Grote boodschap zonder handen

“In België verbruiken we jaarlijks één miljard rollen toiletpapier”, vertelt Jean-François Koeune van Grohe Belux. “Dat is niet meer van deze tijd. Er is maar één plaats waar wc-papier thuishoort: in het museum.”

Foto: GROHE  
Foto: GROHE  

Japan en het Midden-Oosten

Misschien heeft Koeune een punt. In Japan is de douche-wc al 50 jaar ingeburgerd. “Daar zijn bijna tweeënhalf miljoen exemplaren geïnstalleerd, en ook in het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee is het heel normaal om na het toiletgebruik zichzelf met water te reinigen.”

Met je smartphone naar het toilet

De Sensia Arena heeft twee sproeiarmen die aan de achterkant van het toilet tevoorschijn komen. Voor dames is er de ‘lady shower’, die met een zacht en breed straalpatroon de intieme zone reinigt. De tweede sproeiarm is voor het achterste. De warmte en kracht van de straal kan je naar wens instellen, via de bediening bij het toilet of via de gratis app.

Even testen …

Heb je dan helemaal geen toiletpapier meer nodig? “Eigenlijk niet”, weet Jean-François Koeune. “Maar je kan nog steeds een rol wc-papier ophangen naast je wc, bijvoorbeeld voor gasten. Ook de Japanners gebruiken nog papier: één velletje, ter controle.” (lacht)

Aanwezigheidsdetectie

Het toilet beschikt ook over een geurafzuigsysteem, nachtverlichting en aanwezigheidsdetectie. Kom je in de buurt, dan gaat automatisch de bril naar omhoog. Koeune koestert hoge verwachtingen. “Vergelijk het met de Tesla of iPhone, die tien jaar geleden niet eens bestonden. Dit is een gamechanger.”

2.200 euro

Zijn prijs heeft de Sensia Arena alvast mee. Grohe behoort sinds 2014 tot de Japanse multinational Lixil Group, die al jaren douche-wc’s verkoopt, en kan het toilet daardoor aanbieden voor 2.200 euro (excl. btw).

“Bij onze concurrenten betaal je 4.000 tot 8.000 euro, maar wij hebben het voordeel dat we de ontwikkelingskosten niet moeten afschrijven”, stelt Koeune. Afwachten hoe de Belgische consument reageert op dit handenvrije toilet of ‘spalet’.

Producten

Sanitair keramiek

Duravit

Sanitair keramiek

Ruime keuze aan toiletten aan de beste prijs op de markt

X²O Badkamers

Ruime keuze aan toiletten aan de beste prijs op de markt