livios logo

Uitgerekend: wat kost een binnendeur?

Nieuwe binnendeuren geven je interieur een frisse look. Afhankelijk van je keuzes varieert het prijskaartje sterk. Hoe ver kan je gaan? En welke elementen bepalen de uiteindelijke kost? Lieselotte Jacobs van Jacobs Binnendeuren in Ninove doet de uitleg. De vermelde prijzen zijn inclusief opmeting, plaatsing en transport, exclusief btw.

Vanaf 250 euro

Een blokkaderdeur ligt volledig gelijk met je wand en is om twee redenen duurder: de materialen en je pleisterwerker die alles nog eens mooi komt afwerken achteraf.

Foto Jacobs Deuren
  

Waar gaat je voorkeur naar uit en vooral: wat laat het budget toe? “Een standaard verfdeur van degelijke kwaliteit vind je al terug vanaf 250 euro. Hoe ver de prijs van daaruit oploopt, hangt af van drie grote kostenbepalers: de afwerking, het type deur en eventueel maatwerk.”

1. Afwerking

"Vooral in huiskamers of veranda’s zijn smeedijzeren deuren in opmars."

Foto Jacobs Deuren
  

“Een deur in massief hout of in fineerhout (een houten toplaag) kost natuurlijk meer dan een gewone verfdeur. Daarnaast speelt de afwerking van het deuroppervlak een grote rol. Hou je het op een grondlaag, ga je schilderen of laat je je deur lakken?”

“Lakwerk maakt ongeveer 40 à 50 % uit van de totaalprijs van een deur. Hetzelfde als je kiest voor oliën of zandstralen. Een volledig afgewerkte, gelakte deur kost je 500 à 600 euro, afhankelijk van het deurbeslag en eventuele patronen in het deuroppervlak. Je hebt bijvoorbeeld deurkrukken van 15 euro, maar ook van 200 euro. De meeste mensen kiezen voor een kruk tussen de 20 en 60 euro.”

2. Type

Speelt de voorliefde voor modern of klassiek mee in de prijs? “Moderne standaarddeuren op zich zijn deels goedkoper dan de klassieke variant, aangezien je in het laatste geval met duurdere materialen werkt zoals massief hout of volle mdf. Denk maar aan woningen in pastorijstijl.”

Toch ziet Lieselotte Jacobs een aantal duidelijke moderne trends doorwegen op het budget. “Vooral in moderne woningen is er veel vraag naar blokkaderdeuren, pivoterende en plafondhoge deuren. Zo’n blokkaderdeur ligt volledig gelijk met je wand. Duurder qua materiaal want je hebt aluminium profielen of massieve blokkaders nodig. Maar ook duurder omdat je stukadoor nogmaals moet langskomen voor het inpleisteren van je aluminium kader. Reken op 550 à 650 euro voor een onafgewerkte blokkaderdeur, 650 à 750 euro indien gelakt. Daarbij komt nog het extra pleisterwerk, goed voor 150 à 200 euro per deur.”

Pivoterende deuren openen langs twee zijden en kan je vastzetten in een hoek van 90°. “Deze deuren kosten zo’n 20 à 30 % meer dan een standaarddeur in dezelfde uitvoering. Voor een glazen pivoterende deur betaal je 1.000 à 1.100 euro, voor een enkel opendraaiende is dat 800 euro.”

Nog een laatste duidelijke trend: smeedijzeren deuren. “Vooral in huiskamers of veranda’s zijn deze deuren in opmars.” Het prijskaartje moet je er wel bijnemen: “Reken maar op een goede 2.000 à 2.500 euro.”

3. Maatwerk

"Maatwerk kost je zo’n 20 à 30 % extra in vergelijking met een standaarddeur in dezelfde uitvoering."

Foto Jacobs Deuren
  

Ten slotte bepaalt ook de hoeveelheid maatwerk sterk mee de prijs. Ga je voor een plafondhoge deur, een deur onder een schuine hoek, onder een trap? “Maatwerk kost je zo’n 20 à 30 % extra in vergelijking met een standaarddeur in dezelfde uitvoering. Logisch: het deurblad en de materialen zijn duurder. En ook het productieproces is uitgebreider. Bovendien gebeurt de plaatsing door een of twee personen extra, dus meer manuren.”

Conclusie

Met een budget tussen 300 en 900 euro heb je enorm veel keuze binnen het grote gamma van binnendeuren. Wil je kosten besparen, dan zijn standaard verfdeuren een optie. Is budget geen probleem, dan loopt de prijs op naar 1.100 à 1.500 euro voor bijvoorbeeld een deur in pianolak met speciale omlijsting of structuren op het deurblad. Mag het wat exclusiever? Dan is een authentieke smeedijzeren binnendeur van jou voor ongeveer 2.500 euro. Nu nog de knoop doorhakken.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/binnendeuren/uitgerekend-wat-kost-een-binnendeur/