livios logo

Toiletten en septische putten: welke reinigingsproducten gebruiken?

Vraag

Op jullie site vind ik algemene info over het reinigen van toiletten die aangesloten zijn op een septische put. Kunnen jullie zeggen wat niet in de reinigingsproducten mag zitten? Merken kunnen jullie niet geven, dat versta ik. Maar is er iets meer info over juiste producten?

Antwoord

Bij het schoonmaken of desinfecteren van toiletten neem je best je voorzorgen om zo weinig mogelijk onderhoudsproducten te gebruiken en bovendien de voorkeur te geven aan biologisch afbreekbare producten om de werking van de septische put niet nadelig te beïnvloeden.

In de septische put zorgen anaërobe bacteriën er voor dat de bezonken organische stoffen worden afgebroken en omgezet in methaan, koolstofdioxide, water en gegist slib. Detergenten, desinfectantia, antibiotica en andere agressieve producten zoals bleekwater en wc-reiniger doden die bacteriën. Als alternatief zijn azijn en soda de meest natuurlijke poetsmiddelen en veel minder schadelijk. Dit geldt zowel voor de zuivering (vb. tijdelijke lichte verstoring van het microbieel evenwicht door een daling van de pH-waarde) als voor de chemische resistentie van het putmateriaal.

Beantwoord door: Claude Tjoen, Wavin Belgium NV
Meer beantwoorde vragen over Badkamer

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/vraag/35328/toiletten-en-septische-putten-welke-reinigingsproducten-gebruiken/