livios logo

De maten en omlijsting van je binnendeuren

Hou al van bij het ontwerp rekening met de afmetingen van je binnendeuren. Specialisten adviseren om de binnendeuren zo hoog mogelijk te nemen. Zo creëer je extra ruimtegevoel en verhoog je het gebruikscomfort. 

Maten

Voor binnendeuren wordt meestal met standaardmaten gewerkt. De smalste standaarddeuren zijn 63 cm breed. Vanaf dan heb je ze tot en met 83 cm breed, telkens 5 cm breder. Als je afwijkt van de standaardafmetingen betaal je uiteraard een meerprijs. De standaardhoogte van binnendeuren was in België jarenlang 201,5 cm, maar vandaag zijn lengtes van 240, 250 of 270 cm geen uitzondering meer. Voor een maximaal gevoel van ruimte kan je zelfs werken met kamerhoge deuren. Vooral pivoterende deuren zijn hiervoor interessant: zo'n systeem is geschikt voor zwaardere deuren.

Tip: als je voor hogere deuren gaat, neem ze dan ook breder. Hoge deuren ogen smaller.

Opgelet: bij het bouwen mag je aannemer niet zomaar metselen naar maat van de deurbladen. In de hoogte heb je zo’n 3,5 cm marge nodig, in de breedte moet je rekenen op ongeveer 7 cm extra. Maar denk eraan dat bepaalde systemen kleinere toleranties hebben.

witte binnendeur met glas eetkamer tafel kast

Foto Jacobs Deuren
  

argent alu binnendeur deur scharnieren

Foto ARLU
  

Omlijsting

Stomp

De stompe deur is in België het populairst. Het deurblad met rechte hoeken valt helemaal in de sponning van het kozijn. Er zit een kleine speling tussen de deur en het kozijn.

Opdekdeur

De Opdekdeur is vooral populair in Duitsland, Nederland en andere Europese landen. Het deurblad heeft een uitgefreesde hoek, zodat de opening tussen het kozijn niet zichtbaar is, zoals dat ook vaak voorkomt bij buitendeuren.

Geen zichtbare omlijsting

Hou je van een minimalistische look? Dan is een ‘onzichtbare’ binnendeur met een in de muur ingewerkte omlijsting iets voor jou. De deur gaat helemaal op in de wand, je ziet alleen de deurklink en een paar dunne lijnen. Verschillende fabrikanten bieden speciale kaders aan uit aluminium waarmee deuren in de wand geïntegreerd kunnen worden. Dit is kan zowel met draaideuren en doorslaande deuren, als met pivoterende en schuifdeuren. De goedkoopste optie is om te werken met eenvoudige verfdeuren.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/binnendeuren/de-maten-en-omlijsting-van-je-binnendeuren/