Levenslang thuis wonen: een lift op maat van je woning

Iedereen wil zo lang mogelijk in z’n eigen woning blijven wonen. Een verminderde mobiliteit hoeft geen struikelblok te vormen. Verschillende liftoplossingen op maat van een woning helpen je om de hoogtes aan de voordeur, naar de verdieping(en) of de kelder te overwinnen.

1. Traplift

Een traplift is een platform of stoeltje dat via een rail met de helling van de trap meeloopt. Die rail kan op de trap of tegen de muur bevestigd worden waardoor de lift de route van de trap volgt, of die nu recht is of een bocht maakt. Heb je een smalle trap met bocht? Dan kan je ervoor kiezen om ook het stoeltje te laten meedraaien. Zo raken je knieën de muur of de leuning niet. Om te vermijden dat het stoeltje boven of onder aan de trap in de weg staat, kan je ook een tussenstop laten voorzien. In dat geval ‘parkeert’ het stoeltje zichzelf op het bordes.

Een goede traplift is uitgerust met de nodige veiligheidsvoorzieningen: veiligheidsriem, opklapbare armsteunen, autostopfunctie wanneer er een obstakel het looppad van de lift hindert. Qua design, heb je de keuze uit verschillende kleuren voor de rail en de stoffering van de stoel. Een traplift is echter niet altijd de meest aangewezen oplossing, aangezien je zelfstandig de verplaatsing van je rolstoel naar de trapstoel moet kunnen maken. En je moet de traplift zelf kunnen besturen.

2. Plateaulift

Dit type lift kunnen we onderverdelen in plateauliften die over een trap lopen (plateautraplift) of vrijstaande plateauliften (hefplateauliften). Een plateautraplift is een variant op de klassieke traplift. Het stoeltje maakt in dit geval plaats voor een plateau waarop een rolstoel past. En net als een traplift kan een plateautraplift perfect de vorm van iedere trap meevolgen. Maar in woningen is de trap vaak te smal om deze oplossing toe te passen.

Een plateaulift bestaat uit een platform dat mechanisch of hydraulisch omhoog en omlaag beweegt en kan zowel binnen als buiten kleine hoogtes overwinnen. Ze bieden heel wat vrijheid om het design naar eigen smaak aan te passen. Kwalitatieve modellen zijn ook voorzien van veiligheidsoplossingen zoals val- en afrijdbeveiliging, obstakelbeveiliging, eindeloopschakelaar, noodstopknop en snelheidsbegrenzer.

3. Huislift

De huislift is het neusje van de zalm. Het is een lightversie van de liften in grote appartementsgebouwen en publieke gebouwen. Huisliften zijn ontworpen op het gebruik in een woning of klein appartementsgebouw. Dat betekent vooral dat ze minder ruimte innemen, maar verder zijn ze goed vergelijkbaar met de gekende lift. Bij een huislift krijg je heel wat mogelijkheden om het design naar je eigen hand te zetten: voor plafond, wanden en vloer zijn er heel wat keuzes. Zelfs het deurtype kan je bij sommige fabrikanten zelf bepalen. Wie het hoogst mogelijke comfort zoekt, vindt zelfs huisliften die je via een app kan monitoren of waar je via videofonie in contact staat met de hulpcentrale van de liftenbouwer indien nodig.

Net als bij heel wat andere toepassingen (fiets, wagen, verwarmingssystemen…) doen bij de lift de hybrideoplossingen hun intrede. Die liften zijn uitgerust met een batterij, wat ze energiezuiniger maakt en autonoom laat werken bij een stroomonderbreking. Weet ook dat huisliften moeten voldoen aan de Europese machinerichtlijn 2006/42/EC en dat de Europese norm EN 81-41 nog bijkomende veiligheidsmaatregelen voorschrijft.

Prijs?

Voor een binnenhuislift mag je rekenen op een kostprijs tussen 13.000 en 20.000 euro inclusief plaatsing en exclusief btw voor een lift met twee stopplaatsen. Voor een buitenlift komt er een supplement bij om de koker af te sluiten. De finale prijs is sterk afhankelijk van het type materiaal. Voor een hefplatform ben je ongeveer de helft van dit bedrag kwijt. De kostprijs van een traplift is dan weer afhankelijk van de vorm van je trap. Voor een rechte trap kan je beginnen tellen vanaf 2.500 euro, exclusief btw en plaatsing. Dat prijskaartje kan oplopen tot zo’n 7.500 euro, exclusief btw en plaatsing, voor een gebogen trap.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media