Nieuwe badkamer? Niet zonder deze 7 tips!

Heeft je badkamer een ingrijpende make-over nodig? Een goede voorbereiding maakt een wereld van verschil. Pieter De Jaeck en Bob Vergauwen, zaakvoerder en ex-zaakvoerder bij badkamerrenovatiespecialst VEJA BVBA, weten er alles over. Zij verklappen hun zeven tips om het maximum te halen uit jouw budget.

 • veja bvba goed
  © VEJA BVBA
 • badkamerrenovatie veja
  © VEJA BVBA
 • douche douchekraan badkamer aco_douchegoot_quadrato_publieke_douche1
  Foto ACO
 • Optima_bathroom_7140U_2792_MIL_closeup_oras23070_JPG_2799
  Foto Facq

1. Opgepast voor vage offertes

Alles begint bij het opvragen van offertes. Belangrijk is om appelen met appelen te vergelijken, benadrukt het tweetal. “Hoe gedetailleerder de offerte, hoe beter”, maakt Bob Vergauwen duidelijk.

“Vaak staan de grote posten opgesomd, zoals de werken aan de leidingen en vloer, maar ook algemene verbouwingswerken. Alleen is die laatste term nogal breed. Wat valt hieronder en wat niet? Dit geeft gemakkelijk aanleiding tot onverwachte meerprijzen. En de bijhorende discussies.”

2. Meten is weten

“Nog voordat we de offerte opstellen, komen we ter plaatse kijken”, gaat Vergauwen verder. “Zo’n bezoekje vooraf is van goudwaarde, want je offerte is gebaseerd op hetgeen je aannemer met zijn eigen ogen vaststelt. Velen vertrekken enkel vanuit een plan. Dat is sneller, maar het risico op onvoorziene obstakels is veel groter. Denk bijvoorbeeld aan vochtproblemen.”

3. Voorzie een realistische termijn

Hoe lang ben je je badkamer kwijt? En ga je even improviseren of bij een familielid douchen? “Je houdt best rekening met een periode van dertien à vijftien werkdagen, zo’n drie weken dus”, geeft Pieter De Jaeck aan. “Vaak hoor je dat het mogelijk is in tien werkdagen. Maar uit ervaring weten we dat dit optimistisch is, zeker bij totale badkamerrenovaties.”

4. Zeg vaarwel aan je oude leidingen en tegels

“Leidingen van 25 à 30 jaar oud gaan er best uit”, gaat Bob Vergauwen verder. “Zeker in het geval van gegalvaniseerde leidingen. Corrosie en verkalking zijn nefast voor je waterdoorloop. Of je nu je oude leidingen verplaatst of nieuwe leidingen legt: het maakt amper verschil in prijs. Kies daarom voor de toekomstgerichte oplossing.”

“Hetzelfde geldt voor je tegels. Er komt veel kapwerk aan te pas. Heel wat tegels komen los en raken mogelijk beschadigd, waardoor je als aannemer volop moet knippen en plakken. Dit neemt enorm veel tijd in beslag. Bovendien is het eindresultaat nooit zo mooi als bij een nieuwe tegelvloer of -wand.”

5. Zorg voor voldoende verluchting

“Veel mensen weigeren nog altijd een goede, degelijke verluchting te plaatsen in hun badkamer. Maar dat is een grote fout. De badkamers die we vandaag plaatsen, zijn als het ware hermetisch afgesloten. Er is niets wat nog water opneemt. Het vocht kan nergens meer naartoe. Tel daar nog eens de enorm populaire regendouches bij. Die genereren een pak meer damp en stoom dan de klassieke douche.”

“Een degelijke verluchting is cruciaal. Het raam openzetten volstaat niet. Is het op momenten niet nodig om te verluchten, druk dan gewoon op de schakelaar. Voorzie wel een rooster in je badkamerdeur voor voldoende luchtcirculatie.”

6. Wapen je badkamer tegen vocht en waterindringing

Verluchten is maar een deel van het verhaal. Een goede bescherming vooraf is zeker zo belangrijk. Pieter De Jaeck: “We hebben de gewoonte om alle badkamerwanden te voorzien van een vochtwerende bezetting.”

“Vooral je douche is een heikel punt”, vult Bob Vergauwen aan. “Eigenlijk geldt de regel: hoe minder voegen, hoe minder kans op vocht- en waterproblemen. Betegelde douchevloeren of -wanden vormen een groter risico dan een volledig massieve plaat zonder voeg. Er bestaan tussenoplossingen waarbij je een voorzetsysteem plaatst voor de oude tegels, maar je denkt beter vooruit.”

“Kort samengevat: zorg vanaf het begin voor een goede douche, met niet te veel randjes, niet te veel voegen, zeker op horizontale vlakken zoals je vloer. Zijn er toch voegen, zorg dan voor kitwerk van topkwaliteit.”

7. Denk aan de toekomst

Hoe lang wil je genieten van je nieuwe badkamer? Oudere mensen blijven steeds langer thuis wonen. De drempels verdwijnen in de badkamer. “Bij renovaties verdwijnt het bad dikwijls, zeker in kleinere ruimtes. In de plaats komt dan een inloopdouche”, merkt Pieter De Jaeck. “Die is gemakkelijk toegankelijk, ook als je een respectabele leeftijd hebt bereikt. Daarnaast besteden de mensen ook meer aandacht aan wellness in de badkamer. Denk maar aan een infrarood- en UV-toestel voor in de douche.”

“Ook de positie van het kraanwerk is belangrijk”, zegt Bob Vergauwen . “Kan je de kraan opendraaien of de temperatuur aanpassen als er iemand in de douche zit die jouw hulp nodig heeft? Mensen zijn zich daar vandaag wel degelijk van bewust. Zo willen ze eventueel al een stoeltje voorzien in de douche. Het is een kwestie van logisch nadenken, maar wel een keuze die je in de ontwerpfase moet maken.”

Lees hier verder voor nog meer tips rond levenslang wonen in je eigen huis.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media