperatuur heb je keuze uit drie types kranen. Het eerste systeem is dat van de tweeknops handmengkraan met een draaiknop voor koud water en een voor warm water. Door aan beide knoppen te draaien, zoek je naar de gewenste temperatuur.

Het tweede systeem is een eenknops handmengkraan met een gecombineerde regelknop. Deze heeft dezelfde werking als een tweeknops handmengkraan, maar dan met één draaiknop.

Maar je kan ook kiezen voor de gemakkelijkste, en meest voorkomende, oplossing: een thermostatische mengkraan. Via een ingebouwde thermostaat stel je de gewenste temperatuur in. Zo heb je gegarandeerd de temperatuur die je wilt.

Douchestraal

Heb je graag een harde of zachte waterstraal? Ben je liefhebber van een regendouche? Of gaat je voorkeur uit naar douchepanelen? Wat betreft de douchekop heb je verschillende opties.

  1. Standaard douchekop: een goede waterstraal is belangrijk. Bij de standaarddouchekop kan je deze straal meestal handmatig regelen. Vaak heb je verschillende soorten stralen, zoals een massagestraal bijvoorbeeld.
  2. Regendouche: het woord zegt het zelf: deze douche imiteert een regenbui. De douchekop is een stuk groter dan die van een standaarddouchekop, maar verbruikt toch niet veel meer water. Ook bij deze douche heb je vaak de mogelijkheid om de stralen te regelen: hard of zacht. Een regendouche wordt vaak gecombineerd met een handdouche. Zo kan je gemakkelijk de douche schoonmaken of kleinere kinderen wassen.
  3. Douchepanelen: deze panelen bestaan uit hoofd- en handdouche en zijsproeiers, en besproeit je dus vanuit alle richtingen. Voor krachtige zijsproeiers, moeten de aanvoerleidingen van het sanitair warm water hierop voorzien zijn. Een nadeel is dat douchepanelen veel water en energie verbruiken.

Verder heb je ook heel wat 'speciale gevallen'. Zo heb je kranen waarbij je een massagestraal kan instellen, of zelfs stoom- en zonnedouches. Om de optimale werking van je douchebeslag te garanderen, zorg je best voor een goed antikalksysteem. Regelmatig onderhouden is dus de boodschap!

Waterbesparing

Een gewone douchekop verbruikt al snel tien tot achttien liter water per minuut. Door een spaardouchekop te monteren, blijft je comfort behouden maar verbruik je aan een lager debiet. Zo verbruikt een spaardouchekop maar vijf tot zeven liter per minuut. Daardoor bespaar je dus vijf tot dertien liter per minuut!

9 dingen die je moet weten over badkamermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/badkamermaterialen/zo-kies-je-de-juiste-douche/