Zit er een premie voor jou in de lift?

Ben je een persoon met een handicap of ben je minder mobiel, dan kan je bij de aankoop van een trap-, plateau- of huislift beroep doen op verschillende steunmaatregelen. Bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap kan je namelijk terecht voor een tegemoetkoming. En ook de Vlaamse Overheid biedt hulp met de Vlaamse Aanpassingspremie. 

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Voor zowel de traplift, plateaulift als huislift komt het VAPH tussen in de kosten. De grootte van dat bedrag hangt af van het soort lift.

Foto: Strobbe Mobility Solutions BVBA  

Ook bij Vlaanderen Wonen kan je rekenen op een premie voor een trap-, plateau- of huislift. Al zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden...

Foto: thyssenkrupp Home Solutions  

Voor zowel de traplift, plateaulift als huislift komt het VAPH tussen in de kosten. De grootte van dat bedrag hangt af van het soort lift. De plaatsing, noodzakelijke aanpassingwerken en de verplaatsingskosten zijn steeds inbegrepen in dat bedrag. Let er wel op dat je huislift volledig afgesloten is. Is hij dat niet, wordt hij als onveilig beschouwd en komt het agentschap niet tussen in de kosten.

Ook voor het onderhoud en eventuele herstellingskosten kan je rekenen op een bijdrage van het VAPH. De frequentie van de onderhoudskosten hangt opnieuw af van het type lift. Zo vraagt een traplift minder vaak een onderhoudsbeurt dan een huislift.

Wat betreft de herstellingskosten, valt elke liftsoort onder dezelfde regeling. Dat bedrag bedraagt steeds 20 % van het maximumbedrag van de originele tegemoetkoming. Om een tegemoetkoming aan te kunnen vragen, moet je volgende documenten voorleggen:

  • Een motivatieverslag waarin aangetoond wordt dat de woningaanpassing voor de betrokkene de goedkoopst adequate oplossing is
  • Bij een huurwoning de schriftelijke toestemming van de eigenaar van de woning dat de aanpassingen uitgevoerd mogen worden
  • Bij een traplift vraagt men een testverslag om aan te tonen dat de gebruiker zelfstandig de transfer van rolstoel naar traplift en omgekeerd kan maken
  • Bij onderhoud/herstelling een gedetailleerde factuur

Meer informatie over deze tegemoetkomingen vind je op de website van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Vlaamse aanpassingspremie

Ook bij Vlaanderen Wonen kan je rekenen op een premie voor een trap-, plateau- of huislift. Al zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet jij of een ander gezinslid minstens 65 jaar oud zijn of een oudere boven de 65 jaar hebben inwonen en mag het jaarlijkse inkomen niet boven een bepaald bedrag zitten. 

De Vlaamse aanpassingspremie is in bedrag beperkt. Je kan de premie ook enkel aanvragen wanneel je aan een bepaald bedrag zit met facturen. De premie wordt berekend op basis van die facturen: Vlaanderen Wonen past de helft van het bedrag bij.

Meer informatie over de Vlaamse aanpassingspremie vind je hier.

En wat met Brussel?

Wie woont in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan voor meer informatie rond premies steeds terecht bij het BrAP (Brussels Aanmeldingspunt voor Personen met een handicap). Het VAHP is ook in Brussel actief. Franstalige Brusselaars kunnen dan weer beroep doen op Phare (Personne Handicapée Autonomie Recherchée). 

Andere premies

Het kan best zijn dat je provincie, stad of gemeente ook premies uitreikt voor dit soort hulpmiddelen. Daarvoor wend je je best tot de bevoegde dienst.

Wil jij weten op welke premies je zoal recht hebt? Zoek het op met onze premielinker!