Architect of aannemer(s) voor je badkamer?

Een nieuwe badkamer plaatsen? Daar begin je best niet onbezonnen aan. De badkamer is namelijk een zeer moeilijke ruimte om in elkaar te steken, zowel voor nieuwbouw als renovatie. En iedereen kent het spreekwoord wel: een goede voorbereiding is het halve werk. Je op voorhand voldoende informeren is dus de boodschap!

Bij de installatie van een badkamer komt heel wat kijken: sanitair en verwarming, elektrische werken, en de vloer- en tegelwerken achteraf. Wie gaat dat allemaal uitvoeren?

Je hebt verschillende opties. Werk je met een architect of niet? Neem je een totaalaannemer onder de arm of verdeel je het werk onder verschillende aannemers? Wat kan je zelf doen of wat besteed je het best uit? Wij helpen je alvast op de goede weg.

1. Bezint eer ge begint!

Hoeveel ruimte heb je en wat wil je er mee precies doen? Dat is iets waar je op voorhand goed over moet nadenken. Wil je een douche of bad, of graag beide? Wat voor badkamer wil je? Modern of klassiek? Wil je een inloopdouche of speciale snufjes zoals een thermostatische kraan? Zijn daar speciale aanpassingen voor nodig? En wat met - eventuele nieuwe - technieken? Zorg dat je een volledig plan hebt uitgewerkt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook op vlak van budget.

Met het internet ter beschikking, kun je waar en wanneer je maar wil informatie op zoeken. Toch komt het je project ten goede om advies in te winnen bij experts. Verkopers van toestellen, potentiële aannemers of architecten om er maar een paar op te noemen. Uiteindelijk beslis je ook zelf met wie je in zee gaat.

2. Heb ik een architect nodig?

Het inschakelen van een architect voor een badkamer is niet verplicht. Of je er een beroep op doet, is dus volledig jouw keuze. Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan een samenwerking met een architect. Zo neemt het ereloon een hap uit je budget, maar misschien zijn de voordelen dat wel waard…

Een architect ondersteunt je gedurende het volledige project. Hij tekent het ontwerp, houdt het budget in de gaten en controleert of de werken correct worden uitgevoerd. Indien afgesproken, doet hij ook de contactopvolging met de aannemers, waardoor je niet constant moet rondbellen.

Je kan ook enkel over het ontwerp raad vragen bij de architect. Ze weten namelijk als geen ander hoe je een ruimte optimaal benut, de badkamer organiseert en zo functioneel mogelijk maakt. Ook vertellen ze je of de ruimte voldoet aan bepaalde eisen en of je eventueel enkele aanpassingen moet doen. Je bent daarom niet verplicht om de architect in het hele project te betrekken. Al is dat bij ingrijpende verbouwingen toch aan te raden.

3. Totaalaannemer of verschillende aannemers?

Je kan werken met verschillende aannemers. Of je kan ook kiezen voor een totaalaannemer. Deze bieden vaak zelfs totaalpakketten aan.

Als je liever zelf controle houdt over de zaken, ben je misschien meer te vinden om te werken met verschillende aannemers. Het komt er dan op aan om je ruim op voorhand te informeren. Veel goede aannemers zitten namelijk vaak al voor lange tijd volgeboekt.

De werken aan je badkamer lopen in een logische chronologische volgorde. Een vlotte opvolging is dus cruciaal. Als één aannemer op zich laat wachten, liggen de werken stil waardoor het schema van de andere aannemers in het gedrang komt. En je riskeert bovendien extra kosten, omdat alles uitloopt.

Bijkomende moeilijkheid is dat je ook het financiële totaalplaatje moet kunnen bewaren. Voordeel is wel dat je zelf beslist over de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Een totaalaannemer daarentegen pakt alles aan, vaak zelfs van riolering tot tegels, en kan daarom veel sneller klaar zijn. Reken op zo’n vijf tot tien werkdagen. Ook de prijs kan beter meevallen. Je betaalt bijvoorbeeld maar een keer de verplaatsingskosten, de organisatie ligt bij eenzelfde speler, alles wordt in een keer uitgevoerd en komt op een enkele factuur. Je weet dus op voorhand hoeveel het zal kosten en hoelang het duurt. Tenminste als er zich geen problemen voordoen.

4. Dek jezelf voldoende in

Er kan altijd wel iets mislopen tijdens de werken. Om jezelf in te dekken tegen eventuele schade, stel je met de aannemer een duidelijk contract op. Vermeld exact wat de aannemer moet doen en welke timing hij daarvoor krijgt. Hierdoor vermijd je al heel wat onduidelijkheden. Maak ook duidelijke afspraken omtrent mogelijke schadegevallen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Werk je met een architect? Zij houden gedurende de werken een oogje in het zeil en wijzen de aannemer of eventuele fouten. De meeste architecten hebben ook standaarddocumenten om de bouwheer in te dekken en een back-up te voorzien.

Het kan natuurlijk gebeuren dat er bepaalde fouten over het hoofd worden gezien. Duiken er na enkele jaren toch problemen op, kan je je steeds beroepen op de tienjarige aansprakelijkheid die zowel op de architect als aannemer van toepassing is. Let wel: de bewijslast dat er fouten gemaakt werden door aannemer of architect ligt wel bij jou. Heb je vermoedens dat iets niet helemaal volgens plan verloopt, trek dan voor de zekerheid foto’s.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media