15 stappen richting de inloopdouche van je dromen

De walk-indouche of inloopdouche is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de Vlaamse badkamers. En het einde van deze trend is nog lang niet in zicht. Integendeel, klinkt het bij de kenners. Marnix Billiau van Bubbles&Co en Patrick Defour van Hüppe vertellen hoe je optimaal blijft genieten van je inloopdouche dankzij de juiste keuzes vooraf.

“Oplossing voor jong en oud”

Met een goed geplaatste en onderhouden walk-indouche zit je zeker 20 à 30 jaar goed.

Foto: Facq  

Eerst een kleine les geschiedenis. “Inloopdouches komen vanuit de hotelsector. Hun populariteit is daarna overgewaaid naar de privéwoningen”, stelt Marnix Billiau. “Tien jaar geleden begon de trend. De vraag naar walk-ins blijft sindsdien stijgen. Zeker onder de generatie 50-plussers. Die denkt nu enorm aan de toekomst. De lage of verdwenen instap voorkomt valpartijen en een grotere douche laat gemakkelijker hulp toe eens je hulpbehoevend bent.”

Met een goed geplaatste en onderhouden walk-indouche zit je zeker 20 à 30 jaar goed. Volgende vijftien tips moeten daarvoor zorgen. 

1. Vermijd een te korte douchewand

Een wand van 1,40 m beschermt je badkamervloer voldoende tegen wegspattend water.

Foto: Bubbles & Co  

“Badkamers worden almaar kleiner, dus kiezen mensen al snel voor een kleinere inloopdouche. Maar daar is de klant niet altijd mee gediend”, waarschuwt Patrick Defour. “Een wand van 1m of 1m20 is te kort om je badkamervloer voldoende te beschermen tegen wegspattend water. We raden een wand aan met een minimumlengte van 1m40.”

“Helemaal ideaal is een wand van 1m60”, vult Marnix Billiau aan. “Qua breedte is 90 cm een goede standaard. Meer is luxe, minder wordt wat krap.”

“Voor mensen die toch een minimale wand willen, bestaan er wel alternatieven zoals uitschuifbare wanden. Zo is ook hun badkamer beter beschermd tegen spatwater”, merkt Defour nog op.

2. Denk twee keer na over tegels

Glaswanden in combinatie met een douchebak of -plaat zijn bij inloopdouches de populairste keuze. Betegelde walk-ins lijken op hun terugweg.

Foto: HÜPPE Belgium  

Glaswanden in combinatie met een douchebak of -plaat zijn bij inloopdouches de populairste keuze. Je badkamer lijkt op deze manier heel wat ruimer, en het oogt meteen modern. Betegelde walk-ins lijken op hun terugweg. “Wij zijn hiermee gestopt”, zegt Billiau. “We breken de laatste tijd wekelijks betegelde douches uit. Het oogt heel mooi, maar het geeft op termijn niets dan problemen.”

Patrick Defour geeft zijn collega gelijk: “Problemen met waterdichting, schimmel, voetinfecties,… We hebben hier niet zo’n positieve ervaringen mee.” Het probleem zit hem in de voegen, benadrukt Billiau: “Voegen in een douche geven vroeg of laat problemen. Ze zuigen vocht op, beschimmelen en die schimmel kruipt achter de tegel in. Hoe vaak je de voegen ook uitkuist, het probleem blijft achter de tegel zitten.”

De siliconen randen rondom je douche zijn wel nog nodig. Een tip van Billiau: “Om de vijf jaar krab je deze best uit om een nieuwe laag aan te brengen.”

3. Beslis op tijd over de juiste plaats van je douche

“In acht op de tien gevallen moeten we alsnog wateraansluitingen verplaatsen. Een kost van een paar honderd euro die je zeker kan vermijden door op tijd knopen door te haken”, geeft Billiau als raad mee. “Best heb je dus al een zicht op de uitwerking van je inloopdouche wanneer je sanitairman je leidingen, waterpunten en afvoeren komt vastleggen.”

4. Douchebak: ga voor kwaliteit

Composiet is vandaag de dag de meest populaire keuze voor douchebakken of doucheplaten.

Foto: X²O Badkamers  

Composiet is vandaag de dag de meest populaire keuze voor douchebakken of doucheplaten. “Je hebt ze in alle vormen en kleuren. Hun grote voordeel is dat je ze volledig in de vloer kan leggen, want van uitzetten of krimpen is geen sprake”, zegt Billiau. “Acryl kost minder. Goedkopere modellen vertonen soms wel barstjes na bepaalde tijd. Bovendien is het ook een gladder materiaal, zeker in combinatie met water en zeep. Ten slotte ben je beperkt in kleur, want wit is meestal je enige optie.”

“Hetzelfde voor plaatstaal, dat eventueel nog wel een gekleurde emaillaag heeft. Als je per ongeluk de handsproeier laat vallen en er breekt een stukje af, dan zie je het kleurverschil meteen.” Defour merkt nog een nadeel op: “Vallend water of andere contactgeluiden op plaatstaal maken meer lawaai, zowel in je badkamer als in de ruimte daaronder.”

Billiau ziet nog een aandachtspunt: natuursteen. “Net zoals echt hout, hoort natuursteen eigenlijk niet thuis in een doucheomgeving. Het is een pak duurder en het vergt heel wat meer onderhoud. Je ziet er alle kringen op, en na een half jaar is je douche niet meer om aan te zien.”

Of toch?

Hout, plaatstaal en natuursteen hebben wel degelijk hun plaats in en rondom de douche, zeggen verschillende specialisten. Lees hier waarom!

5. Eerst je douchebak, dan je wanden

Voor een goede afwatering is het belangrijk dat je eerst je douchebak plaatst en dan pas de muurafwerking.

Foto: HÜPPE Belgium  

Voor een goede afwatering is het belangrijk dat je eerst je douchebak plaatst en dan pas de muurafwerking, hetzij met tegels, hetzij met waterdichte panelen. Hoe dan ook moet er een waterdichte laag tegen je pleisterwerk komen.

6. Twee ingangen? Let op

De meeste inloopdouches komen terecht in een hoek van de badkamer. Je kan ook kiezen voor een vrijstaande inloopdouche, bijvoorbeeld met glazen wanden aan beide kanten, of voor een walk-in met twee open kanten, maar met één vaste muur. Heel knap, zegt Marnix Billiau, “maar je verliest plaats en je spatwand moet al dubbel zo lang zijn, 2m80 om precies te zijn.” Meer iets voor grotere badkamers dus.

7. Stem je wanden af op je kranen

Een plafonddouche met watervalfunctie en een regenwaterdouche zorgen voor heel wat meer spatwater.

Foto: Van Marcke  

“Een plafonddouche met watervalfunctie en een regenwaterdouche zorgen voor heel wat meer spatwater”, waarschuwt Patrick Defour. “Bij een douchewand van 1m20 zit je al snel met een natte badkamervloer.”

8. Kan je afvoer genoeg water aan?

Je sifon gaat geurhinder tegen en zit meteen onder je afvoerputje. Een douchebeurt gaat gepaard met heel wat verloren haren, schuim en meer. Hierdoor loopt je water niet altijd even vlot richting riolering.

“90 % van onze klanten kiezen voor de combinatie handsproeier en regendouche. Afhankelijk van de waterdruk en het model verbruikt zo’n douche tussen de 9 en 12 liter per minuut. De gemiddelde afvoer kan dit wel aan, mits je de sifon regelmatig schoonmaakt zodat die niet verstopt geraakt”, zegt Billiau.

9. Helling moet toelaten dat water wegloopt

Zelfs de meest vlakke douchebakken lopen 1 cm per meter af zodat het water vlot richting afvoer loopt.

Foto: Bubbles & Co  

“Zelfs de meest vlakke douchebakken lopen 1 cm per meter af zodat het water vlot richting afvoer loopt”, gaat Defour verder. “Dit is ook zo wanneer de klant met een betegelde vloer wenst te werken.” In dat laatste geval let je best wel extra op dat de plaatser dit verval respecteert.

10. Hou verluchting weg uit je douche

Een goede verluchting is belangrijk in de badkamer om vochtproblemen en schimmel tegen te gaan. Zorg er alleen voor dat de verluchting zich niet in je douche zelf bevindt. “Je trekt de warme lucht weg en veroorzaakt zo een tochtgevoel. Allesbehalve gezellig tijdens een douchebeurt”, merkt Billiau op.

11. Glas? Waar voel je je comfortabel bij?

Zie je graag een glazen wand, maar ben je toch gesteld op je privacy? Dan zijn er opties zoals spiegelafwerking of fantasieglas met tekeningen die de intieme zones bedekt.

Foto: HÜPPE Belgium  

Zie je graag een glazen wand, maar ben je toch gesteld op je privacy? Dan zijn er opties zoals spiegelafwerking, gezandstraald glas, fantasieglas met tekeningen of een gedeeltelijke band uit melkglas die de intieme zones bedekt.

Wat onderhoud betreft: na elke douchebeurt blijft het aangeraden om een glazen wand proper te maken om kalk tegen te gaan. Vele wanden hebben tegenwoordig een antikalklaag. Het water druppelt hierdoor tien keer sneller naar beneden, zodat kalk minder kans heeft om zich achteraf vast te zetten.

12. Verlichting: extra gezellig, maar laat niet alles zien

Licht is altijd een pluspunt in een inloopdouche, daar zijn beide experten van overtuigd. “Voorzie wel aangepaste armatuur, zoals waterproof led of 12V-verlichting”, stelt Billiau. Nog een goede tip van zijn collega: “Werk je met licht in je douche en met spiegelglas als douchewand? Hou er dan rekening mee dat je meer prijsgeeft dan je denkt wanneer het in de rest van de badkamer donkerder is.”

13. Houten vloer bij renovatie: opgepast?

Wat ten slotte met renovaties? Zijn er bepaalde obstakels waar je rekening mee dient te houden? “Niet echt, op eentje na”, stelt Patrick Defour: “Als je met een houten vloer zit, moet die stabiel genoeg en goed versterkt zijn. Bij een grote douchebak kan je houten vloer meewerken en de dichting tussen je muur en bak verslijt dan sneller. Met waterlekken tot gevolg.”

14. Bad naar inloopdouche: geen probleem

Is de stap naar een inloopdouche snel gezet? Marnix Billiau ziet heel wat potentieel voor verbouwers: “80 % van onze renoverende klanten vervangen hun bad door een inloopdouche. En dat is relatief gemakkelijk: je waterpunten zijn al aanwezig en de beschikbare oppervlakte is perfect. Op twee dagen tijd heb je een hele nieuw badkamer.”

15. Past alles door de deur?

Een laatste tip nog van Patrick Defour: “Het gebeurt wel eens af en toe dat de douchewand niet de badkamer in geraakt. Spreek dit tijdig af met de firma waarmee je samenwerkt. Er zijn oplossingen voor handen, maar best pols je toch nog op even op voorhand, zodat de plaatsers vlotjes hun gang kunnen gaan.”

Producten

Inda Black: Een uiterst trendy douchewand

Facq

Inda Black: Een uiterst trendy douchewand

Cayonoplan - de nieuwe instap in de wereld van het gelijkvloers douchen

Kaldewei

Cayonoplan - de nieuwe instap in de wereld van het gelijkvloers douchen

Doucheplaten op maat in alle RAL-kleuren mogelijk

Bubbles & Co

Doucheplaten op maat in alle RAL-kleuren mogelijk

Van compacte cabines tot majestueuze inloopdouches

X²O Badkamers

Van compacte cabines tot majestueuze inloopdouches

Een douche uit blauwe hardsteen: maximaal comfort, minimaal onderhoud

Carrieres Du Hainaut - Interieur

Een douche uit blauwe hardsteen: maximaal comfort, minimaal onderhoud

Waaraan moet u denken bij het kiezen voor glas in uw badkamer?

Saint-Gobain Building Glass

Waaraan moet u denken bij het kiezen voor glas in uw badkamer?