Trapleuning verplicht in appartement of niet?

Vraag

Ons appartement dateert van 1977, telt vier verdiepen en heeft een lift. Nu is er de discussie of de eigenaars door de wet verplicht worden een trapleuning te plaatsen of niet. Er zijn mensen die een trapleuning wensen, maar niet om de reden van veiligheid maar omwille van het feit dat zij kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben die met de trap willen gaan in plaats van de lift en hiervoor beroepen zij zich nu op een bepaalde wet die trapleuningen zou verplichten in een appartementsgebouw.

Indien deze wet er is, is deze dan van toepassing op nieuwe appartementsgebouwen of ook op de oudere, zoals de onze?

Antwoord

"Voor trapleuningen in appartementsgebouwen kan er worden verwezen naar norm NBN B 03-004", begint advocate Debbie Melissas van Clabots Advocaten. "De aanwezigheid van een trapleuning in een appartementsgebouw is verplicht overeenkomstig vastgestelde normen voor gebouwen die bestemd zijn om een groot aantal personen te herbergen. Dit zijn onder andere appartementsgebouwen maar ook kantoorgebouwen, scholen etc. 

Een trapleuning moet in dat geval 90 cm hoog zijn, gemeten tussen de neus van de trede en de bovenzijde van de leuning die zich op minder dan 12 m ten opzichte van de vloer onderaan bevindt. Deze norm is van toepassing op alle nieuwe of te renoveren (appartements)gebouwen.

Oude appartementsgebouwen die dus nog niet toe zijn aan renovatie vallen dus in principe niet onder deze norm. Toch is het aan te raden zich in regel te stellen met deze norm of op zijn minst te voorzien in een veilige trapleuning.

Een veilige trapleuning in een gebouw waar dagelijks veel mensen passeren, zoals een appartementsgebouw, is dan ook geen overbodige luxe. Niet enkel uit veiligheidsoverwegingen, maar ook op het vlak van aansprakelijkheid. Wanneer bijvoorbeeld iemand lelijk ten val komt als gevolg van een onveilige trappenhal bestaat de kans dat de Vereniging van Mede-eigenaren aansprakelijk zal worden gesteld wegens onzorgvuldigheid. Ook bij een mogelijke brandweercontrole zal de afwezigheid van een trapleuning mee in acht worden genomen.

Besluit: hoewel niet verplicht, is het toch aangewezen de nodige aandacht te besteden aan de veiligheid in de gemeenschappelijke delen (zoals de trappenhal) van een appartementsgebouw.

Beantwoord door: Debbie Melissas, Clabots Advocaten

Advocaten en Bemiddelaars Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Trappen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Saint-Gobain Building Glass

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Bekleden betontrappen

Decotrap

Bekleden betontrappen

Doe-het-zelf traprenovatie

Maestro - Inspiring Interiors

Doe-het-zelf traprenovatie

Smeedwerk voor rustieke trappen

Trappen Smet

Smeedwerk voor rustieke trappen

Wit gelakte verfdeuren: ideaal voor strak interieur tegen betaalbare prijs

De Donder Deuren bvba

Wit gelakte verfdeuren: ideaal voor strak interieur tegen betaalbare prijs

Het is mogelijk! Onzichtbare design deurscharnieren met brandveiligheid

Argent Alu

Het is mogelijk! Onzichtbare design deurscharnieren met brandveiligheid