Waar plaats je je badkamer?

Of je nu bouwt of grondig renoveert, over de plaats van je nieuwe badkamer denk je best op voorhand goed na. Zeker bij verbouwingen, waar je dan nog eens vaak met beperkingen zit. We geven je alvast een aantal basistips mee om in het achterhoofd te houden.

Denk vooruit

’s Morgens na het ontbijt maak je meermaals de beweging tussen slaapkamer en badkamer, net als voor het slapengaan. Zorg er dus voor dat je zo’n kort mogelijke looplijn moet maken. Heb je of komen er nog kinderen, dan is het logisch dat je badkamer zich centraal bevindt tussen de verschillende slaapkamers. En dat die voor iedereen bereikbaar is via de centrale bovenhal.

Maar het kan ook anders, mits wat creativiteit. Laten de oppervlakte en het budget het toe, dan kan je zowel een badkamer voorzien die hoort bij de ouderlijke slaapkamer, als een minibadkamertje met lavabo en douche tussen bijvoorbeeld twee kinderkamers. Vooral mooi meegenomen als je niet houdt van drukbezette badkamers op piekmomenten.

Een bijkomende tip voor op oudere leeftijd: heb je op de benedenverdieping een voldoende grote berging? Dan kan je daar eventueel ook al leidingen voor water en verwarming voorzien. Ben je later minder mobiel, dan kan je die ruimte gemakkelijk laten omtoveren tot badkamer.

Hou rekening met leidingen

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, denk je best na over de plaats van je badkamer ten opzichte van de andere ruimtes in je woning. In het beste geval liggen je natte ruimtes – zoals ook je keuken, wasplaats en toilet - zo dicht mogelijk bij elkaar. Je hoeft zo minder leidingen te leggen. En hoe korter de afstand tot je cv-ketel, hoe meer energie je bespaart en hoe sneller je warm water hebt.

Ook als je ervoor kiest om je badkamer te verhuizen van beneden naar boven – denk maar aan oudere woningen waar de badkamer nog in een achterstalletje ligt tegen de tuin aan – hou je hier best rekening mee.

De ruimte boven de keuken is de meest ideale plek. Je ligt kort bij de afvoer- en waterleidingen, dus dat betekent minder materiaalkosten en manuren voor de leidingwerken. Je hoeft niet je hele huis door met de leidingen, waardoor je minder moet gaan opbreken. En veel cv-ketels in oudere woningen staan in de buurt van de keuken. De afstand tot de badkamer blijft dus beperkt.

Tip: stem ook op voorhand je verbruik af (liter per minuut) op de capaciteit van je boiler of doorstromer, zodat je voldoende lang warm water hebt. Heb je bijvoorbeeld een boiler met een capaciteit van 200 liter, en een regendouche met een verbruik van 20 liter per minuut, dan heb je amper  tien minuten warm water.

Hoe groot wordt je badkamer?

Ben je tevreden met je huidige badkamer of is het toch wat krapjes? Meet de ruimte even op en via een simpele berekening weet je hoeveel vierkante meters je momenteel ter beschikking hebt. Hetzelfde voor je bad, douche, lavabo en opbergkasten. Zo kan je achteraf gemakkelijker vergelijken met ander sanitair uit het gamma.

Tip: zorg ervoor dat je genoeg bewegingsruimte hebt in je badkamer. Je wil ook geen te krappe badkamer, waar je moet manoeuvreren om je af te drogen of aan te kleden. De ideale grootte van een badkamer is 10 à 12 vierkante meter. Voor wellness, zoals een sauna of infraroodcabine, voorzie je best extra ruimte. Een grotere badkamer betekent ook wel hogere verwarmingskosten.

Extra tips nodig over de indeling van je badkamer? Die vind je hier.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media