Wat kost een hangtoilet?

Hoeveel budget moet je inrekenen voor een wand-wc? Steve Souverijns van fabrikant Duravit zoomt in op de prijsbepalers. En verklapt welk onderdeel heel wat (ver)bouwers vergeten als ze aan het rekenen slaan...

Basismodel

Het prijsverschil tussen een absoluut basismodel...

Foto: Duravit  

"Bij ons begint het vanaf 177 euro. Exclusief btw. Daarvoor heb je ons basismodel met een toiletpot van 126 euro en onze goedkoopste zitting van 49 euro", begint Souverijns. "Voor ons duurste model betaal je 1.279 euro." Een kloof van 1.000 euro. Vanwaar dat grote prijsverschil?

Verschil in kwaliteit? Fout!

"In tegenstelling tot wat velen denken: niet in de kwaliteit. Ons standaardmodel voldoet evengoed aan alle normeringen en eisen. Er is geen verschil qua materiaal. Het mechanisme is bij ons goedkoopste model wel niet hetzelfde. Prijs-technisch kan dat ook niet anders. Het is van dezelfde fabrikant en doet precies hetzelfde, maar er zijn bijvoorbeeld wat minder inregelmogelijkheden."

Design is duurder

... en een design hang-wc? Een nulletje achter de prijs.

Foto: Duravit  

Wat zijn dan wél de prijsbepalers van een hangtoilet? Met voorsprong op nummer één: het design. "Soms is een bepaald ontwerp complex om te realiseren. Keramiek als materiaal heeft zijn beperkingen. Daardoor kost het in sommige gevallen veel research om tot het beoogde eindresultaat te komen. Of komt er meer handwerk bij kijken. Dat speelt allemaal mee in de eindprijs."

De extra's

Heeft ook invloed op de prijs: de extraatjes. Zittingen met een soft close bijvoorbeeld, zijn iets duurder dan die zonder. Souverijns: "Een echte trend zijn de rimless hangtoiletten, modellen zonder spoelrand. Maar die zijn dus wel duurder."

Nog zo'n extraatje: onzichtbare bevestigingen. In tegenstelling tot een standaardmodel zie je dan geen moeren en bouten zitten. "Voor een van onze modellen betekent dat bijvoorbeeld een verschil tussen 316 en 230 euro."

Vaak vergeten: het frame...

Maak niet dezelfde fout als heel wat andere (ver)bouwers: hou rekening met de prijs van een ophangsysteem.

Foto: Geberit nv  

Hebben we dan alles om over te gaan tot de eindafrekening? Toch niet. Want je hebt ook een ophangsysteem nodig om je wand-wc op te hangen. "En dat zien heel wat van onze klanten over het hoofd als ze hun budget bepalen!" Ook hier verschillende maten, uitvoeringen... en dus ook prijskaartjes. Maar laten we uitgaan van zo'n 182 euro

... en de bedieningsplaat

Voor de volledigheid: vergeet de bedieningsplaat niet in te rekenen. Naargelang de afwerking ook hier serieuze prijsverschillen.

De eindafrekening?

Als de absolute basis volstaat: reken op zo'n 364 euro. Daarvoor heb je een basic toilet, ophangsysteem en het goedkoopste bedieningspaneel. De prijzen in dit artikel zijn brutoprijzen, exclusief btw. "Groothandels geven vaak kortingen en ook op internet betaal je al snel 40% minder", vertelt Souverijns. 

Is alleen het mooiste goed genoeg? Dan zit je voor het toilet alleen makkelijk boven de 1.000 euro. En wist je dat er bedieningspanelen van 500 euro op de markt zijn? Dat is evenveel als de hele basic set bij elkaar.

Producten

Je badkamer wordt een nieuwe ruimte met het slimme wandbekledingssysteem PanElle

Facq

Je badkamer wordt een nieuwe ruimte met het slimme wandbekledingssysteem PanElle

Sanitair keramiek

Duravit

Sanitair keramiek

Ruime keuze aan toiletten aan de beste prijs op de markt

X²O Badkamers

Ruime keuze aan toiletten aan de beste prijs op de markt