livios logo

Vooruitziend bouwen: de schuifdeurpuzzel

Bouwen en verbouwen is anticiperen. Wat betekent dat voor een schuifdeur? Zijn er aspecten waar je best op voorhand mee rekening houdt? Of is zo’n deur zonder meer integreerbaar in elke nieuwbouw of renovatie? Wij vroegen het aan Jos De Donder van De Donder Deuren.

Tussen of voor de muur

schuifdeursysteem voor en tussen de wand

Bovenaan schuift de deur voor de muur, onderaan verdwijnt ze tussen twee muren.

Foto De Donder Deuren bvba
  

"Wij bieden twee verschillende systemen aan: een deur die voor de muur schuift enerzijds, en een deur die tussen twee wanden inschuift anderzijds." Dat laatste systeem impliceert dat je die tussenruimte tijdig inplant. "Want een bestaande muur in twee slijpen, is niet echt de bedoeling", lacht De Donder. "Heel veel bouwers zien dit echter over het hoofd." Overleg dus tijdig met je architect en de leverancier/installateur over waar, hoe en hoeveel ruimte je moet vrijhouden. Vergeten? Dan brengt een voorzetwand misschien redding.

"Meer planning, maar mooier"

Secret Slide Brems

Een nadeel aan een deur die voor de muur schuift, is dat het mechanische zichtbaar blijft. Al passen sommige fabrikanten daar handig een mouw aan...

Foto Brems doors
  

"In die tussenruimte komen er twee rails: één in de grond en één tegen het plafond. De opening zelf werk je af met een speciale cassette, die je stukadoor mee bezet. Als je kiest voor dit systeem, komt er vooraf dus wel wat bij kijken. Maar je krijgt er ook iets voor terug. Het oogt mooier en het neemt geen plaats in tegen je muur. Die blijft dan vrij voor bijvoorbeeld een kast." Hou er wel rekening mee dat het mechanisme niet meer (vlot) bereikbaar is en je een beetje aan ruimte inboet.

Voor de muur, voor iedereen

Een schuifdeur die voor de muur loopt, is overal toepasbaar, aldus De Donder. "Bij renovaties vaak de enige oplossing, maar ook populair bij nieuwbouwers die het wandsysteem zijn vergeten te voorzien. Of het gewoon te veel gedoe vinden. Hier wordt de hele installatie tegen de muur geplaatst. Dit systeem kan overal, ook al heb je er totaal niet over nagedacht of ingepland."

Vast versus schuif

De Donder plaatst als afsluiter nog een kanttekening. "Een schuifelement versmalt de opening meer dan een vaste. Het houdt ook temperatuurverschillen en geluiden niet zo goed tegen. Tenzij je echt veel geld wil neertellen." Een schuifdeur levert wel een plaatsbesparing op in die zin dat er geen draaiopening is. Denk dus goed na over de keuze tussen een gewone en een schuifdeur", besluit De Donder.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/binnendeuren/vooruitziend-bouwen-de-schuifdeurpuzzel/