Hoe kan ik de vernis van een trap verwijderen?

Vraag

We willen de bruine vernis (vermoedelijk 40 jaar of ouder) van een beuken trap verwijderen en kleurloos hervernissen. Zandstralen gaat niet: de rest van de traphal is reeds gerenoveerd. We hebben een offerte om de trap manueel met een houtbeitel te decaperen: te duur (2.000 euro) en te veel hout weg. We hebben zonder resultaat geprobeerd de vernis af te bijten met afbijtmiddel. Wat doen we best? 

Antwoord

De eerste stap in het renovatieproces van een trap is het verwijderen van de oude, versleten laag. Vernis of verf kan je inderdaad het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.

Schuur de trap daarna licht op met fijnkorrelig schuurpapier (P100-P150), zodat verdere afwerkingslagen goed tot in de poriën van het hout doordringen.

Als afbijtmiddel echt niet helpt, kan je de geverniste laag eventueel wegschuren met grof schuurpapier (P40-60). Schuur daarna licht op met fijnkorrelig schuurpapier (P100-P150). Probeer zo weinig mogelijk over het blanke hout te lopen, het is nu erg kwetsbaar.

De vernis die je nodig hebt om een binnentrap uit hout te behandelen wordt in de handel veelal aangeboden onder de naam parketvernis. Het aanbrengen van vernis is te vergelijken met verven. Breng het middel aan met een verfkwast en strijk met de kwast in de richting van de houtnerven. Laat voldoende droogtijd tussen 2 lagen vernis (raadpleeg verpakking). Afhankelijk van het gebruik van de trap breng je 2 of 3 lagen aan. Tip: als je tussen 2 lagen vernis de trap licht opschuurt verkrijg je een afwijkend resultaat. Op die manier kan je de trap mat (door meer te schuren) of glanzend laten ogen.

Als deze werkwijze niet lukt, of als je de laag vernis zelf niet kan verwijderen, doe je er goed aan een specialist te raadplegen.

Lees zeker ook de klus 'Trap renoveren'.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Trappen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Saint-Gobain Building Glass

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Wit gelakte verfdeuren: ideaal voor strak interieur tegen betaalbare prijs

De Donder Deuren bvba

Wit gelakte verfdeuren: ideaal voor strak interieur tegen betaalbare prijs

Doe-het-zelf traprenovatie

Maestro - Inspiring Interiors

Doe-het-zelf traprenovatie

Trapbekleding – Vlotte overgang van vloer naar trap

Santana

Trapbekleding – Vlotte overgang van vloer naar trap

Smeedwerk voor rustieke trappen

Trappen Smet

Smeedwerk voor rustieke trappen

Deuren die in lijn liggen met de wand voor een onzichtbare integratie

Argent Alu

Deuren die in lijn liggen met de wand voor een onzichtbare integratie