livios logo

In hoeverre is watervaste MDF bestand tegen water?

Vraag

Wij hebben een aantal keren in ons huis een watervaste MDF gebruikt, bijvoorbeeld voor onze chambranten van de deuren. Ik nam aan dat watervast betekent dat dit materiaal waterbestendig is, maar las op het internet dat dat foutief zou zijn en dat deze MDF gewoon minder gevoelig is dan gewone MDF voor water.

Onlangs hebben we een waterlek gehad, waardoor de onderkant van onze chambranten een uurtje onder water hebben gestaan. Er zal ook water onderin gelopen zijn maar geen idee hoe lang dit nodig heeft om te drogen. Is het raadzaam om deze chambranten nu te vervangen om problemen achteraf te voorkomen of is dit niet nodig?

Zelfde vraag voor tubespaan deuren: de onderkant hiervan heeft ook een uurtje onder water gestaan. Is vervanging hier nodig of is dit materiaal wel echt waterbestendig?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan houtspecialist Hugues Frère: "Inderdaad, er bestaat een variant van MDF die beter bestand is tegen tijdelijke bevochtiging. Heel belangrijk in die zin is daar wel het woord ‘tijdelijk’ en ‘bestand’, dus niet resistent. Hout, en afgeleide producten, zijn een natuurlijk materiaal, dat reageert met vocht (het materiaal zwelt tijdens bevochtiging, en krimpt tijdens het droogproces). Daarom zal geen enkel houtproduct 100 % resistent zijn tegen water."

"U hoeft uw chambrant of deur niet te vervangen zo lang u er geen problemen mee ondervindt. Dit is wel een optie van zodra u merkt dat de deur opgezwollen is en begint te schuren, of de chambranten kromtrekken bijvoorbeeld, dus met andere woorden wanneer er schade optreedt."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/binnendeuren/vraag/32707/in-hoeverre-is-watervaste-mdf-bestand-tegen-water/