Wat kost een houten trap?

Met zijn warme uitstraling en natuurlijke look is hout een populair materiaal voor trappen. Maar hoeveel betaal je nu voor zo’n houten trap? We vroegen het aan Jasper Desmet van Trappen Smet.

Van 1.850 tot... 35.000 euro

De absolute prijsbepaler: de vorm van je trap.

Foto: Victor  

Maar ook balustrades, sierelementen en de plaatsing hebben een grote impact.

Foto: Trappen Smet  

"De meest basic uitvoering heb je bij ons voor 1.850 euro", begint Desmet. "Inclusief plaatsing, maar exclusief btw. Wil je het beste van het beste? Dan is the sky the limit. Laat ons zeggen dat je voor 35.000 euro een trap hebt die voorzien is van alle toeters en bellen."

Kostenbepalers

Waar zit dan het verschil tussen die bodem- en plafondprijs?

De vorm

"De grootste kostenbepaler is de vorm. De rechte steektrap is het goedkoopst om te maken. Maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een kwartdraai of bordestrap. Bedenk op voorhand goed welke vorm je voorkeur wegdraagt. Je architect kan er dan rekening mee houden in zijn ontwerp."

Sierelementen en balustrade

"Maar ook de keuze voor geplooide en gebogen onderdelen en sierelementen speelt een belangrijke rol. Net zoals het type balustrade. Is die van hout, glas, inox of smeedwerk? Dat beïnvloedt de prijs enorm."

Plaatsing

De plaatsingskosten hangen volgens Desmet af van het trapmodel en de aan- of afwezigheid van een balustrade. "Reken op ongeveer 700 euro, exclusief btw."

Bijkomende kosten?

Moet de trap hoger dan de eerste verdieping worden geplaatst? "Dan kan het zijn dat we een meubellift moeten inschakelen. Ook een trapopening maken of een bestaande trap uitbreken, horen niet bij een standaardinstallatie", besluit Desmet.

Producten

Trapbekleding – Vlotte overgang van vloer naar trap

Santana

Trapbekleding – Vlotte overgang van vloer naar trap

Cottage trappen

Trappen Smet

Cottage trappen

Doe-het-zelf traprenovatie

Maestro - Inspiring Interiors

Doe-het-zelf traprenovatie

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?

Saint-Gobain Building Glass

Op zoek naar een design balkon of terras in glas?