De functionaliteit en het toebehoren van binnendeuren

Je deuren doen meer dan open en dicht gaan: ze bieden tal van extra mogelijkheden. Ook het gamma aan toebehoren is aanzienlijk.

1. Functionaliteiten

Sommige deuren hebben extra functies: denk maar aan brandwerende, akoestische en inbraakwerende deuren.

  • Brandwerende deuren vind je vooral terug als toegangsdeur van appartementen.
  • Akoestische deuren bewijzen op verschillende plaatsen hun nut: tussen de living en de slaapkamer, bijvoorbeeld.
  • Inbraakwerende deuren moeten als geheel inbraakvertragend werken: ook de deurvleugel, de omlijsting, de bevestiging in de ruwbouw, het slot, het beslag, de scharnieren en de eventuele beglazing moeten over die eigenschap beschikken. Voor bepaalde inbraakwerende deuren kan je een certificaat krijgen dat je recht geeft op een verminderde brandverzekeringspremie.

2. Toebehoren

Scharnieren en klinken vind je in alle mogelijke uitvoeringen en kleuren. Het aantal en de aard van de scharnieren moet je bepalen in functie van het gewicht van de deur. Let er bij de aankoop goed op of de klink in de prijs begrepen is. Dat is niet altijd het geval. Kijk ook welke scharnieren je op de deur wil en maak dat expliciet kenbaar aan de handelaar. Anders plaatst hij de deur met de scharnieren die daar standaard bij horen. Je kan ook opteren voor meerpuntssloten in de deur met versterkte scharnieren om de inbraakveiligheid aanzienlijk te verhogen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media