livios logo

Hoe deur minder geluiddoorlatend maken?

Vraag

Wij zoeken een oplossing om de deur tussen onze wachtzaal en consultatieruimte minder geluidsdoorlatend te maken. De bestaande deur is een klassieke deur, waarbij ook de afdichting nog niet optimaal is. Ik zocht al wat op het internet, en begrijp dat we zowel de deur als de afdichting kunnen verbeteren. Op de afdichting krijg ik wel zicht, maar hoe kan ik de deur beter isoleren? We huren de ruimte, en dus moeten we via de eigenaar gaan. Het gaat om een recent gebouw, dus een nieuwe deur plaatsen is geen optie. Bestaan er systemen die we op de deur kunnen plaatsen? Om welk kostenplaatje gaat het ongeveer?

Antwoord

Niet alleen de dichting van de deur, maar ook de kier eronder (ze moet uiteindelijk open gaan) en het gewicht van het deurblad zijn volgens isolatiespecialist David Verhoeven van belang. Hij vreest dat het probleem zo snel niet opgelost geraakt.

Elke deur heeft een slaglat waartegen het deurblad aansluit. Soms is het deurblad niet mooi recht en sluit het niet goed aan. Een dichtingsstrip lost veel problemen op. Je kan deze kopen in de DHZ-zaak. Neem deze niet te dik, of je trekt het deurblad krom op termijn.

Als de vloer niet mooi pas ligt, of de schrijnwerker wat teveel speling heeft genomen, dan lopen de muizen zo onder de deur. Deze opening laat haast alle geluiden door. Valt niet op te lossen, wordt een nieuwe deur.

Vergeet niet dat er een sleutelgat is waarlangs ook lawaai komt. Bij een cilinderslot is dit minder groot dan een kamerdeursleutel. Je kan eventueel het sleutelgat afkleven?

Is het een celroosterdeur (goedkoop en licht type) of een volle massieve deur (volkern)? Bij een celroosterdeur kan je nooit bevredigende resultaten halen. Het deurblad van deze deuren is binnenin gevuld met een honingraat van karton en laat alle geluiden door. Wellicht is de wachtzaal een kleine ruimte, met weinig aankleding. Idem met de praktijk, allemaal onderhoudsvriendelijke harde materialen. Deze weerkaatsen het geluid en maken het probleem alleen maar erger. De ruimte aankleden met gordijnstof, tapijtjes ... helpt veel, maar in een praktijk en wachtzaal is dit niet ideaal.

Bovenstaande oplossingen kunnen dus in dit geval wel degelijk als lapmiddelen beschouwd worden. De enige goeie oplossing is een nieuwe goed sluitende deur, met dichtingsstrips op de slaglat en een zwaar massief deurblad met cilinderslot.(akoestische deur eventueel, maar dat kost je snel meer dan het viervoudige van een klassieke deur)

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/binnendeuren/vraag/16015/hoe-deur-minder-geluiddoorlatend-maken/