Klinken, sloten en veiligheid

Scharnieren en klinken vind je in alle mogelijke uitvoeringen en kleuren. Het aantal en de aard van de scharnieren hangen af van het gewicht van de deur. Bij verfdeuren gebruikt men meestal gewone witte of aluminium scharnieren, bij stijldeuren heb je veel meer keuzemogelijkheden.

Let bij de aankoop goed op of de klink in de prijs begrepen is, want dat is niet altijd het geval. Kijk ook welke scharnieren je op de deur wil en maak dat expliciet kenbaar aan de handelaar, anders plaatst hij de scharnieren die standaard meegeleverd worden.

Veiligheidsbeslag

Keuzemogelijkheden te over op vlak van sloten en klinken.

Foto: De Donder Deuren bvba  
 • Meerprijs voor veiligheidsbeslag is relatief klein in vergelijking met de bijkomende veiligheid die het biedt. Het is bovendien een goede aanvulling van andere vormen van mechanische en elektronische beveiligingen.
 • Bestaat uit twee delen: het slotbeslag en de sluitplaat. Het slotbeslag beschermt de veiligheidscilinder tegen uittrekken en afbreken. Een veilig slotbeslag wordt op de deur gemonteerd met lange en stevige schroeven, die niet zichtbaar en bereikbaar zijn langs de buitenkant.
 • Bij bestaande sloten is het soms onmogelijk nog zo’n slotbeslag te plaatsen. In dat geval vormt een veiligheidsrozet een goede en goedkopere oplossing. Het voorkomt door zijn conische vorm dat de cilinder uitgeboord of afgekraakt kan worden.
 • De sluitplaat is de plaat die tegenover het slot in het kozijn wordt geschroefd. Een veilige sluitplaat is uitgerust met een sluitkom die volledig rond de nachtschoot zit. De nachtschoot is het bewegende deel van het slot dat zich zijwaarts in de sluitplaat verplaatst. Als die sluitplaat niet volledig rond de nachtschoot zit, kan het slot gemakkelijk geforceerd worden.

Wat maakt veiligheidsbeslag veiliger?

Kijk ook welke scharnieren je op de deur wil en maak dat expliciet kenbaar aan de handelaar, anders plaatst hij de scharnieren die standaard meegeleverd worden.

Foto: Argent Alu  
 • Meer sluitpunten.
 • Veiligheidsslot voor het handvat van het raam.
 • Anti-inboorplaatje voorkomt het doorboren van het slot van buitenaf.
 • Anti-uithefrichting voorkomt het forceren van het raam met een koevoet.

Inbraakvertragende eigenschappen

Hoe meer sluitpunten, hoe veiliger de deur.

Foto: Oben  

De Europese normen ENV 1627 tot ENV 1630 gelden als basis voor de bepaling van de inbraakvertragende eigenschappen van schrijnwerkelementen. De normen geven een classificatie van de schrijnwerkelementen in 6 klassen, van WK 1 tot en met WK 6. WK 1 staat voor het laagste niveau van beveiliging, WK 6 voor het hoogste.

 • WK 1: Een gelegenheidsinbreker probeert het venster, de deur of het luik te openen door lichamelijk geweld. Hij trapt een deur in, zet zijn schouder tegen de deur of probeert ze op te tillen of los te rukken.
 • WK 2: De gelegenheidsinbreker probeert het venster, de deur of het luik te openen met eenvoudige werktuigen zoals een schroevendraaier, tang, wiggen...
 • WK 3: De inbreker probeert binnen te dringen door 2 of meer schroevendraaiers en een koevoet te gebruiken.
 • WK 4: De ervaren inbreker maakt gebruik van een zaag, hamer, bijl, beitel, draagbare boormachine met accu.
 • WK 5: De ervaren inbreker gebruikt elektrisch gereedschap zoals een boormachine, een decoupeerzaag, een haakse slijpmachine met een schijf met een maximale diameter van 125 mm.
 • WK 6: De ervaren inbreker gebruikt een krachtig elektrisch gereedschap zoals een boormachine, decoupeerzaag, een haakse slijpmachine met een schijf met een maximale diameter van 230 mm.

Deuren: min of meer zelfde principe

 • Cilinderslot: gaatjessleutels zijn beter dan traditionele getande sleutels, maar duur om te laten bijmaken.
 • Elektronische sleutels met codenummer: veilig, gemakkelijk aan te passen en bovendien onmogelijk om je sleutel te vergeten.
 • Materiaal van het beslag: afhankelijk van materiaal van profielen. Voor hout en pvc is beslag van staal. Voor aluminium van aluminium of roestvrij staal.

Dieven kunnen de scharnieren van naar buiten draaiende deuren makkelijk afbreken omdat ze aan de buitenkant staan. Voorkom dit met dievenklauwen. Dit zijn op de scharnierzijde aangebrachte pinnen die, wanneer de deur of het raam dicht is, in een daartoe gemaakte opening in het deurkader vallen. Daarnaast is het mogelijk om de scharnieren van buitendraaiende deuren te voorzien van speciale kogeltjes in de schroeven. Hierdoor kan je deze scharnieren niet zomaar losschroeven.