livios logo

"Eerst je deuren, dan pas de ruwbouw"

In welke situaties ga je voor glas? Wanneer zijn schuifdeuren een goed idee? En waarom denk je best al na over je deuren vóór de ruwbouw? Interieurarchitecte Natascha Persoone brengt raad!

Verdwijnt 'de binnendeur' in nieuwbouw? Natascha Persoone: "Ze zullen altijd een rol spelen als het over privacy en comfort gaat."

Foto www.nataschapersoone.be
  

Je kan binnendeuren helemaal laten opgaan in de rest van je interieur.

Foto Brems doors
  

"Met een schuifdeur trek je ruimtes open en link je ze aan elkaar, terwijl je de verschillende functies toch scheidt."

Foto Dauby nv
  

Kleiner wonen: exit deuren?

"Vanuit historisch oogpunt hebben binnendeuren altijd een rol gehad", weet interieurarchitecte Persoone. "Zowel voor de organisatie van de woning als voor het comfort, omdat elke kamer apart verwarmd werd. Nu zien we een dubbele evolutie. Enerzijds isoleren we steeds beter, anderzijds gaan we kleiner wonen. Door die beperktere bouwoppervlakte en het streven naar ruimtelijkheid, zijn binnendeuren naar de achtergrond verdwenen."

Deuren minimaliseren

Maar helemaal verdwenen, zijn ze allerminst. "Omwille van comfort en privacy", zegt Natascha Persoone. "Je kan je deuren wel minimaliseren, zodat ze zo weinig mogelijk opvallen. Bijvoorbeeld door ze te integreren in een kastenwand. Of door eenvoudige verfdeuren met behangpapier te bekleden, zodat ze helemaal opgaan in de wand."

Transparante deuren

Eveneens discreet: transparante deuren. "Interessant om twee ruimtes met elkaar te confronteren, maar toch af te bakenen. Denk aan de leefruimte en de inkomhal. Soms is de hal erg donker, terwijl de leefruimte uitkijkt op het zuiden met grote glaspartijen. Dan is glas een handige oplossing. Je kan er ook alle kanten mee uit, in functie van de architectuur. Van heel modern tot klassiek, bijvoorbeeld verwerkt in een mooie metalen deur."

Schuifdeuren

Ook schuifdeuren bieden interessante mogelijkheden. Je behoudt de functionaliteit, maar maakt wel komaf met een veelheid aan deuren. "Zeker in ruimtes waar er ontzettend veel samenkomen, zoals in de sas. Met een schuifdeur trek je ruimtes open en link je ze aan elkaar, terwijl je toch de verschillende functies scheidt." Meer over de inplanning van een schuifdeur lees je in het artikel Vooruitziend bouwen: de schuifdeurpuzzel.

Eerst deuren, dan ruwbouw

Maar het hoeft niet altijd onopvallend. "Als je echt mooie, waardevolle deuren wil integreren, zou je eerst de deuren moeten kiezen en van daaruit de ruwbouw bepalen. Een goed plan is de rode draad van alles. Eigenlijk moet je altijd van bij het begin over de inrichting nadenken. Wat als je geen deurlijsten wil, omdat je bijvoorbeeld quasi onzichtbare deuren in je interieur wil integreren? Dat heeft een impact op de technische uitwerking."

Driestappenplan

Toch zijn maar weinig (ver)bouwers zich daarvan bewust. "Ze denken dat deuren kunnen wachten", zegt Persoone. "Maar dat is niet waar. Ze zijn essentieel. Ze vormen de basis van het organigram van je woning." Ze sluit dan ook af met een driestappenplan:

  1. Welke functie hebben de deuren? Dat bepaalt waar ze komen.
  2. Welke sfeer moeten ze uitstralen? Dat bepaalt hoe ze eruitzien.
  3. Wat is de maatvoering? Dat bepaalt de technische uitwerking in de ruwbouw.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/binnendeuren/eerst-je-deuren-dan-pas-de-ruwbouw/