Binnendeuren maken je interieur af: uit deze types kan je kiezen

Het belang van binnendeuren wordt vaak onderschat, terwijl de keuze groter is dan ooit. Reden genoeg om er op tijd over na te denken. Ook als je kiest voor een hedendaags interieur met veel opengewerkte ruimtes. Ga je voor een draai-, pivot- of schuifdeur? We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Binnendeuren geven je rust en privacy. Op die manier bieden ze een oplossing voor de twee grootste problemen met opengewerkte ruimtes: geluidsoverlast en een gebrek aan intimiteit. In een zeldzaam geval houden binnendeuren ook kwalijke geuren tegen of beperken ze het warmteverlies bij koudere zones in huis. Tot slot draagt een mooi passende binnendeur ook bij tot een gezellige sfeer in huis.

1. Draaideur

Draaideuren bestaan uit een vleugel die met scharnieren of paumellen is opgehangen aan het binnenkader. Afhankelijk van het gewicht en van de hoogte van de vleugel worden drie, vier of vijf scharnieren gebruikt. Draaideuren zijn verkrijgbaar als stompe deur – ook inlegdeur genoemd – en als opdekdeur. Een stompe deur valt volledig binnen het deurkozijn en oogt iets strakker. Opdekdeuren overlappen het kozijn en laten minder tocht door. Bij ons komen opdekdeuren niet veel voor omwille van hun eerder plompe vormgeving.

PluspuntenMinpunten
Goede privacyBeperkte breedte
Akoestisch comfortPlaats nodig om open te draaien
Vlot open- en dichtdoenMinder geschikt voor grote ruimtes
Ideaal voor frequent gebruik

2. Pivotdeur

In tegenstelling tot draaideuren hebben taatsdeuren of pivotdeuren geen scharnieren maar een draaipunt in de vloer en in de bovenkant van de deuropening. Ze draaien rond een denkbeeldige as doorheen het deurblad. In de meeste gevallen zit die as aan de zijkant en gaat de vleugel aan beide kanten open over een hoek van minstens 90°. Met de as in het midden draait hij zelfs over een hoek van 360°. Interessant is ook een ingebouwde vergrendeling om de vleugel in een bepaalde positie te blokkeren.

PluspuntenMinpunten
Werkt ook als room dividerHoge prijs
Eyecatcher met luxueus uiterlijkGrote draaicirkel
Perfect voor brede deuropeningenAlleen voor grote ruimtes
Gevaar voor knellende vingers
Niet voor frequent gebruik

3. Schuifdeur

Bij schuifdeuren opent de vleugel parallel met de wand. De meeste deuren schuiven vandaag in een al dan niet zichtbare bovenrail tegen de muur of op het plafond. Onder aan de vleugel zit een groef met op de grond een geleidingsstift. Meestal lopen schuifdeuren voor de wand. Er zijn ook systemen waarbij de vleugel in de wand schuift. Die hebben als voordeel dat schilderijen en kasten nooit in de weg zitten. Het nadeel is dan weer dat de mechaniek moeilijk bereikbaar is voor onderhoud of herstellingen. In badkamers kan een met vocht bedekte vleugel die in de wand schuift, daar mogelijk schimmels doen ontstaan.

PluspuntenMinpunten
RuimtegevoelHoge prijs
Kan niet dichtwaaienMoeilijke bediening
Voor heel grote openingenGevoeliger voor slijtage
Neemt weinig vloeroppervlakte inMoeilijk schoon te maken
Ook voor kleinere ruimtesWeinig akoestisch comfort

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media