In welke volgorde werk je je badkamer af?

Eens je beslist hebt waar je badkamer komt en hoe je de ruimte precies gaat indelen, is het tijd voor het effectieve werk. Maar hoe begin je er precies aan? We leiden je in vier stappen door de job.

1. Plaats je sanitaire leidingen en afvoerbuizen

Begin je vanaf nul? Eens je elektriciteits- (stopcontacten, lichtpunten) en ventilatievoorzieningen gelegd zijn, installeer je eerst alle leidingen voor sanitair water en verwarming. Hoe korter die leidingen, hoe beter, weet je nog? Let op: leg de buizen nooit in een hoek van 90 graden. Als je dat wel doet, loop je meer risico op verstoppingen door bijvoorbeeld haarpropjes. En als de verstopping niet binnen bereik is, zit er niets anders op dan je vloer open te breken.

Tip: de afvoeren van je bad en douche hebben een verval nodig van minimum 1 centimeter per meter, om een goede afloop van het water te garanderen.

Wil je een bestaande badkamer volledig vervangen, dan start je met de afbraakwerken: de bestaande toestellen verwijderen, muurtegels en bepleistering wegkappen en de vloer uitbreken. Als de ruimte volledig is gestript, kan je de elektriciteitsleidingen en de aan- en afvoerleidingen voor het sanitair vernieuwen. Zijn de bestaande leidingen vertakt? Denk dan eens aan nieuwe leidingen. Ook hier, hoe minder omwegen je water moet afleggen, hoe beter.

Tip: haal je smartphone of fototoestel erbij en maak foto’s eens alle leidingen liggen. Zo weet je altijd waar ze precies lopen. Altijd handig als de vloer openbreken toch de enige optie is.

2. Werk je muren en plafond af

In een badkamer heb je twee opties: waterwerende bepleistering of waterresistente gipskartonplaten. Dit om schimmel, vocht en barstjes te voorkomen. Indien je voor pleisteren kiest, roep dan de hulp in van een vakman. Het is een heel technisch werkje. Nadeel: je betaalt meer dan voor gipskartonplaten. Voordeel: pleisterwerk is zo goed als onverslijtbaar. Bij renovatiewerken kunnen voorzetmontages een grote troef zijn. Al verlies je hierdoor wel wat meer ruimte.

Ga je een muur of een bijvoorbeeld een douchewand bezetten met wandtegels? Dan ga je best voor waterbestendige cementmortel als bepleistering. Die is nog waterbestendiger dan de traditionele pleister en is vooral aan te raden in de nabijheid van je bad of douche, waar water zeer dichtbij is. Na een tijdje komen er sowieso kleine krimpscheurtjes in de voegen tussen de tegels, waardoor de tegels niet meer waterdicht zijn.

Nog een manier om voor waterdichting te zorgen, is door het gebruiken van watervaste doeken. Op deze manier kan het water niet onder de vloer wegvloeien. Dit is zeker aan te raden bij inloopdouches met douchegoot.

Tip: Ga na of je al niet met vochtproblemen kampt, voordat je de muren dichtmaakt.

3. Leg je vloer en bekleed je wanden

Informeer altijd goed naar de juiste vloeropbouw, zeker bij renovatie. En ga je voor vloerverwarming? Leg ook dit voor aan je vloerspecialist. Voor je badkamer komen verschillende qua afwerking verschillende soorten vloeren in aanmerking: kurk, gietvloer, beton, parket, laminaat, tegels, marmer, noem maar op. Heb je een bepaalde voorkeur? Vraag dan bij de producent of verdeler naar de verschillende voor- en nadelen.

Een gietvloer is bijvoorbeeld naadloos, waterdicht en wordt niet vlug glad. Een betonvloer is pas vanaf een bepaalde dikte waterdicht, waardoor je mogelijk met een waterdichte ondergrond moet werken als je de vloer wil laten doorlopen in bijvoorbeeld de inloopdouche. Kurk is waterafstotend, maar heeft een vernislaagje dat je toch om de zoveel tijd moet vernieuwen. En hout in de badkamer vergt natuurlijk extra aandacht.

En je wanden? Daar heb je de vooral de keuze tussen tegels plaatsen of verven. Dat laatste is natuurlijk de goedkoopste en minst arbeidsintensieve oplossing. En na een aantal jaren kan je je badkamer gemakkelijk een nieuw kleurtje geven. Tegels stralen natuurlijk nog altijd iets meer dat badkamergevoel uit. Een combinatie tussen de twee is ook mogelijk. Pak je douche- en/of badwanden aan met tegels en verf het plafond en de rest van de badkamermuren.

Of misschien ben je meer te vinden voor een afwerking in acryl voor je douchewand? Dit is een naadloos en onderhoudsvriendelijk materiaal voor je douchewand. Ten slotte bestaan er ook nog verschillende plaatmaterialen die specifiek geschikt zijn voor douchewanden.

4. Plaats en installeer je sanitaire toestellen

Je hele badkamer is bijna afgewerkt. Nu moeten je bad, douche, lavabo en eventueel je toilet nog hun definitieve plaats krijgen en de kranen juist aangesloten en afgesteld worden. Een taak voor de loodgieter, tenzij je zelf over de nodige vaardigheden beschikt. En dan maar genieten van je nieuwe badkamer!

Wil je al deze tips op een handige manier bijhouden? Pin of bewaar dan onze infographic!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media