livios logo

Dilemma: nieuwe trap of renoveren?

Is je oude trap aan een update toe? Dan kan je kiezen: renoveren of een volledig nieuwe trap installeren. Wij helpen je de knoop doorhakken!

Trap renoveren

Wat houdt een traprenovatie juist in? Het komt erop neer dat je de bestaande trap opwaardeert met een nieuwe bekleding uit laminaat of massief hout. Meestal neem je zowel de traptreden en stootborden als de trapwangen onder handen. Maar je kan ook alleen de treden en stootborden bekleden en de trapwangen opnieuw verven. Kan je al die technische termen even niet volgen? Wij brengen redding!

interieur trap haard

Eén ding is zeker: een trap renoveren doe je louter uit esthetische overwegingen.

Foto Build Your Home
  

vloer trap kurk

Nieuwe trap of renoveren? Het loont de moeite om prijzen op te vragen: soms is het verschil klein.

Foto Santana
  

De look

Eén ding is zeker: een trap renoveren doe je vooral uit esthetische overwegingen. In 95% van de gevallen is dat toch zo. Een kleine minderheid doet het voor extra comfort. Een typisch is voorbeeld is een bestaande trap met vloerbekleding. Als je die vervangt door een houten laag, moet je niet zo vaak stofzuigen.

Renovatie interessant voor grote, complexe trappen

Een traprenovatie biedt veel voordeel in geval van grote, complexe en dus dure trappen. Denk aan oude rijwoningen in het stadscentrum met een doorlopende trap over verschillende verdiepingen, inclusief bordessen. Zo’n trap breek je niet makkelijk uit. Renoveren is dan een interessante en goedkopere oplossing.

Een trap renoveren duurt…

Hoeveel tijd neemt zo een renovatie in beslag? De opwaardering met een nieuwe bekleding uit laminaat of massief hout duurt 1 à 2 dagen, afhankelijk van het type trap. Het goede nieuws: tijdens de werken verlies je het comfort van je trap niet. Je moet geen logeerplaats plannen of een ladder klaarzetten.

Slechte constructie? Altijd vervangen!

Een trap kan je altijd renoveren: zowel klassieke houten trappen als betonnen en granito versies en nog vee meer. Scheelt er iets aan de bestaande trapconstructie? Dan is renoveren geen optie, hoe klein het mankement ook is. Het probleem met renovaties is dat je de onderconstructie behoudt. Als er zich bijvoorbeeld houtworm genesteld heeft, zit er maar een ding op: vervangen door een nieuwe trap. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Zeker op plaatsen waar vloerbekleding over de trap ligt: zo ontstaat een ideaal klimaat voor houtworm om zich ongehinderd te ontwikkelen.

sleutel-op-de-deur SOD huis nieuwbouw woning interieur trap

Heb je een grote trap op meerdere verdiepingen? Dan is renoveren een pak goedkoper.

Foto Thomas & Piron home
  

traprenovatie trap nieuwe treden op oude treden

In de meeste gevallen is renoveren minder prijzig dan een nieuwe trap installeren.

Foto Maestro - Inspiring Interiors
  

Een nieuwe trap… Hoe (lang duurt het)?

Kies je voor een nieuwe trap? Dan wacht je gemiddeld twee maanden op de levering. Daarna breekt de plaatser je oude trap ’s morgens uit, en ’s avonds ga je al op je nieuwe trap naar boven. Ben je aan het renoveren en wil je niet meteen je nieuwe trap plaatsen? Je kan schade aan je nieuwe trap voorkomen door eerst te werken met een werftrap. Een draagstructuur zorgt ervoor dat je tijdens de werken naar boven kan. De draagstructuur heeft geen esthetische waarde.

Als je werkt met multiplexplaten, kan je de draagstructuur na de werken laten afwerken tot een mooi uitziende trap. Multiplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar gelijmd worden. Bij de afwerking is elke stijl nog mogelijk. Een multiplex ondertrap heb je gemiddeld twee weken na de bestelling. De plaatsing ervan duurt een halve dag. De werftrap kan ook uit beton bestaan, al moet je dan rekening houden met lange droogtijden en zwaar werk.

Kostprijs?

Verkeert de constructie van je oude trap nog in goede staat? Dan kan je kiezen: vervangen of renoveren. Wat betekent dat voor de kostprijs? Een indicatie: een gemiddelde trap laat je renoveren voor 3.000 euro. Voor een nieuwe trap mag je uitgaan van ongeveer 4.200 euro. Voor de meeste mensen is de prijs dan ook geen doorslaggevende factor. Bovendien heeft een traprenovatie ook beperkingen. Je kan het uitzicht wel aanpakken, maar het loopcomfort zelf kan je nauwelijks verbeteren.

Prijzen vergelijken

Twijfel je nog? Doe zeker een prijsvergelijking. Soms kan een traprenovatie duurder zijn dan een nieuwe trap. Offertes laten maken is dus de boodschap. Door de band genomen blijft renoveren wel goedkoper. Bovendien zit je bij een nieuwe trap met extra kosten door de breekwerken. Daardoor zijn er achteraf nog pleisterwerken, behang- en schilderwerken nodig. Hou daar rekening mee als je prijzen vergelijkt.

10 dingen die je moet weten over trappen en liften

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/trappen-en-liften/dilemma-nieuwe-trap-of-renoveren/