De voor- en nadelen van elk huislifttype

Wat liften betreft, maken we onderscheid tussen drie soorten: trapliften, plateauliften en huisliften. Elke liftsoort beschikt over specifieke functies, voor- en nadelen. Welke lift je kiest, hangt af van jouw noden. Ben je boven de 65 jaar, woon je samen met een 65-plusser of leef je met een handicap? Dan kan je beroep doen op verschillende tegemoetkomingen.

Traplift

Een traplift beschikt over een rail die gelijkloopt met de helling van je trap. Die rail kan je zowel op de trap als in de muur verankeren. Met een stoeltje, bevestigd op de rail, verplaats je je van de benedenverdieping naar boven en andersom.

Of je nu een rechte trap hebt of eentje met een bocht, een traplift is voor vrijwel iedere trap geschikt. Die wordt namelijk op maat gemaakt volgens jouw comforteisen. Voor erg smalle trappen heb je bijvoorbeeld meedraaiende stoeltjes. Die zorgen ervoor dat je knieën de muur of leuning niet raken.

Hoewel je in de meeste gevallen een traplift kan plaatsen, is het niet altijd de juiste oplossing voor jouw situatie. Bij een traplift moet je namelijk in staat zijn zelfstandig de verplaatsing van de rolstoel naar het stoeltje te maken. Je moet ook zelf de traplift kunnen besturen.

Plateaulift

In de categorie plateauliften heb je vier verschillende opties.

  • Plateautraplift: Kan je de verplaatsing van rolstoel naar trapliftstoeltje niet meer maken? Dan is de plateautraplift misschien wel iets voor jou. De plateautraplift volgt het systeem van de traplift, alleen maakt het stoeltje plaats voor een plateau. Daardoor is hij geschikt voor rolstoelgebruikers. Het nadeel: in een particuliere woning is er vaak geen plaats voor een plateautraplift en is de trap in de meeste gevallen te smal.

  • Hefplateaulift: Deze lift bestaat uit een platform dat mechanisch of hydraulisch op- een neerwaarts beweegt. Zowel buiten als binnen is een hefplateaulift een oplossing voor het overbruggen van kleine hoogtes. De hefplateaulift is met maximum 1,80 meter beperkt in hoogte.

  • Hydrolift: Voor het overbruggen van kleinere trapjes is de hydrolift dan weer een geschikte oplosing. Deze liften hebben niet veel diepgang nodig en kun je dus gemakkelijk verwerken in de vloer, en dat zowel binnen als buiten.

  • Fietslift: Handig voor als je fiets op een ander niveau dan het gelijkvloers staat. Deze lift is eigenlijk een kleinere versie van de plateautraplift en is een alternatief voor de steile fietsgootjes in trappen.

Huislift

Een huislift kan tot wel vijf verdiepingen bedienen. Bovendien neemt zo'n lift niet overdreven veel ruimte in beslag. De moeilijkheid is vooral een beschikbare plaats voor de schacht vinden. Reken hiervoor op minimum 1 m², maar denk eraan dat deze plaats op elke verdieping exact moet overeenkomen. De schacht loopt namelijk loodrecht verticaal omhoog doorheen je hele woning.

Geen plaats binnenshuis? Je kan een huislift ook altijd langs de buitenkant van je woning laten installeren.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media