livios logo

Hoe gietijzeren bad renoveren?

Vraag

Ons gietijzeren bad is versleten. Wat is de beste en duurzaamste manier om dit te renoveren zonder kap- of breekwerk? Kan je dit sprayen of een nieuwe deklaag plaatsen in het bestaand bad? Wat is de kostenraming?

Antwoord

Je kan het ligbad, ook de binnenkant behandelen met tweecomponentenlakken, bijvoorbeeld  solventgedragen tweecomponent polyurethaanlakken. Als voorbereiding dien je de bestaande lak te matteren met een ± P150. Vervolgens grondig ontstoffen en dan vlak voor de schilderwerken nog eens ontvetten met een goede ontvetter bijv. aceton.
Die tweecomponentenlak kan je aanbrengen met borstel en rol (lakrol: bijv. mohair). Spuiten kan eventueel ook maar is eerder voor iemand met de nodige ervaring met spuitapplicaties.

Het gaat hier om tweecomponenten producten m.a.w. een basisverf die gemengd dient te worden met een verharder. Uiteraard dient de verhouding aangegeven op de technische fiche perfect gerespecteerd te worden.

Opgelet: deze producten hebben een bepaalde open tijd: d.w.z. dat nadat je de basisverf en de verharder hebt gemengd je maar een paar uur meer met het product kan werken. Wanneer deze tijd verstreken is, mag je niet meer met het product werken. 

Voor een perfect gesloten deklaag is het raadzaam om minimum 2 onverdunde lagen aan te brengen. Voor de kostenraming raad ik je aan contact op te nemen met een verdeler van deze producten of om een offerte aan te vragen bij een schilder indien je dit wilt laten doen. 

Beantwoord door: Emiel Balliauw, Akzo Nobel
Meer beantwoorde vragen over Badkamer

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/vraag/35382/hoe-gietijzeren-bad-renoveren/