livios logo

"Moeten vechten voor elke vierkante centimeter"

"Op een bepaald moment was hier beneden alles opgebroken. We leefden en sliepen tien maanden lang op zolder… met ons vijven." Aan het woord is Patrick Hurkmans. Met eerst een ingrijpende verbouwing en daarna een interieurmake-over, toverden hij en Ann hun koppelwoning in Beveren om tot een thuis voor hun gezin. Met als absolute blikvanger een badkamer van amper 3,8 vierkante meter. "Ongetwijfeld het meest benutte plekje dat ik ooit heb ontworpen", aldus Koenraad Ruys van Kove Interieurarchitecten.

A la Flamande

Maar voor ze aan die badkamer toe waren, hadden Patrick en Ann al een serieus renovatietraject afgelegd. "We hebben in fases verbouwd, de eerste in 2001. Toen stonden er ruwbouwwerken op het programma." Het hele gelijkvloers werd aangepakt. "Waar nu de eettafel staat, was vroeger de keuken. Op de plaats van onze bureau, stond voordien een buitenmuur. Daar had de vorige eigenaar dan een keuken voorgebouwd. En nog een badkamer, het toilet in een stalletje - à la Flamande. Al die koterij moest eraan geloven."

Het bureaumeubel.


  

Het bureaumeubel.


  

Het bureaumeubel.


  

Fase 1: de ruwbouwwerken

Keukenkast.


  

"We namen een architect en aannemers onder de arm en hebben alles vernieuwd: elektriciteit, sanitair, riolering, vloerplaten … Er kwam een koepel om licht binnen te trekken. Prefab - een compromis. ’t Was zeker niet de mooiste optie, maar we hebben gekozen voor snel en goed in plaats van heel mooi en traag. We wilden niet dat ons dak lang bleef openliggen. Er kwam ook een volwaardige badkamer bij", aldus Patrick. "Maar met drie vrouwen in huis was één badkamer op een bepaald moment niet meer voldoende", lacht Ann.

Fase 2: de binnenafwerking

De salon met open haard.


  

"In 2007 was het ezeltje gerecupereerd en waren er weer middelen voor de volgende fase", vertelt Patrick. Deze keer op de to dolijst: het interieur. En zo kwam KOVE interieurarchitecten van Koenraad Ruys en zijn vrouw Veerle in beeld. "Veerle en ik waren in die tijd collega’s", aldus Ann. En zo ging de bal aan het rollen.

+ bureau, dressing, sauna …

Kinderslaapkamers.


  

"Samen met KOVE hebben we het interieur volledig naar onze hand gezet. Het hele huis werd aangepakt. Er is een bureau bijgekomen, een haard in onze living, een sauna, een dressing en de slaapkamers van onze kinderen", vertelt Patrick. "Onze twee dochters sliepen vroeger samen op zolder op één grote kamer. Niet ideaal voor hun privacy. Nu hebben ze elk hun slaapkamer."

’s Wereld kleinste badkamer

Vroeger circulatieruimte, nu ’s werelds kleinste badkamer.


  

Dé blikvanger van de hele verbouwing bevindt zich echter op de verdieping. Wat vroeger circulatieruimte was, een deel van de traphal, is nu ’s werelds kleinste badkamer. Op amper 3,8 vierkante meter is er plaats gecreëerd voor een inloopdouche, lavabo, radiator, opbergruimte én toilet.

Kleine ruimte, lange verlanglijst

Let op de glazen afscheidingen langs de trap. Zo wordt het licht niet geblokkeerd.


  

"Het is ruimte die er niet was. Die hebben we vrijgemaakt door een andere, kortere trap te zetten. We hebben gevochten voor elke vierkante centimeter", aldus Koenraad. Toen moest de echte uitdaging nog beginnen... "Het eisenpakket voor de badkamer was, in tegenstelling tot de ruimte, uitgebreid. Essentieel was om het weinige licht dat binnenviel in de traphal te behouden. Zet er een volle muur en alles is op slag donker. Een matte glazen wand en deur bleken de oplossing."

Gietvloer tegen de muur

De badkamer zelf dan. Naast glas voert de epoxygietvloer de hoofdtoon. Koenraad: "Dat materiaal loopt door in de douche, op de muren en het lavabomeubel. Zo zijn er geen verhoogjes en krijg je één onafgebroken geheel. Een ander voordeel: het aantal materialen is beperkt tot twee: expoy en glas. Dat creëert rust."

"Zodra we deze schuifdeur hadden ingetekend, volgde de rest van het ontwerp vanzelf", aldus Koenraad Ruys.


  

"Zodra we deze schuifdeur hadden ingetekend, volgde de rest van het ontwerp vanzelf", aldus Koenraad Ruys.


  

Het lavabomeubel, met de kraan ingewerkt in de spiegel.


  

SOS schuifwand

De inloopdouche is met 90 bij 90 centimeter lekker ruim. "Door de gietvloer was er geen aparte douchebak nodig. Volgende uitdaging: de douchedeur. Hoe verzoen je een draairichting met de beperkte circulatieruimte? Met een schuifdeur over de hele kamerbreedte! Ze sluit of de douche of het toilet af. Het douchemuurtje aan de kant van het toilet voorziet ook nog in een beperkte opbergruimte."

Millimeterwerk

"Spiegel, meubel en kraan moesten helemaal juist zitten. Een millimeterwerkje!", zegt Patrick Hurkmans.


  

Ook in het lavabomeubel is er gedacht aan bergplaats. De kraan is ingewerkt in de spiegel. Patrick: "Een millimeterwerkje! Spiegel, meubel en kraan moesten helemaal juist zitten." Bovenaan zit het enige verlichtingspunt van de kamer: een opbouwarmatuur dat naar boven en beneden schijnt. "Veerle: dat ene lampje heeft voldoende wattage om de hele badkamer te verlichten. Ik vind dat er een tendens is naar ‘oververlichting’. In de badkamer heb je toch vooral licht nodig aan de spiegel, waarom zouden we dan in extra lichtpunten voorzien?" Koenraad vult aan: "Trouwens, als het licht in de gang aan is, valt dat ook nog eens naar binnen via de glazen wand."

Douchen op het toilet

Veerle: "Werkelijk alles is uit deze oppervlakte gehaald. Of het nog kleiner kon? Misschien als je je douchet op het toilet (lacht)." Elke vierkante meter optimaal benut, dat geldt eigenlijk ook voor het hele huis. Patrick: "Ons huis is volledig volgebouwd, maar toch doet het nog heel luchtig en ruim aan."

To be continued…

Opdracht volbracht, einde renovatie? "Niet helemaal", zegt Patrick. "We lopen met plannen rond om de buitenkant aan te pakken. We zitten hier met twee steense muren op de noordkant - isolatie nul. De spouw isoleren is geen optie. Dus buitenmuur afbreken en isoleren en weer een muur metselen? Of langs buiten isoleren en een plaatafwerking? We zijn er nog niet uit." Afspraak binnen enkele jaren?

Klein, maar groots

Krijg je maar niet genoeg van kleine badkamers die groots zijn in hun ruimtegebruik? Lees dan zeker het artikel 'Een badkamer op nog geen 5 m²'!

10 dingen die je moet weten over plaatsing badkamer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/plaatsing-badkamer/moeten-vechten-voor-elke-vierkante-centimeter/