livios logo

Hoe deel je je badkamer zo goed mogelijk in?

Over de perfecte indeling van de badkamer is al veel gezegd en geschreven. Het belangrijkste is dat je rekening houdt met je (toekomstige) leefsituatie en met de beschikbare ruimte. Op basis daarvan kan je al op voorhand een aantal slimme keuzes maken.

1. Maak een simpele schets

Visualiseer! Of er nu een nieuwe badkamer komt of je je bestaande ruimte wil renoveren. Door zelf even alles op schaal te tekenen, maak je het jezelf heel wat gemakkelijker. Ook als je met een architect samenwerkt, is dit geen overbodige luxe.

 • Meet zowel de ruimte als de verschillende sanitaire toestellen op, zoals je baddouchewastafel en opbergmeubelen. Of als je gaat bouwen, teken je ideale ruimte uit en check de gemiddelde afmetingen van je gewenste sanitaire toestellen en meubelen online of bij een badkamerspecialist. Op deze manier kan je ze heel nauwkeurig intekenen op je plan. Tip: let op de plafondhoogte van je badkamer.

 • Een schaal van 1/50 is gebruikelijk. Een centimeter op je plan, is dan vijftig centimeter in werkelijkheid. Ook online vind je verschillende badkamerplanners terug, waarmee je je ontwerp zelfs in 3D kan uittekenen. 

 • Je hebt nu ook al een goed zicht op waar je sanitaire leidingen en afvoerbuizen moeten komen. Bepaal daarnaast op welke plaatsen je radiatoren, lichtschakelaars en stopcontacten wil. Allemaal informatie die een installateur al meteen van je nodig heeft, wanneer je gaat informeren naar toestellen en prijzen.
badkamer douche toilet

Foto Facq
  

lavabo kraan badkamerkraan douche handdoekradiator spiegel zwart hout

Foto Desco
  

badkamer lavabo douche zwart kraanwerk kranen spiegel ledverlichting

Foto STG
  

douche badkamer aco_douchegoot_stripe_hout3

Foto ACO Douche
  

2. Kleine of grote badkamer?

Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, deel je je badkamer in. Vergeet hier ook geen rekening te houden met je ramen en deuren. Draaien ze naar binnen open? Hoeveel plaats verlies je dan en staat er niets in de weg? En ligt je raam hoog genoeg, zodat je eventuele inkijk vermijdt van (over)buren?

Als je badkamer groot genoeg is, zijn de mogelijkheden uitgebreid. Hier kan je opteren voor zowel een bad als een douche. Een dubbele wastafel is ook enorm praktisch. Net als voldoende opbergkasten voor badlinnen. Ligt je badkamer boven een bergruimte? Dan kan je misschien een waskoker overwegen. Of heb je nog budgetruimte voor wellness? Voorzie dan sowieso op voorhand de nodige extra ruimte. 

Met kleinere badkamers moet je al wat creatiever omgaan. Maar ook dan kan je je badkamer heel praktisch en comfortabel inrichten. Enkele tips op een rijtje:

 • Douche of bad? Een douche bespaart meteen heel wat ruimte. Voor gezinnen met kinderen is een bad dan weer een handigere optie. Voorzie dan wel een bad met een voldoende grote bodem. Je kan ook gemakkelijk een douchestang bevestigen tegen de muur van je bad, zodat je toch nog een douche kan nemen. Of kiezen voor een douchebad, het beste van de twee werelden.

 • Toilet apart? Ook door het toilet buiten je badkamer te voorzien, bespaar je weer bijna een vierkante meter. En geen binnenvallende partner of kinderen natuurlijk. Privacy gegarandeerd dus in je kleine kamertje.

 • Glas creëert ruimte! Haal licht binnen via een matte deur of een mat raam. Zo heb je ook nog eens de nodige privacy. Je douchegordijn kan je vervangen door een douchescherm met schuifdeur. Ook dat geeft je een ruimer gevoel. En werk met spiegels om de badkamer groter te doen lijken.

 • Zwevend badkamermeubilair: dit zorgt voor een verruimend effect in je badkamer en het maakt het poetsen ook nog eens gemakkelijker. Hetzelfde geldt voor een hangtoilet.

 • Ongebruikte hoekjes betekenen plaatsverlies. Naast een hangtoilet, is een toilet in de hoek ook een goede oplossing. Met een extra stopcontact in de buurt kan je eventueel wat sfeerverlichting aanbrengen in een van de niet-gebruikte hoeken.

 • Accentueer de hoogte: net als licht, geven hoge ramen en meubels een ruimer gevoel.

 • Hou het licht: werk met lichte kleuren en zeker niet met te drukke decoratie. Grotere wandtegels komen bijvoorbeeld rustgevender over in een kleine badkamer, daar waar kleine mozaïektegels al meteen druk worden. Hetzelfde voor grote en kleine vloertegels.

 • Combineer waar kan. Geen plaats voor een opbergruimte? Ga voor een wastafel met onderbouwmeubel en spiegel. Of gebruik een decoratieve radiator: die zorgt voor extra warmte, je kan je handdoeken erop drogen en benadrukt de hoogte van je ruimte. Heeft je meubel horizontale grepen? Ook deze kunnen op hun beurt dienen als handdoekhouder.
badkamer douche lavabo zwart

Foto Bubbles & Co
  

Duravit badkamer douche bad lavabo kraan

Foto Duravit
  

badkamer lavabo badkamerkraan

Foto GROHE
  

3. Denk aan nu en later

Afhankelijk van je (toekomstige) leefsituatie, moet je bepaalde keuzes maken met het oog op de indeling en uitwerking van je badkamer. Moet je geen rekening houden met kinderen, dan weegt het esthetische al eens vlugger door. Een vrijstaand bad oogt moderner en is meer trendy.

Lopen er (binnenkort) kinderen rond in huis, dan zijn er al een aantal keuzes die je badkamer meteen veiliger voor hen en praktischer voor jou maken.

 • Een verzonken bad, bijvoorbeeld, ligt voor een stuk in de vloer. Zo is het gemakkelijker voor je kind om in bad te kruipen of eruit te geraken. Maar ook voor jezelf eens je op oudere leeftijd bent.

 • Een inloopdouche neemt op zijn beurt gevaarlijke overstapjes weg.

 • Een wastafel op kinderhoogte is een optie. Voorzie dan wel een hoge spiegel, zodat je kind hier meerdere jaren genot van heeft.

 • Extra tip voor je kranen: thermostatische kranen blokkeren de temperatuur tot op een ongevaarlijk maximum, zodat je kinderen zich niet kunnen verbranden.
douche inloopdouche handdoekdroger

Foto Kermi
  

Hansgrohe badkamer douche kinderen

Foto Hansgrohe
  

vrijstaand bad badkamer handdoekdroger

Foto Van Marcke
  

4. Vergeet je lichten en stopcontacten niet

Voorzie genoeg stopcontacten. Deze situeren zich vooral rond de wastafel. Maar dit kan ook handig zijn voor extra verlichting of het afspelen van muziek. Hou natuurlijk voldoende afstand, zodat er geen water in de buurt komt van elektrische apparaten. Schakelaars en stopcontacten mogen niet vanuit bad of de douche bereikbaar zijn. Zorg voor minstens een meter afstand.

Geef ten slotte voldoende aandacht aan verlichting. Zorg voor voldoende sterk licht rond de hele ruimte van de spiegel (bv. tanden poetsen en flossen, epileren, make-up aanbrengen of verwijderen, contactlenzen wisselen, …). En vergeet ook eventuele sfeerverlichting niet, om het gezellig te kunnen maken.

Wil je al deze tips op een handige manier bijhouden? Pin of bewaar dan onze infographic! 

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/hoe-deel-je-je-badkamer-zo-goed-mogelijk-in/