Welke muren mag je slopen?

Heel wat mensen dromen van grote open ruimtes, terwijl oudere woningen zich daar niet altijd toe lenen. De oplossing? Haal hier of daar een scheidingsmuur weg. Let er wel op dat het niet om een draagmuur gaat!

In de vorige eeuw werden vertrekken in huis duidelijk afgebakend. De keuken, de eetkamer en de zithoek vormden allemaal aparte ruimtes. Die uiteenlopende functies worden tegenwoordig echter steeds vaker in één open ruimte gegroepeerd. Kortom, wie het tegenwoordig groter ziet, haalt muren weg. Denk echter goed na voor je de sloophamer gaat hanteren en alles stukslaat. Sommige muren vervullen een dragende functie, wat betekent dat ze het dakgebinte en de bovenliggende verdiepingen stutten. Haal je die muren zonder meer neer, dan kan alles naar beneden komen.  

Laat je leiden door de plannen

De plannen van je woning zijn de beste leidraad om de dragende muren te onderscheiden van gewone scheidingsmuren. Die kan je opvragen bij de dienst stedenbouw van je gemeente. Hiervoor ken je best het bouwjaar van de woning (terug te vinden in het kadaster), en eventueel de naam van de eerste eigenaar (informeer bij de Gewestelijke Directie van het Kadaster) 

Enkele maatstaven

Indien het echter om een heel oude constructie gaat, kan het gebeuren dat de plannen niet terug te vinden zijn. Hoe weet je dan welke binnenmuur je mag neerhalen om extra ruimte te creëren? Er zijn enkele maatstaven om het verschil te zien tussen een draagmuur en een gewone scheidingsmuur.

Doorgaans maken draagmuren deel uit van de gevel en vormen ze het skelet van de woning. Centraal stutten ze de constructie. Dat geldt uiteraard enkel indien het huis in een latere fase niet werd uitgebreid. Gebeurde dat wel, dan volgen de muren wellicht niet meer diezelfde logica.

Nog een element waarop je kan letten: de dikte van de muren en het geluid dat je hoort als je er op klopt. Draagmuren bestaan uit zware materialen en zijn meer dan 15 tot 20 cm dik. Een gewone scheidingswand klinkt meestal hol en is dunner. Baseer je echter niet uitsluitend op die eerste inspectie: ze kan bedrieglijk zijn!

Bekijk ook waar de draagbalken zitten. Die zijn meestal zichtbaar op zolder, wanneer die niet is ingericht, of in de kelder. Ligt er toch een vloer of een plafond, dan kan je door erop te kloppen ook horen waar de balken zitten. Wanneer je een dof geluid hoort, wijst dat op de aanwezigheid van een draagbalk. Werd die draagbalk loodrecht op de muur geplaatst, dan gaat het wellicht om een draagmuur.

Wil je echt zeker zijn, dan doe je maar beter een beroep op een architect of een stabiliteitsingenieur. Zij hebben kennis van zaken en zullen het onderscheid duidelijker kunnen maken. Het is uiteraard ook mogelijk om draagmuren weg te halen, maar die moeten dan vervangen worden door stalen liggers of kolommen die de dragende functie van de muren overnemen. En dat is een taak waar je best niet zelf aan begint.

 

Tekst Natacha Dumont

Openingsbeeld Laurent Brandajs/Bureau A229

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media