Zo maak je je klinken en sloten inbraakproof

Scharnieren en klinken vind je in alle mogelijke uitvoeringen en kleuren. Het aantal en de aard van de scharnieren hangen af van het gewicht van de deur. Bij verfdeuren komen gewone witte of aluminium scharnieren het vaakst voor, bij stijldeuren heb je veel meer keuzemogelijkheden. Bovendien kan je met enkele simpele maatregelen je klinken en sloten inbraakveiliger maken.

Veiligheidsbeslag

De meerprijs voor het veiligheidsbeslag is relatief klein in vergelijking met de bijkomende veiligheid die je zo aanschaft. Het is bovendien een goede aanvulling bij andere mechanische en elektronische beveiligingen. Veiligheidsbeslag bestaat uit twee delen: het slotbeslag en de sluitplaat.

Het slotbeslag beschermt de veiligheidscilinder tegen uittrekken en afbreken. Een veilig slotbeslag monteer je op de deur met lange en stevige schroeven die niet zichtbaar en bereikbaar zijn langs de buitenkant. Bij bestaande sloten is het soms onmogelijk nog zo’n slotbeslag te plaatsen. In dat geval vormt een veiligheidsrozet een goede en goedkopere oplossing. Door zijn conische vorm kan je de cilinder niet uitboren of kraken.

De sluitplaat is de plaat die je tegenover het slot in het kozijn schroeft. Een veilige sluitplaat is uitgerust met een sluitkom die volledig rond de nachtschoot zit. De nachtschoot is het bewegende deel van het slot dat zich zijwaarts in de sluitplaat verplaatst. Als de sluitplaat niet volledig rond de nachtschoot zit, kunnen inbrekers het slot makkelijker forceren.

Wat maakt veiligheidsbeslag veiliger?

 • Meer sluitpunten.
 • Veiligheidsslot voor het handvat van het raam.
 • Anti-inboorplaatje voorkomt het doorboren van het slot van buitenaf.
 • Anti-uithefrichting voorkomt het forceren van het raam met een koevoet.

Inbraakvertragende eigenschappen

De Europese normen ENV 1627 tot ENV 1630 gelden als basis voor de bepaling van de inbraakvertragende eigenschappen van schrijnwerkelementen. De normen geven een classificatie van de schrijnwerkelementen in 6 klassen, van WK 1 tot en met WK 6. WK 1 staat voor het laagste niveau van beveiliging, WK 6 voor het hoogste.

 • WK 1: Een gelegenheidsinbreker probeert het venster, de deur of het luik te openen door lichamelijk geweld. Hij trapt een deur in, zet zijn schouder tegen de deur of probeert ze op te tillen of los te rukken.
 • WK 2: De gelegenheidsinbreker probeert het venster, de deur of het luik te openen met eenvoudige werktuigen zoals een schroevendraaier, tang, wiggen...
 • WK 3: De inbreker probeert binnen te dringen door 2 of meer schroevendraaiers en een koevoet te gebruiken.
 • WK 4: De ervaren inbreker maakt gebruik van een zaag, hamer, bijl, beitel, draagbare boormachine met accu.
 • WK 5: De ervaren inbreker gebruikt elektrisch gereedschap zoals een boormachine, een decoupeerzaag, een haakse slijpmachine met een schijf met een maximale diameter van 125 mm.
 • WK 6: De ervaren inbreker gebruikt een krachtig elektrisch gereedschap zoals een boormachine, decoupeerzaag, een haakse slijpmachine met een schijf met een maximale diameter van 230 mm.

Deuren: min of meer hetzelfde principe

 • Cilindersloten of gaatjessleutels zijn beter dan traditionele getande sleutels, maar duur om te laten bijmaken.
 • Elektronische sleutels met codenummer zijn veilig en makkelijk aanpasbaar. Bovendien kan je onmogelijk je sleutel vergeten.
 • Het materiaal dat je voor het beslag gebruikt, hangt af van dat van de profielen. Voor profielen van hout en pvc is staal de beste optie. Voor aluminium profielen kies je best voor beslag uit aluminium of roestvrij staal.

Dieven kunnen de scharnieren van naar buiten draaiende deuren makkelijk afbreken omdat ze aan de buitenkant staan. Dat kan je vermijden door dievenklauwen te plaatsen. Dievenklauwen zijn op de scharnierzijde aangebrachte pinnen die, wanneer de deur of het raam dicht is, in een opening in het deurkader vallen. Je kan de schroeven in de scharnieren van naar buiten draaiende deuren ook voorzien van speciale kogeltjes. Die zorgen ervoor dat je de scharnieren niet zomaar kan losschroeven.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media