Kost een lift plaatsen wel zoveel moeite?

Het lijkt een grote ingreep: een lift installeren in je woning. Maar dat lijkt al bij al toch mee te vallen. Natuurlijk hangt het er vanaf wat voor lift je laat installeren: een traplift, plateaulift, hydrolift of huislift.

Het is logisch dat de ene lift meer aanpassingen en tijd vergt, dan de andere. Maar waaraan moet je woning voldoen? Wat moet veranderen? En hoelang duurt het eer je de lift kan gebruiken? 

De plaatsing van je traplift vraagt geen hak- of breekwerk en neemt slechts een halve dag in beslag.

Foto: thyssenkrupp Home Solutions  

Bij een hydrolift komt wél hak- en breekwerk kijken. Na enkele werkdagen is hij gebruiksklaar!

Foto: Strobbe Mobility Solutions BVBA  

De leveringstermijn van een huislift ligt om en rond de 9 weken. Op 1 à 2 weken wordt hij geplaatst.

Foto: Strobbe Mobility Solutions BVBA  

Traplift

Voor de plaatsing van een traplift zijn er weinig tot geen aanpassingen nodig. Omdat een traplift op maat gemaakt wordt, zijn er amper trappen waarbij het niet mogelijk is er eentje te installeren. Zo maakt het ook niet uit of je een rechte trap hebt, of eentje met een bocht. Alleen de breedte van je trap speelt een rol: 70 à 75 cm is een minimum. 

Voor de installatie van een traplift, heb je geen aannemer nodig. Er is namelijk geen hak- of breekwerk nodig. De leverancier neemt de maten van je trap op en laat in de fabriek het liftsysteem op maat maken. De leveringstermijn komt neer op een à twee weken.

De traplift wordt op de trap zelf bevestigd of verankerd in de muur. De installatie duurt in de meeste gevallen een halve dag. Na een laatste test is de traplift gebruiksklaar.

Plateautraplift

Een plateautraplift vraagt iets meer plaats dan een traplift. Voor een rechte strap volstaat een breedte van 75 cm nog wel, maar voor een trap met bocht is een minimale breedte van 125 cm een must. Ook voor de trap, zowel boven als beneden, moetje 2 meter vrije ruimte hebben zodat het plateau veilig kan landen op de vloer.

Net als de traplift wordt een plateautraplift op maat gemaakt. Dit wordt op dezelfde manier geïnstalleerd en vraagt dus ook geen hak- of breekwerk. De leveringstermijn ligt op 6 à 8 weken. Na een middag klussen kan je de plateautraplift al gebruiken. 

Hydrolift

Bij een hydrolift komt wel hak- en breekwerk kijken. Er moet namelijk een put verwerkt worden in de vloer. Deze put moet minimaal 20 cm diep zijn met een oppervlakte van 1,25 op 1,10 meter. Let er ook op dat de betonnen vloer voldoende kan verdragen. Hij moet namelijk het gewicht van de lift aankunnen. Bij deze aanpassingen doe je ook beroep op een aannemer, al zijn er ook leveranciers die een totaalpakket inclusief de aanpassingswerken voorzien. 

De hydrolift wordt op maat gemaakt in de fabriek. Hierbij hanteren de leveranciers dezelfde levertermijn als bij een plateautraplift: 6 à 8 weken. Voor de plaatsing mag je rekenen op enkele werkdagen.

Huislift

De lift die de meeste aanpassing vergt is de huislift. Wat de oppervlakte betreft, heb je al genoeg aan 1,5 op 1,5 meter. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je deze oppervlakte beschikbaar hebt op elke verdieping en dat exact op dezelfde plaats. Je lift verplaatst zich namelijk loodrecht verticaal. 

Opdat de vloer van de lift gelijk komt met de kamervloer, moet de aannemer een put maken van zo'n 15 cm diepte. Voor de liftkoker kan je kiezen voor een gemetselde schacht of een metalen constructie. 

De leveringstermijn van een huislift ligt om en rond de 9 weken. De duur van de plaatsing hangt af van het aantal verdiepingen dat de lift moet bedienen. Voor twee stopplaatsen mag je rekenen op 5 werkdagen. Voor drie stopplaatsen trek je best 7 à 8 werkdagen uit. 

 

Wist je dat je mogelijk ook in aanmerking komt voor een financiële tegemoetkoming bij het plaatsen en onderhouden van een lift?